Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz keyword1
Thanks, I have recently been seeking for facts about this topic for ages and yours is the best I have found so far....
| 2015-01-26 10:03 |

ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Babeczki z budyniem

Czas 65 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Babeczki z budyniem - składniki:

400 g mąki pszennej
150 g cukru
250 g masła
żółtko
łyżka śmietany

krem:
budyń waniliowy
2 łyżki masła
2 żółtka

owoce: maliny, borówki, winogrona

Babeczki z budyniem - sposób wykonania:

Babeczki z budyniemMąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość około pół cm. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykrawamy nimi kółka z ciasta, którym wylepiamy babeczkę i jej brzegi,dno babeczki nakłuwamy widelcem.Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Gotujemy mleko na budyń z dodatkiem masła, w odlanej zimnej części mleka mieszamy budyń i żółtka, wlewamy je na gorące mleko, chwilkę gotujemy mieszając, studzimy. Krem nakładamy do wystudzonych babeczek, dekorujemy owocami.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 06-10-12 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz