Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |

Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Czas 55 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Babka wielkanocna - składniki:

pół kg mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
35 dag cukru
25 dag masła
4 jajka
3/4 szklanki mleka lub śmietany
1 łyżka cukru waniliowego

Babka wielkanocna - sposób wykonania:

Przepis na Babkę Wielkanocną z programu Ewa gotuje. Masło ucieramy z 25 dag cukru (10 dag dodamy później), dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka ( z białek ubijamy pianę) - ucieramy. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami, po 1 łyżce mąki i po jednej łyżce mleka lub śmietany wciąż ucierając. Gdy składniki się wyczerpią, dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i 10 dag pozostałego cukru pudru. Sporą formę do babki o minimum 1 i pół lita pojemności smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Na początek dajemy kilka łyżek jasnej masy, potem kilka łyżek ciemnej i tak na zmianę aż do wyczerpania, nakładanie powinna kończyć masa ciemna. Babkę pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy wg uznania, najprościej wystarczy posypać cukrem pudrem.

Jest to przepis pani Ewy Wachowicz, a babka wychodzi naprawdę smaczna i jest godna polecenia.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz