Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Babka piaskowa z kakao

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

180 g mąki pszennej T500
130 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
10 g kakao
kostka masła - 200 g
4 średnie jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii lub op.cukru waniliowego
szczypta soli
Masło do wysmarowania blachy

Babka piaskowa z kakao - sposób wykonania:

Do miski wbijamy jaka i dodajemy szczyptę soli. Wsypujemy cukier i miksujemy aż uzyskamy puszystą masę. Następnie przesiewamy obie mąki. Około 20 gram mąki odsypujemy na bok. Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo dosypujemy cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy wanilię /cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilii/. Roztapiamy masło na małym ogniu, po ostudzeniu wlewamy masło i mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do pierwszej części wsypujemy odsypane 20 g mąki i mieszamy przez chwilę. Do drugiej części wsypujemy przesiane, by pozbyć się grudek, kakao i miksujemy przez chwilę
Foremkę wysmarowujemy masłem. Wlewamy jasną masę ciasta i do środka wlewamy kakaową masę. Babkę piaskową pieczemy w termoobiegu w temperaturze 170 st przez 60 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 13-04-17| Czytano: 496 razy |komentarz [0]
Babka piaskowa z kakao komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz