Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wielkanocne Babka wielkanocna
Czas 55 minut
Porcji 20
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
pół kg mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
35 dag cukru
25 dag masła
4 jajka
3/4 szklanki mleka lub śmietany
1 łyżka cukru waniliowego
Babka wielkanocna - sposób wykonania:
Przepis na Babkę Wielkanocną z programu Ewa gotuje. Masło ucieramy z 25 dag cukru (10 dag dodamy później), dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka ( z białek ubijamy pianę) - ucieramy. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami, po 1 łyżce mąki i po jednej łyżce mleka lub śmietany wciąż ucierając. Gdy składniki się wyczerpią, dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i 10 dag pozostałego cukru pudru. Sporą formę do babki o minimum 1 i pół lita pojemności smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Na początek dajemy kilka łyżek jasnej masy, potem kilka łyżek ciemnej i tak na zmianę aż do wyczerpania, nakładanie powinna kończyć masa ciemna. Babkę pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy wg uznania, najprościej wystarczy posypać cukrem pudrem.
Jest to przepis pani Ewy Wachowicz, a babka wychodzi naprawdę smaczna i jest godna polecenia.
Prześlij przepis asieńka | 28-03-11 | Czytano: 23238 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Babka wielkanocna prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują