Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 7 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Babka ziemniaczana - składniki:

2 kg ziemniaków
1 kg żeberek
2 cebule
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki grysiku (kasza manna)
łyżka tymianku
1 łyżeczka majeranku
łyżka oleju
sól, pieprz
kwaśna śmietana

Babka ziemniaczana - sposób wykonania:

Pyszna babka ziemniaczana z żeberkami wg przepisu Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
Żeberka dzielimy na paski, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószamy tymiankiem oraz solą i pieprzem, odstawiamy an pól godziny do lodówki.
Ziemniaki tarkujemy na drobnych oczkach, jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do ziemniaków, dodajemy też majeranek i grysik oraz sól i pieprz - masę mieszamy.
Patelnie rozgrzewamy, wlewamy łyżkę oleju i obsmażamy żeberka z każdej strony.
Cebulę siekamy drobno cebulę, dorzucamy ją do żeberek i wszystko razem smażymy mieszając. Gdy cebulka stanie się rumianą przenosimy e do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą ziemniaczaną. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Babkę ziemniaczaną wg tego przepisu możemy również przyrządzić z kiełbasą innymi wędlinami i kawałkami mięsa. Wówczas podobnie jak żeberka, przesmażamy je z cebulą.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz