Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ambasador

Czas 45 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

25 dag masła
2 i pół szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
5 łyżek kakao
szklanka mleka
1 cukier waniliowy
5 jajek
garść orzechów włoskich (prażone)
skórka pomarańczowa
rodzynki
szczypta soli
kieliszek rumu

Ambasador - sposób wykonania:

Pyszne ciasto czekoladowe - Ambasador.
Masło roztapiamy i gotujemy z cukrem, dodajemy kakao i mleko. W momencie gdy masa nieco zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy cukier waniliowy. Odlewamy masę tak aby w garnku zostało około 3/4 masy pozostałe 1/4 masy zostawiamy na polewę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Do masy kakaowej dodajemy porcjami mąkę z proszkiem oraz na koniec żółtka. Mieszamy dokładnie. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy do masy wraz z bakaliami (orzechy, rodzynki, skórka) i delikatnie mieszamy.
Tortownice smarujemy masłem, wylewamy ciasto i pieczemy je 50-60 minut w 180 stopniach C.
Pozostawiona masę nieco podgrzewamy dodajemy do niej rum. Ciasto jeszcze ciepłe nakłuwamy patyczkiem i polewamy pozostawiona polewą. Pozostawić do momentu aż masa zostanie wchłonięta. Smacznego!


Prześlij przepis

mewa80 | 15-10-11 | Czytano: 67914 razy | komentarzy [4]
Ambasador komentarz



Opinie i komentarze na temat Ambasador kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

4 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ambasador prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
??
2011-10-15 12:51

Rozpuszczam masło w garnku, dodaje porcjami cukier i... Cukier nie chce mi się rozpuscic, tworzy się biało-żółta mazia pływająca w roztopionym maśle. (że to tak nie ładnie ujmę- zwykły glut). Co robic?

Autor
ambasador
2011-10-15 15:18

dodać mleko! masa stanie się rzadsza i cukier lepiej się rozpuści.

Autor
Ola
2016-02-15 14:19

Od Pani Ewy korzystałam z dwóch przepisów i niestety żadne ciasto nie wyszło.
Nie jestem amatorem w pieczeniu.Ciasto piekę w każdy weekend.
Nie ryzykuję trzeci raz.Szkoda mojego czasu i pieniędzy.

Autor
Pchełka
2016-02-16 12:08

Olu co ma twój komentarz do ciasta ambasador? Nie zrobiłaś go i już z góry twierdzisz, że jest be? Nie wychodzą ci ciasta Ewy? Ja znam tylko 1 ciasto "pychotka", które sprawia trudność wykonania, cała reszta jest OK.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje