Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Babka wielkanocna

Czas 55 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Babka wielkanocna - składniki:

pół kg mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
35 dag cukru
25 dag masła
4 jajka
3/4 szklanki mleka lub śmietany
1 łyżka cukru waniliowego

Babka wielkanocna - sposób wykonania:

Babka wielkanocnaPrzepis na Babkę Wielkanocną z programu Ewa gotuje. Masło ucieramy z 25 dag cukru (10 dag dodamy później), dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka ( z białek ubijamy pianę) - ucieramy. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami, po 1 łyżce mąki i po jednej łyżce mleka lub śmietany wciąż ucierając. Gdy składniki się wyczerpią, dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i 10 dag pozostałego cukru pudru. Sporą formę do babki o minimum 1 i pół lita pojemności smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Na początek dajemy kilka łyżek jasnej masy, potem kilka łyżek ciemnej i tak na zmianę aż do wyczerpania, nakładanie powinna kończyć masa ciemna. Babkę pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy wg uznania, najprościej wystarczy posypać cukrem pudrem.

Jest to przepis pani Ewy Wachowicz, a babka wychodzi naprawdę smaczna i jest godna polecenia.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 28-03-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz