Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Babka cytrynowa

Czas 40 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowa)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
1 i 1/4 kostki masła
6 jajek
2 spore cytryny

cukier puder do posypania

Babka cytrynowa - sposób wykonania:

Bardzo prosta i szybka do wykonania babka cytrynowa, smakuje wyśmienicie do porannej kawki.
Cytryny szorujemy w ciepłej wodzie, następnie ścieramy z niej skórkę (na drobnych oczkach) oraz wyciskamy sok.
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, dodajemy jajka wciąż ucierając, do masy wlewamy sok oraz dodajemy skórkę otartą z cytryny.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją stopniowo do masy, ucierając by dobrze się połączyła.
Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Babkę możemy również polać lukrem i posypać kandyzowanymi cytrusami!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 10-01-12| Czytano: 9539 razy |komentarz [0]
Babka cytrynowa komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz