Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz tytul
1...
| 2015-03-05 23:42 |

ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Babka wielkanocna

Czas 55 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Babka wielkanocna - składniki:

pół kg mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
35 dag cukru
25 dag masła
4 jajka
3/4 szklanki mleka lub śmietany
1 łyżka cukru waniliowego

Babka wielkanocna - sposób wykonania:

Babka wielkanocnaPrzepis na Babkę Wielkanocną z programu Ewa gotuje. Masło ucieramy z 25 dag cukru (10 dag dodamy później), dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka ( z białek ubijamy pianę) - ucieramy. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami, po 1 łyżce mąki i po jednej łyżce mleka lub śmietany wciąż ucierając. Gdy składniki się wyczerpią, dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i 10 dag pozostałego cukru pudru. Sporą formę do babki o minimum 1 i pół lita pojemności smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Na początek dajemy kilka łyżek jasnej masy, potem kilka łyżek ciemnej i tak na zmianę aż do wyczerpania, nakładanie powinna kończyć masa ciemna. Babkę pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy wg uznania, najprościej wystarczy posypać cukrem pudrem.

Jest to przepis pani Ewy Wachowicz, a babka wychodzi naprawdę smaczna i jest godna polecenia.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 28-03-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz