Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Kartacze mazurskie

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kartacze mazurskie - składniki:

1 kg ziemniaków
2 jajka
25 dag mąki ziemniaczanej

farsz:
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
mała marchewka
cebula
ząbek czosnku
łyżka kukurydzy z puszki
łyżka parmezanu
łyżka koncentratu pomidorowego
olej, sól, pieprz, papryka mielona

Kartacze mazurskie - sposób wykonania:

Kartacze mazurskieWarzywa (marchew, cebula, czosnek) obrać, posiekać zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i dusić wszystko aż odparuje woda. Do farszu dodajemy koncentrat, kukurydzę i parmezan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Ziemniaki obrać, połowę ugotować, odcedzić i utłuc, resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, połączyć gotowane i surowe, dodać mąkę ziemniaczaną, sól, wyrobić ciasto. Uformować wałek, podzielić go na około 8 kawałków, każdy rozpłaszczyć i nafaszerować. Zalepić, nadając nieco podłużny kształt. Gotować 10-15 minut w osolonej wrzącej wodzie. Po ugotowaniu podajemy posypane podsmażoną cebulką (lub zrumienione na oleju.)

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 19-05-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz