Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

3 bit - składniki:

8 opakowań herbatników (zwykłe tzw. szkolne)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru (można mniej bo ciasto jest dość słodkie)
3/4 kostki margaryny
0,5 litra śmietany kremówki
2 śmietan-fixy
2 łyżki kawy cappuccino np.orzechowej
czekolada do starowania i posypania wierzchu ciasta (gorzka lub mleczna w zależności od gustu)

3 bit - sposób wykonania:

Niezwykle szybkie ciasto które naprawdę smakuje jak słynny batonik u?miech.
Polecam!

Mleko gotujemy 2,5 godziny, pilnując aby puszka była ciągle przykryta wodą. Tą czynność najlepiej zrobić wcześniej.

Następnie gotujemy budyń. 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem a w połowie mieszamy budyń. Gdy mleko się zagotuje zestawiamy je na chwilkę z ognia i dodajemy cienkim strumieniem rozmieszane budynie, intensywnie mieszamy, wstawiamy jeszcze na ogień i mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy,
Margarynę rozcieramy, dodajemy do niej po łyżce budyniu, wciąż ucierając aż do jego wyczerpania.
Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami, gdy będzie sztywna dodajemy kawę cappuccino, chwilkę mieszamy.
Na blaszce (prostokątna, standardowa) układamy herbatnik, na nie smarujemy karmel z mleka skondensowanego, na to herbatniki, na herbatniki masę budyniową, ponownie herbatniki a na koniec bitą śmietanę.
Ciasto musi kilka godzin postać zanim zostanie pokrojone i zjedzone.
Pycha u?miech
  • Currently 4.20/5

4.2/5 (5 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [53]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-05 9:41 :*:);]
Dziękuję za ten przepis wygląda naprawdę smakowicie bardzo mi się przydał bo robię kolację a nie miałam deseru jest idealny jeszcze raz dziękuję:*u?miech;]



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-09 22:47 Tytul
super ciasto,ja mam trochę inne skladniki na masę.

gola422
gola422
Przepisów 1
Od 2011-03-22 19:19
Dodano 2011-03-22 19:24 Tytul
naprawde pyszne ciasto,moje dzieci są zachwycone!



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-20 14:17 3 Bit
To ciasto jest świetne.



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-28 20:16 wikus
POLECAM NIEBO W GĘBIE!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-02 20:15 lepiej niż ciasteczko
podano na początku przepisu, że smakuje j a k znzne ze sklepu ciasteczko, a to ciacho jest o niebo pyszniejsze!!!
Dzięki za przepis ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-11 17:14 Tytul
Pyszne ciasto mi akurat wystarczyło tylko 6 paczek herbatników ale jest pysznee ...?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-12 14:20 Tytul
Mam ptanie: w spisie skladnikow pisze 2 szklanki mleka, a nastepnie w przepisie wykorzystuje sie 1,5 szklanki mleka. To blad czy gdzies trzeba dodac jeszcze to o,5 szklanki mleka??



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-12 15:18 ciasto 3 bit
mamy 2 szklanki mleka. W połowie szklanki mieszamy budynie, 1,5 szklanki gotujemy z cukrem.
Wszystkie czynności i ilości jak przy gotowaniu budyniu.



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-13 21:30 Tytul
Ciasto przepyszne u?miech Wlasnie wyprobowalam przepis i wszyscy sa zachwyceni. Polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-02 13:07 Tytul
Herbatniki z pierwszej warstwy ciezko sie kroja. Posmarowalam je goracym karmelem ale one nie zmiekczyly sie. Jest na to jakis sposob?



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-02 13:49 ciasto 3 bit
jedyne c mi przychodzi do głowy to to, że ciasto nie odstało swojego czasu u?miech. A faktem jest, że najlepiej się kroi (herbatniki zmiekną) po 24 godzinach od przygotowania i wtedy jest najsamczniejsze.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-02 14:53 Tytul
zeby spod byl miekki , na pierwsza warstwe herbatnikow trzeba polozyc najpierw budyn a potem kolejna warstwa herbatnikow i dopiero karmel . bydun zmiekczy pierwsza warstwe a karmel wlasnie nie.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-10 19:42 Tytul
Ciasteczko naprawdę super.Zamiast środkowej warstwy herbatników ja układam krakersy. Ciasto jest mniej słodkie i też pyszne.Polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-30 15:54 buszko
ja idę troszeczke na "łatwiznę". zamiast gotować mleko skondensowane daję masę krówkówą( gotowa w puszce), zamiast gotować budyń daję krem od karpatki i poza tymi zmianami herbatniki nasączam lekko winem. pychotka



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-31 13:51 Tytul
Pyszne i pysznie wyglądające ciacho, ale wydałem na nie prawie 40 zł.
Trochę drogo, ale czasami można sobie pozwolić :3.



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-31 13:11 Tytul
Wypróbowałam ciasto znakomite, troche kosztuje ale cóż sie nie robi dla przyjemnosci,
pozdrawiam i polecam Agata



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-06 19:37 Tytul
Robię to ciasto już od kilku lat i jest naprawdę wspaniałe i moja rodzina zjada je w okamgnieniu i napewno nie postoi długo,pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-25 21:08 Tytul
wspaniałe ciasto. polecam każdemu. Drogie, ale warto było je zrobić. niebo w gębie u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-07 12:11 Twardy dół :)
Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło smaczne ale czy tych herbatników z dolnej warstwy nie trzeba w czymś nasączyć? Nawet po 2 dniach te przy karmelu były ciągle zbyt twardeu?miech To samo górna warstwa polana czekoladą, czekolada sobie zastygła i ignorowała herbatnikiu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-07 15:11 Co gotujemy na początku?
Nie rozumiem początku - gotujemy mleko skondensowane w garnku z wodą zamkniętej puszce?? DObrze zrozumiałam?



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-07 15:25 Tytul
mleko ma być w zamkmiętej puszce, otwiera się po ugotowaniu przez określony czas i ostygnięciu



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-17 9:32 Tytul
Mam pytanie: chcę to ciasto zrobić na Boże Narodzenie czy będzie dobre na taką okazję??art

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-17 9:40 ciasto 3 bit
oczywiście, że się nadaje u?miech jest bardzo smaczne a to podstawa.
Myślę, ze wielu osobom znudziły się już trochę tradycyjne makowce, serniki i pierniki i sięgają po takie właśnie szybkie i smaczne "nowinki" u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-20 2:33 wymiary blachy
a moglabym prosic wymiary blachy? bo moze powinnam zrobic podwojna porcje na moja blache?



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-20 7:19 ciasto 3 bit
wymiary blachy to standardowa prostokatna około 25x36 cm. Pozdrawiam u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-20 21:23 Tytul
Mam pytanie... czy tą blachę to trzeba czymś wyłżyć np.papierem czy wystarczy wyłożyć składniki na pusta blachę???



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-20 21:34 ciasto 3 bit
zawsze wyścielam papierem do pieczenia, choć pewnie nie trzeba. Jednak nie lubię jak to ciasto ma bezpośredni kontakt z blachą.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 15:07 Tytul
fajnie by bylo jak bym wiedziala ze budyn powinien ostygnac zanim polaczymy go z margaryna ?art bo jako trzecie ciasto w zyciu nie mialam doswiadczenia..



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-23 0:05 Tytul
Co do masy budyniowej, to gotuję ją dzień wcześniej i przykrywam woreczkiem foliowym. Budyń jest bardziej kruchy i się lepiej miksuję, woreczek zabezpiecza przed twardym kożuchem,brr. Robię też z budyniu; czekoladowego, toffi lub malinowego, a na trzecią warstwę używam jogurt naturalny (2 duże) plus śnieżki na mleko-2 oraz łyżkę płaską żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Posypuję wiórkami gorzkiej czekolady , już bez ostatniej warstwy petit berów.Pychotka.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-23 0:07 Tytul
Oczywiście to budyń gotuję dzień wcześniej a nie masę, bo tak to zabrzmiało.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-30 16:01 Tytul
Nie rozumiem o co chodzi 1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem a w połowie mieszamy budyń.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-30 18:28 3 bit
faktycznie troszkę niejasne - wytłumacze. Mamy 2 szklanki mleka. 1.5 szklanki gotujemy a w pozostałej części a więc pół szklanki mieszamy budynie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-27 13:31 Tytul
JA MAM PODOBNY PRZEPIS JA PIEKĘ ORZECHOWY BISZKOPT NA SPÓD MLEKO W PUSZCE MOŻNA KUPIĆ JUŻ GOTOWE A NIE SAMEMU GOTOWAĆ I DO ŚNIEŻEK ZAMIAST KAWY JA DAJĘ NIEBIESKĄ GALARETKĘ ROZPUSZCZONĄ W PÓŁ SZKL WODY DAWAĆ TĘŻEJĄCĄ



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-01 16:13 Tytul
prawdziwy przepis jest nie z ciastkami tylko z krakersami jest pyszny i wszystkie warstwy są miękkie a zamiast gotowac mleko to starczy kupic puszke krówki w każdym sklepie smacznego



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-13 23:42 Pytanie
Czy nie lepiej na spod upiec biszkopt? Ponieważ jak kroic ciasto bez spodu czy nie rozlatuje się?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-14 7:17 3 bit
czemu nie, pewnie można spróbować z biszkoptem (osobiście nie testowałam ale powinno być dobre), natomiast ciasto się nie rozpada jeśli poczekamy przynajmniej dobę i herbatniki dobrze zmiękną, inaczej na pewno się rozpadnie



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-04 19:58 Tytul
czy śnieżkę-fix ubić najpierw z mlekiem, tak jak jest w przepisie na opakowaniu czy wystarczy tylko dodać fix do śmietanki 30%?



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-04 20:44 3 bit
fixy dodajemy do śmitany 30% nie do mleka i są to fixy a nie bita śmietana w proszku, jest to różnica (fixy są w takich małych paczuszkach)



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-05 13:50 Tytul
ooo?art dziękuję za odpowiedźu?miech nie wiem gdzie ja o tej śnieżce wyczytałamu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-14 15:04 Tytul
rzeczywiscie szybkie to ciasto skoro same mleko trzeba gotowac 2 i pool godziny...

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-04-14 15:48 3 bit
możesz też sobie kupić gotową masę i wtedy nie ma powodów do narzekania. tak na marginesie w trakcie nawet gotowania mleka nie trzeba się nim zajmować, można sobie obejrzeć ulubiony brazylijski serial, ciężko więc do czasu przygotowania ciasta wliczać robienie karmelu :|



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-15 13:48 szybciej 3 bit
zamiast gotowac mleko w puszce można też kupić gotowy karmel w puszce lub krówke , cena jest prawie ta sama co mleko. Zamiast herbatników mozna dodać krakersy, smakuje równie dobrze,ja dodaje krem gotowy nazywa się "krem karpatka 5 minut" bardzo szybko sie robi wystarczy dodac mleka. Z gotowymi produktami ciasto robi się o wiele szybciej.



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-09 16:13 Tytul
Najlepiej sprawdzaja sie w tym przepisie krakersy "Lajkonik" (nie sa twarde tak jak herbatniki ) Wybrobowane.Smacznego.



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-07 13:24 dominika
Ciasto wyszło przepyszne. Robiłam je pierwszy raz i bez żadnych problemów ?art Polecam wszystkim ten przepis



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-21 18:53 3bit
To pyszny deser!!!!!Rodzinka byla w 8 niebie,zebralam wiele komplementow.Dziekuje za ten przepis.



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-07 23:05 Rabarbarka
Dziękuję za przepis. Bardzo polecam to ciasto. Smakowało wyśmienicie rodzince i znajomym.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-14 14:15 Tytul
uwielbiam ten placek mam nowy przepis



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-19 12:52 Tytul
To jest moje ulubione ciasto cała rodzina je uwielbia zawsze na Święta je robimy



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-25 23:41 Tytul
nie ma sensu gotowac mleka skondensowanego, skoro można użyć gotowej masy w zależności od smaku np. krówkowa, orzechowa, zeby latwo ją rozprowadzić wystarczy ja zmiksować przed wylaniem na herbatniki i gotowe, o wiele szybciej.



Przepisów
Od
Dodano 2013-06-24 18:50 moj sposob
a ja robię tak: warstwa slonych krakersów, masa budyniowa ciepła, krakersy, gotowa masa krowkowa ciepla (przekladam do talerza i podgrzewam w mikrofali, krakersy, smietana, prażone płatki migdałow. dajać wszytsko cieple na krakersy badz herbatniki szybciej one miekna. osobiscie wole z krakersami u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-18 13:41 Tytul
o co chodzi z budyniami?czy 1 budyn normalnie gotuje a drugi mieszam w pol szklanki mleka, czy 2 budynie mieszam w pol szklanki mleka ???



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-18 14:39 Tytul
masa do ciasta 3 bit: 2 budynie mieszamy w połowie szkalnki mleka


kulinarne przepisy Dodaj komentarz