Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Racuchy

Bliny litewskie

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

10 sporych ziemniaków (ok 1 kg)
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej plus łyżka do zaczynu
5 dag drożdży
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
olej do smażenia

dodatki:
kwaśna gęsta śmietana
plastry wędzonego łososia
sos mięsny

Bliny litewskie - sposób wykonania:

Bardzo smaczne bliny ziemniaczane, których smak przypomina zwykłe placki ziemniaczane a jednak.. bliny są bardziej pulchne dzięki dodatkowi drożdży no i jednak nieco inne w smaku. Naprawdę warto spróbować!
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach lub za pomocą maszyny.
Z drożdży, ciepłej wody i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ruszy.
Gdy tak się stanie, dodajemy do niego mąkę, ziemniaki, sól, mieszamy na gładkie ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie na odrobinie oleju smażymy niewielkie placki. Podajemy z kwaśną śmietaną, łososiem lub mięsnym sosem - ewentualnie mięsnymi pulpecikami w szarym sosie. Placki są przepyszne :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 16-01-12| Czytano: 27238 razy |komentarz [0]
Bliny litewskie komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz