Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 7 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Babka ziemniaczana - składniki:

2 kg ziemniaków
1 kg żeberek
2 cebule
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki grysiku (kasza manna)
łyżka tymianku
1 łyżeczka majeranku
łyżka oleju
sól, pieprz
kwaśna śmietana

Babka ziemniaczana - sposób wykonania:

Pyszna babka ziemniaczana z żeberkami wg przepisu Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
Żeberka dzielimy na paski, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószamy tymiankiem oraz solą i pieprzem, odstawiamy an pól godziny do lodówki.
Ziemniaki tarkujemy na drobnych oczkach, jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do ziemniaków, dodajemy też majeranek i grysik oraz sól i pieprz - masę mieszamy.
Patelnie rozgrzewamy, wlewamy łyżkę oleju i obsmażamy żeberka z każdej strony.
Cebulę siekamy drobno cebulę, dorzucamy ją do żeberek i wszystko razem smażymy mieszając. Gdy cebulka stanie się rumianą przenosimy e do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą ziemniaczaną. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Babkę ziemniaczaną wg tego przepisu możemy również przyrządzić z kiełbasą innymi wędlinami i kawałkami mięsa. Wówczas podobnie jak żeberka, przesmażamy je z cebulą.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz