Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Bakłażany zapiekane z fetą

Czas 35 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 bakłażany
opakowanie sera feta
sól
oliwa do blachy

sos pomidorowy:
3 cebule
7 ząbków czosnku
1 papryka chili
2 pomidory świeże
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
garść świeżej bazylii

Bakłażany zapiekane z fetą - sposób wykonania:

Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym.
Bakłażany myjemy, kroimy w plastry 2 cm, oprószamy solą, gdy pokryją się kropelkami wody wycieramy ręcznikiem papierowym. Dzięki temu nie będą gorzkie.
Blachę smarujemy oliwą, układamy na niej plastry bakłażanów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
Sos: cebulę kroimy w kostkę, na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek. Papryczkę pozbawiamy nasion, kroimy drobno, dodajemy do cebuli, mieszamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę, pomidory dodajemy do cebuli, dodajemy też pomidory z puszki. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. Na koniec sos przyprawiamy sola i pieprzem oraz dodajemy posiekana bazylię.
Podpieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, w naczyniu żaroodpornym układamy: 1/3 sosu pomidorowego, na to kładziemy bakłażany i wylewamy resztę sosu pomidorowego. Na wierzch kładziemy plastry fety. Całość zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 24-09-11| Czytano: 10813 razy |komentarz [0]
Bakłażany zapiekane z fetą komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz