Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 7 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Babka ziemniaczana - składniki:

2 kg ziemniaków
1 kg żeberek
2 cebule
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki grysiku (kasza manna)
łyżka tymianku
1 łyżeczka majeranku
łyżka oleju
sól, pieprz
kwaśna śmietana

Babka ziemniaczana - sposób wykonania:

Pyszna babka ziemniaczana z żeberkami wg przepisu Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
Żeberka dzielimy na paski, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószamy tymiankiem oraz solą i pieprzem, odstawiamy an pól godziny do lodówki.
Ziemniaki tarkujemy na drobnych oczkach, jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do ziemniaków, dodajemy też majeranek i grysik oraz sól i pieprz - masę mieszamy.
Patelnie rozgrzewamy, wlewamy łyżkę oleju i obsmażamy żeberka z każdej strony.
Cebulę siekamy drobno cebulę, dorzucamy ją do żeberek i wszystko razem smażymy mieszając. Gdy cebulka stanie się rumianą przenosimy e do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą ziemniaczaną. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Babkę ziemniaczaną wg tego przepisu możemy również przyrządzić z kiełbasą innymi wędlinami i kawałkami mięsa. Wówczas podobnie jak żeberka, przesmażamy je z cebulą.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz