RRRR
Strona główna >> ?wi?teczne >> Potrawy Wielkanocne

Babka wielkanocna

Czas 55 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

pó? kg m?ki
3 ?y?ki kakao
1 ?y?ka proszku do pieczenia
35 dag cukru
25 dag mas?a
4 jajka
3/4 szklanki mleka lub ?mietany
1 ?y?ka cukru waniliowego

Babka wielkanocna - sposób wykonania:

Przepis na Babk? Wielkanocn? z programu Ewa gotuje. Mas?o ucieramy z 25 dag cukru (10 dag dodamy pó?niej), dodajemy cukier, cukier waniliowy i ?ó?tka ( z bia?ek ubijamy pian?) - ucieramy. Gdy masa stanie si? jednolita dodajemy m?k? wymieszan? z proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami, po 1 ?y?ce m?ki i po jednej ?y?ce mleka lub ?mietany wci?? ucieraj?c. Gdy sk?adniki si? wyczerpi?, dodajemy pian? ubit? z bia?ek. Ciasto dzielimy na dwie cz??ci, do jednej dodajemy kakao i 10 dag pozosta?ego cukru pudru. Spor? form? do babki o minimum 1 i pó? lita pojemno?ci smarujemy mas?em i wysypujemy bu?ka tart?. Na pocz?tek dajemy kilka ?y?ek jasnej masy, potem kilka ?y?ek ciemnej i tak na zmian? a? do wyczerpania, nak?adanie powinna ko?czy? masa ciemna. Babk? pieczemy w 180 stopniach przez oko?o 1,5 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy wg uznania, najpro?ciej wystarczy posypa? cukrem pudrem.

Jest to przepis pani Ewy Wachowicz, a babka wychodzi naprawd? smaczna i jest godna polecenia.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asie?ka | 28-03-11| komentarz [0]

0 komentarzy

Dodaj komentarz