Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ananasowiec

Czas 35 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kostki masła (100 g)
1,5 szklanki cukru
puszka ananasów /plastry/
4 jajka
200 g posiekanych orzechów włoskich
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Ananasowiec - sposób wykonania:

Bardzo szybkie i smaczne ciasto z ananasem.
Masło roztapiamy i wlewamy do prostokątnej blaszki o wymiarach około 25x35 cm, na masło sypiemy 1 szklankę cukru /równej grubości warstwa po całej powierzchni/. Na to układamy plastry ananasa jeden obok drugiego /syrop spod ananasów zostawiamy/.
Między ananasami sypiemy orzechy.
Jajka miksujemy z 0,5 szklanki cukru, dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok spod ananasa. Miksujemy na gładkie ciasto i wylewamy je do blaszki na wyłożone ananasy.
Całość wstawiamy do piekarnika pieczemy góra-dół przez około godzinę w temperaturze 190 stopni C. W celu wyjęcia ciasto przewracamy do "góry nogami" tak by ananasy znalazły się na wierzchu.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 21-01-13| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz