Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wielkanocne

Barszcz biały

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

włoszczyzna : 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 cebula
pieprz, Vegeta
biała kiełbasa cienka - ilość w zależności od osób
jajko gotowane - ilość w zależności od osób
10 dag boczku wędzonego (chudego) lub dobrej kiełbasy wędzonej
liść laurowy (3 sztuki)
ziele angielskie (5 sztuk)
majeranek
butelka zakwasu na barszcz biały
Barszcz biały Winiary (torebka)
małe opakowanie śmietany 18%

Barszcz biały - sposób wykonania:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek przekrajamy na pół, te warzywa dadzą bardzo ładny aromat dla naszej zupy. Jeśli ktoś preferuje bardzo gęstą zupę można na tym etapie wrzucić kilka obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Warzywa gotujemy 5 minut po czym dodajemy pokrojony w kostkę boczek (lub wędzoną kiełbasę) oraz po kolejnych 5 biała kiełbasę - najlepiej w niewielkich zgrabnych pętkach. Dodajemy tez liść laurowy i ziele angielskie.
Zupa nie może gotować się zbyt mocno, ma lekko "pykać" :-), inaczej kiełbasa nie będzie zbyt smaczna. Po 15-20 minutach gdy warzywa są już miękkie zupę doprawiamy zakwasem, rozprowadzonym w zimnej wodzie Barszczem białym Winiary, chwilkę gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec zupę doprawiamy śmietaną.
Barszcz podajemy z jajkami. W trakcie doprawiania barszczu zakwasem należy zupę próbować ponieważ każdy lubi określony stopień tego smaku :-).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 29-03-11| Czytano: 14113 razy |komentarz [0]
Barszcz biały komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz