Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Kartacze mazurskie

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kartacze mazurskie - składniki:

1 kg ziemniaków
2 jajka
25 dag mąki ziemniaczanej

farsz:
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
mała marchewka
cebula
ząbek czosnku
łyżka kukurydzy z puszki
łyżka parmezanu
łyżka koncentratu pomidorowego
olej, sól, pieprz, papryka mielona

Kartacze mazurskie - sposób wykonania:

Kartacze mazurskieWarzywa (marchew, cebula, czosnek) obrać, posiekać zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i dusić wszystko aż odparuje woda. Do farszu dodajemy koncentrat, kukurydzę i parmezan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Ziemniaki obrać, połowę ugotować, odcedzić i utłuc, resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, połączyć gotowane i surowe, dodać mąkę ziemniaczaną, sól, wyrobić ciasto. Uformować wałek, podzielić go na około 8 kawałków, każdy rozpłaszczyć i nafaszerować. Zalepić, nadając nieco podłużny kształt. Gotować 10-15 minut w osolonej wrzącej wodzie. Po ugotowaniu podajemy posypane podsmażoną cebulką (lub zrumienione na oleju.)

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 19-05-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz