Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Babka ziemniaczana z kiełbasą

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg ziemniaków
0,6 kg kiełbasy wędzonej
10 dag słoniny
2 cebule
2 jajka
majeranek, wegeta, pieprz, sól
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Babka ziemniaczana z kiełbasą - sposób wykonania:

Ziemniaki tarkujemy na tarce o drobnych oczkach (zdecydowanie wygodniej użyć robota), nadmiar wody z ziemniaków zlewamy. Cebulę, kiełbasę i słoninę kroimy, na patelnię wrzucamy słoninę a po wytopieniu dodajemy kiełbasę i cebulę, szklimy na rumiano, studzimy.
Do odciśniętej masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i kiełbasę z cebulą, dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w 150 stopniach przez 40-50 minut (aż wierzch się zarumieni). Podajemy z kwaśną śmietaną.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 17-05-10| komentarz [1]



1 komentarzy


Babka
2011-09-30 11:59

to jest regionalna potrawa na Kurpiach i nazywa się Rejbak, bądź Kugiel, ja osobiście daje troszkę więcej mąki i na koniec zalewam gotującym się mlekiem albo dodaje śmietanę, tak na oko:-)jest wtedy bardziej delikatne i zapiekam ok 1,5 do 2 godzin.

Dodaj komentarz