Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Biszkopt z truskawkami

Czas 35 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt
kostka masła
szklanka cukru pudru
2 szklanki maki tortowej
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny (jak duża to z połowy)

3/4 kg truskawek
galaretka truskawkowa
ewentualnie śmietana 30% ubita z cukrem waniliowym do przybrania ciasta

tłuszcz do formy
bułka tarta do posypania formy

Biszkopt z truskawkami - sposób wykonania:

Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, zalewamy wrzącym roztopionym masłem, mieszamy odstawiamy do wychłodzenia, następnie ubijając dodajemy po jednym żółtku, sok z cytryny i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Natychmiast wylewamy do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką) tortownicy. Pieczemy 50 minut w 160 stopniach, ciasto jest gotowe gdy boki lekko odstają od formy.

Na ostudzonym cieście fantazyjnie :-) układamy ładne, czyste, osuszone owoce - można je po przekrajać, następnie zalewamy je tężejącą galaretką sporządzoną wg przepisu - latem można do ich rozpuszczenia dać nieco mniej wody.

Wierzch ciasta możemy udekorować bitą śmietaną.
Podany czas nie obejmuje czasu pieczenia.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 16-06-10| Czytano: 6141 razy |komentarz [0]
Biszkopt z truskawkami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz