Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Babka ziemniaczana

Czas 55 minut Porcji 7 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg ziemniaków
1 kg żeberek
2 cebule
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki grysiku (kasza manna)
łyżka tymianku
1 łyżeczka majeranku
łyżka oleju
sól, pieprz
kwaśna śmietana

Babka ziemniaczana - sposób wykonania:

Pyszna babka ziemniaczana z żeberkami wg przepisu Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
Żeberka dzielimy na paski, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószamy tymiankiem oraz solą i pieprzem, odstawiamy an pól godziny do lodówki.
Ziemniaki tarkujemy na drobnych oczkach, jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do ziemniaków, dodajemy też majeranek i grysik oraz sól i pieprz - masę mieszamy.
Patelnie rozgrzewamy, wlewamy łyżkę oleju i obsmażamy żeberka z każdej strony.
Cebulę siekamy drobno cebulę, dorzucamy ją do żeberek i wszystko razem smażymy mieszając. Gdy cebulka stanie się rumianą przenosimy e do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą ziemniaczaną. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Babkę ziemniaczaną wg tego przepisu możemy również przyrządzić z kiełbasą innymi wędlinami i kawałkami mięsa. Wówczas podobnie jak żeberka, przesmażamy je z cebulą.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 22-10-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz