Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Gofry

Belgijskie gofry z Liege

Czas 20 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

12 dag gęstej śmietany tortowej
6 jajek
25 dag mąki
25 dag masła
10 dag cukru pudru
pół łyżeczki soli
paczka cukru waniliowego

Belgijskie gofry z Liege - sposób wykonania:

Ucieramy masło mikserem na puszysty krem. Kolejno ubijamy jajka, dodajemy do masła na przemian z przesianą mąką.
Łączymy wszystko ze śmietaną tortową, solimy i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta pieczemy gofry w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy.
Gotowe, gorące gofry posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego :-)
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 01-06-08| Czytano: 52505 razy |komentarz [9]
Belgijskie gofry z Liege komentarz



9 komentarzy

Autor
Alicja
2008-10-11 15:53

Świetne są te gofry. Palce lizać, cała rodzinka zajadała

się nimi.

Autor
super
2008-12-13 20:47

super gofry XD smaczne

Autor
;-)
2009-01-02 16:31

czy oby dobre zobaczę.

Autor
niedobre
2009-01-28 16:26

co ty tam dajesz fuuuuuuuuuuu

Autor
przepis na gofry
2009-01-30 10:17

wszystko OK ale dlaczego te gofry z opiekacza

są jak naleśniki a nie puszyste ???

Autor
Tytul
2009-02-20 8:08

Bo opiekacz ma za małą moc. Musi być gofrownica.

Autor
Tytul
2009-09-05 20:13

wyszły do bani:(((((co to za przepisy!!!!

Autor
Tytul
2011-08-24 0:28

To są pyszne gofry ,ale nie Liege.Brakuje drożdzy i cukru perlistego.Pozdrawiam

Autor
elisabeth
2016-10-15 20:49

Gofry z Liege są z ciasta drożdzowego, NIGDY nie podaje się ich z lodami, smietana czy owocami. !!!!!!!!!!!!!
1 kg mąki, 50 gr świeżych drożdży, 0,5l mleka cieplego, 1 jajko, 400 gr masła, 10 gr soli, 400 gr "pereł" cukrowych.
Wymieszać wszystkie składniki, oprócz cukru, odstawić do wyrośnięcia, kiedy zacznie fermentowac po 10 minutach dorzucić cukrowe perły, i łyzką formować placuszki po 80 gr.kazdy, kiedy znów "urosną" piec w gofrownicy.

Linia tła strony

Dodaj komentarz