Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Barszcz ukraiński

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

3 buraki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
5 ziemniaków
15 dag kapusty
1 cebula
1 pomidor
10 dag fasoli (może być fasolka szparagowa)
3/4 szklanki śmietany
2 łyżki natki
sól, pieprz, cukier
czosnek
kostka rosołowa

Barszcz ukraiński - sposób wykonania:

Czas na młode warzywa - w tej zupie jest ich cała masa :)
Fasolę (fasolki szparagowej nie moczymy, po prostu gotujemy ją razem z innymi warzywami w tym samym czasie) moczymy dzień wcześniej, buraki gotujemy do miękkości, odcedzamy, obieramy, tarkujemy na tarce o grubych oczkach.
Namoczona fasole odcedzamy, gotujemy w świeżej wodzie, gdy zacznie być półmiękka, dodajemy drobno pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, wrzucamy rosołek dolewamy wodę tak aby przykryła warzywa.
Cebule pokrojona w kostkę szklimy na łyżeczce oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek i starkowane buraki - wszystko dodajemy do zupy, pod koniec gotowania warzyw gdy ziemniaki będą prawie półmiękkie dodajemy obrane ze skóry i pokrojonego pomidora, doprawiamy do smaku wg gustu. Śmietanę rozprowadzamy w zupie lub dekorujemy nią (kleksem) zupę na talerzu.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 16-06-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz