Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Amerykańskie babeczki

Czas 55 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

szklanka masła - około 220 g
2 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 szklanki cukru
4 jajka
szklanka mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

krem:
200 g masła
1 szklanka cukru
szklanka śmietany kremówki
50 ml spirytusu
olejek waniliowy

Amerykańskie babeczki - sposób wykonania:

Przepis z programu Ewa gotuje - pyszne babeczki amerykańskie z super kremem.
Masło miksujemy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy cukier do masła cały czas miksując. Następnie porcjami dodajemy jajka-miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem, do masy dodajemy na zmianę mąkę i mleko wciąż miksując. Na końcu dodajemy cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii. Gdy masa stanie się gładka nakładamy (do 3/4 objętości) ją do sylikonowych foremek (wyższe od tych do muffinek). Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopniach C piekarniku.
Dekoracja - krem.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię i spirytus.
Śmietanę ubijamy oddzielnie. Obie masy delikatnie łączymy - gdyby się zważyły należy je chwilę podgrzać na parze.
Masy dzielimy na 2 części, dodajemy barwnik spożywczy. Kremami dekorujemy przestudzone babeczki wg uznania.
  • Currently 3.33/5

3.3/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 21-01-11| Czytano: 24191 razy |komentarz [9]
Amerykańskie babeczki komentarz



9 komentarzy

Autor
Tytul
2011-01-25 16:56

a czy może być zwykła śmietana

Autor
babeczki
2011-01-25 17:02

nie sądzę, zwykła śmietana się nie ubije. Proponuję zrobić tak jak autorka podawała :-)

Autor
Tytul
2011-03-05 11:06

a można w nurmalnych foremkach

Autor
babeczki
2011-03-05 11:12

na pewno można :-)

Autor
spirytus?
2011-08-23 20:09

a spirytus do kremu jest konieczny?

Autor
Tytul
2011-08-23 20:21

Jakbyś uważnie oglądał/oglądała program pani Ewy Wachowicz to byś się nie pytała dlaczego dodaje się odrobinę spirytusu - dla smaku, można spróbować bez :-)

Autor
Tytul
2011-08-24 21:05

nie pytam "dlaczego" tylko czy "trzeba" (czyt. czy brak spirytusy spowoduje jakiś ubytek w walorach smakowych kremu)

Autor
babeczki
2011-08-25 7:14

obawiam się, że odpowiedź na pytanie uzyskasz w momencie gdy je spróbujesz "z" i "bez".
Na dzień dzisiejszy wydaje mi się, że nikt tu nie eksperymentował z babeczkami ;-).
Skoro jest ten składnik w przepisie to widocznie są smaczniejsze.

Autor
Tytul
2011-09-07 15:34

w przepisie jest BLAD - chodzi dokladnie o krem. Autorka podala jedna szklanka cukru, a chodzi o szklanke cukru pudru. Niby nic waznego, ale w przypadku zwyklego cukru masa sie wazy i smietanka puszcza "soki"

Linia tła strony

Dodaj komentarz