Strona główna >> Desery >> Ciasta

Babka majonezowa

Czas 50 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki majonezu
4 jajka
szklanka cukru
proszek do pieczenia /małe opakowanie/
łyżka cukru waniliowego
cukier puder do posypania

Babka majonezowa - sposób wykonania:

Wspaniała babka, prosta i szybka do wykonania, choć może dziwić fakt, że do jej wykonania używamy majonezu. Przepis sprawdzony wielokrotnie.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, chwilkę miksujemy po czym wlewamy żółtka, mieszamy.
Mąki łączymy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do ubitych białek, mieszając za pomocą łyżki do wyczerpania, na końcu dodajemy majonez i mieszamy. Gotowe, jednolite ciasto wylewamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 16-03-13| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz