Strona główna >> Desery >> Ciasta

3 bit

Czas 45 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

8 opakowań herbatników (zwykłe tzw. szkolne)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru (można mniej bo ciasto jest dość słodkie)
3/4 kostki margaryny
0,5 litra śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
2 łyżki kawy cappuccino np.orzechowej
czekolada do starowania i posypania wierzchu ciasta (gorzka lub mleczna w zależności od gustu)

3 bit - sposób wykonania:

Niezwykle szybkie ciasto które naprawdę smakuje jak słynny batonik :).
Polecam!

Mleko gotujemy 2,5 godziny, pilnując aby puszka była ciągle przykryta wodą. Tą czynność najlepiej zrobić wcześniej.

Następnie gotujemy budyń. 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem a w połowie mieszamy budyń. Gdy mleko się zagotuje zestawiamy je na chwilkę z ognia i dodajemy cienkim strumieniem rozmieszane budynie, intensywnie mieszamy, wstawiamy jeszcze na ogień i mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy,
Margarynę rozcieramy, dodajemy do niej po łyżce budyniu, wciąż ucierając aż do jego wyczerpania.
Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami, gdy będzie sztywna dodajemy kawę cappuccino, chwilkę mieszamy.
Na blaszce (prostokątna, standardowa) układamy herbatnik, na nie smarujemy karmel z mleka skondensowanego, na to herbatniki, na herbatniki masę budyniową, ponownie herbatniki a na koniec bitą śmietanę.
Ciasto musi kilka godzin postać zanim zostanie pokrojone i zjedzone.
Pycha :-)


Prześlij przepis

asieńka | 03-12-10 | Czytano: 703519 razy | komentarzy [54]
3 bit komentarz



Opinie i komentarze na temat 3 bit kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

54 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na 3 bit prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
:*:);]
2011-02-05 9:41

Dziękuję za ten przepis wygląda naprawdę smakowicie bardzo mi się przydał bo robię kolację a nie miałam deseru jest idealny jeszcze raz dziękuję:*:);]

Autor
Tytul
2011-02-09 22:47

super ciasto,ja mam trochę inne skladniki na masę.

Autor
Tytul
2011-03-22 19:24

naprawde pyszne ciasto,moje dzieci są zachwycone!

Autor
3 Bit
2011-05-20 14:17

To ciasto jest świetne.

Autor
wikus
2011-05-28 20:16

POLECAM NIEBO W GĘBIE!!

Autor
lepiej niż ciasteczko
2011-06-02 20:15

podano na początku przepisu, że smakuje j a k znzne ze sklepu ciasteczko, a to ciacho jest o niebo pyszniejsze!!!
Dzięki za przepis ;)

Autor
Tytul
2011-06-11 17:14

Pyszne ciasto mi akurat wystarczyło tylko 6 paczek herbatników ale jest pysznee ...;)

Autor
Tytul
2011-07-12 14:20

Mam ptanie: w spisie skladnikow pisze 2 szklanki mleka, a nastepnie w przepisie wykorzystuje sie 1,5 szklanki mleka. To blad czy gdzies trzeba dodac jeszcze to o,5 szklanki mleka??

Autor
ciasto 3 bit
2011-07-12 15:18

mamy 2 szklanki mleka. W połowie szklanki mieszamy budynie, 1,5 szklanki gotujemy z cukrem.
Wszystkie czynności i ilości jak przy gotowaniu budyniu.

Autor
Tytul
2011-07-13 21:30

Ciasto przepyszne :) Wlasnie wyprobowalam przepis i wszyscy sa zachwyceni. Polecam!

Autor
Tytul
2011-08-02 13:07

Herbatniki z pierwszej warstwy ciezko sie kroja. Posmarowalam je goracym karmelem ale one nie zmiekczyly sie. Jest na to jakis sposob?

Autor
ciasto 3 bit
2011-08-02 13:49

jedyne c mi przychodzi do głowy to to, że ciasto nie odstało swojego czasu :-). A faktem jest, że najlepiej się kroi (herbatniki zmiekną) po 24 godzinach od przygotowania i wtedy jest najsamczniejsze.

Autor
Tytul
2011-08-02 14:53

zeby spod byl miekki , na pierwsza warstwe herbatnikow trzeba polozyc najpierw budyn a potem kolejna warstwa herbatnikow i dopiero karmel . bydun zmiekczy pierwsza warstwe a karmel wlasnie nie.

Autor
Tytul
2011-08-10 19:42

Ciasteczko naprawdę super.Zamiast środkowej warstwy herbatników ja układam krakersy. Ciasto jest mniej słodkie i też pyszne.Polecam.

Autor
buszko
2011-08-30 15:54

ja idę troszeczke na "łatwiznę". zamiast gotować mleko skondensowane daję masę krówkówą( gotowa w puszce), zamiast gotować budyń daję krem od karpatki i poza tymi zmianami herbatniki nasączam lekko winem. pychotka

Autor
Tytul
2011-08-31 13:51

Pyszne i pysznie wyglądające ciacho, ale wydałem na nie prawie 40 zł.
Trochę drogo, ale czasami można sobie pozwolić :3.

Autor
Tytul
2011-10-31 13:11

Wypróbowałam ciasto znakomite, troche kosztuje ale cóż sie nie robi dla przyjemnosci,
pozdrawiam i polecam Agata

Autor
Tytul
2011-11-06 19:37

Robię to ciasto już od kilku lat i jest naprawdę wspaniałe i moja rodzina zjada je w okamgnieniu i napewno nie postoi długo,pozdrawiam

Autor
Tytul
2011-11-25 21:08

wspaniałe ciasto. polecam każdemu. Drogie, ale warto było je zrobić. niebo w gębie :)

Autor
Twardy dół :)
2011-12-07 12:11

Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło smaczne ale czy tych herbatników z dolnej warstwy nie trzeba w czymś nasączyć? Nawet po 2 dniach te przy karmelu były ciągle zbyt twarde:) To samo górna warstwa polana czekoladą, czekolada sobie zastygła i ignorowała herbatniki:)

Autor
Co gotujemy na początku?
2011-12-07 15:11

Nie rozumiem początku - gotujemy mleko skondensowane w garnku z wodą zamkniętej puszce?? DObrze zrozumiałam?

Autor
Tytul
2011-12-07 15:25

mleko ma być w zamkmiętej puszce, otwiera się po ugotowaniu przez określony czas i ostygnięciu

Autor
Tytul
2011-12-17 9:32

Mam pytanie: chcę to ciasto zrobić na Boże Narodzenie czy będzie dobre na taką okazję?;)

Autor
ciasto 3 bit
2011-12-17 9:40

oczywiście, że się nadaje :-) jest bardzo smaczne a to podstawa.
Myślę, ze wielu osobom znudziły się już trochę tradycyjne makowce, serniki i pierniki i sięgają po takie właśnie szybkie i smaczne "nowinki" :-)

Autor
wymiary blachy
2011-12-20 2:33

a moglabym prosic wymiary blachy? bo moze powinnam zrobic podwojna porcje na moja blache?

Autor
ciasto 3 bit
2011-12-20 7:19

wymiary blachy to standardowa prostokatna około 25x36 cm. Pozdrawiam :-)

Autor
Tytul
2011-12-20 21:23

Mam pytanie... czy tą blachę to trzeba czymś wyłżyć np.papierem czy wystarczy wyłożyć składniki na pusta blachę???

Autor
ciasto 3 bit
2011-12-20 21:34

zawsze wyścielam papierem do pieczenia, choć pewnie nie trzeba. Jednak nie lubię jak to ciasto ma bezpośredni kontakt z blachą.

Autor
Tytul
2011-12-22 15:07

fajnie by bylo jak bym wiedziala ze budyn powinien ostygnac zanim polaczymy go z margaryna ;) bo jako trzecie ciasto w zyciu nie mialam doswiadczenia..

Autor
Tytul
2011-12-23 0:05

Co do masy budyniowej, to gotuję ją dzień wcześniej i przykrywam woreczkiem foliowym. Budyń jest bardziej kruchy i się lepiej miksuję, woreczek zabezpiecza przed twardym kożuchem,brr. Robię też z budyniu; czekoladowego, toffi lub malinowego, a na trzecią warstwę używam jogurt naturalny (2 duże) plus śnieżki na mleko-2 oraz łyżkę płaską żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Posypuję wiórkami gorzkiej czekolady , już bez ostatniej warstwy petit berów.Pychotka.

Autor
Tytul
2011-12-23 0:07

Oczywiście to budyń gotuję dzień wcześniej a nie masę, bo tak to zabrzmiało.

Autor
Tytul
2011-12-30 16:01

Nie rozumiem o co chodzi 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem a w połowie mieszamy budyń.

Autor
3 bit
2011-12-30 18:28

faktycznie troszkę niejasne - wytłumacze. Mamy 2 szklanki mleka. 1.5 szklanki gotujemy a w pozostałej części a więc pół szklanki mieszamy budynie.

Autor
Tytul
2012-01-27 13:31

JA MAM PODOBNY PRZEPIS JA PIEKĘ ORZECHOWY BISZKOPT NA SPÓD MLEKO W PUSZCE MOŻNA KUPIĆ JUŻ GOTOWE A NIE SAMEMU GOTOWAĆ I DO ŚNIEŻEK ZAMIAST KAWY JA DAJĘ NIEBIESKĄ GALARETKĘ ROZPUSZCZONĄ W PÓŁ SZKL WODY DAWAĆ TĘŻEJĄCĄ

Autor
Tytul
2012-02-01 16:13

prawdziwy przepis jest nie z ciastkami tylko z krakersami jest pyszny i wszystkie warstwy są miękkie a zamiast gotowac mleko to starczy kupic puszke krówki w każdym sklepie smacznego

Autor
Pytanie
2012-02-13 23:42

Czy nie lepiej na spod upiec biszkopt? Ponieważ jak kroic ciasto bez spodu czy nie rozlatuje się?

Autor
3 bit
2012-02-14 7:17

czemu nie, pewnie można spróbować z biszkoptem (osobiście nie testowałam ale powinno być dobre), natomiast ciasto się nie rozpada jeśli poczekamy przynajmniej dobę i herbatniki dobrze zmiękną, inaczej na pewno się rozpadnie

Autor
Tytul
2012-04-04 19:58

czy śnieżkę-fix ubić najpierw z mlekiem, tak jak jest w przepisie na opakowaniu czy wystarczy tylko dodać fix do śmietanki 30%?

Autor
3 bit
2012-04-04 20:44

fixy dodajemy do śmitany 30% nie do mleka i są to fixy a nie bita śmietana w proszku, jest to różnica (fixy są w takich małych paczuszkach)

Autor
Tytul
2012-04-05 13:50

ooo;) dziękuję za odpowiedź:) nie wiem gdzie ja o tej śnieżce wyczytałam:)

Autor
Tytul
2012-04-14 15:04

rzeczywiscie szybkie to ciasto skoro same mleko trzeba gotowac 2 i pool godziny...

Autor
3 bit
2012-04-14 15:48

możesz też sobie kupić gotową masę i wtedy nie ma powodów do narzekania. tak na marginesie w trakcie nawet gotowania mleka nie trzeba się nim zajmować, można sobie obejrzeć ulubiony brazylijski serial, ciężko więc do czasu przygotowania ciasta wliczać robienie karmelu :|

Autor
szybciej 3 bit
2012-04-15 13:48

zamiast gotowac mleko w puszce można też kupić gotowy karmel w puszce lub krówke , cena jest prawie ta sama co mleko. Zamiast herbatników mozna dodać krakersy, smakuje równie dobrze,ja dodaje krem gotowy nazywa się "krem karpatka 5 minut" bardzo szybko sie robi wystarczy dodac mleka. Z gotowymi produktami ciasto robi się o wiele szybciej.

Autor
Tytul
2012-08-09 16:13

Najlepiej sprawdzaja sie w tym przepisie krakersy "Lajkonik" (nie sa twarde tak jak herbatniki ) Wybrobowane.Smacznego.

Autor
dominika
2012-09-07 13:24

Ciasto wyszło przepyszne. Robiłam je pierwszy raz i bez żadnych problemów ;) Polecam wszystkim ten przepis

Autor
3bit
2012-10-21 18:53

To pyszny deser!!!!!Rodzinka byla w 8 niebie,zebralam wiele komplementow.Dziekuje za ten przepis.

Autor
Rabarbarka
2012-11-07 23:05

Dziękuję za przepis. Bardzo polecam to ciasto. Smakowało wyśmienicie rodzince i znajomym.

Autor
Tytul
2012-12-14 14:15

uwielbiam ten placek mam nowy przepis

Autor
Tytul
2012-12-19 12:52

To jest moje ulubione ciasto cała rodzina je uwielbia zawsze na Święta je robimy

Autor
Tytul
2013-01-25 23:41

nie ma sensu gotowac mleka skondensowanego, skoro można użyć gotowej masy w zależności od smaku np. krówkowa, orzechowa, zeby latwo ją rozprowadzić wystarczy ja zmiksować przed wylaniem na herbatniki i gotowe, o wiele szybciej.

Autor
moj sposob
2013-06-24 18:50

a ja robię tak: warstwa slonych krakersów, masa budyniowa ciepła, krakersy, gotowa masa krowkowa ciepla (przekladam do talerza i podgrzewam w mikrofali, krakersy, smietana, prażone płatki migdałow. dajać wszytsko cieple na krakersy badz herbatniki szybciej one miekna. osobiscie wole z krakersami :)

Autor
Tytul
2014-01-18 13:41

o co chodzi z budyniami?czy 1 budyn normalnie gotuje a drugi mieszam w pol szklanki mleka, czy 2 budynie mieszam w pol szklanki mleka ???

Autor
Tytul
2014-01-18 14:39

masa do ciasta 3 bit: 2 budynie mieszamy w połowie szkalnki mleka

Autor
Tytul
2015-01-02 15:38

pycha i ten wyglad wspaniale

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje