Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Boczek pieczony w ziołach - składniki:

1 kg surowego chudego, boczku
duża cebula
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka soli
kopiasta łyżka majeranku, kopiasta łyżka ziół prowansalskich, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 4 łyżki wody
2 ząbki czosnku

Boczek pieczony w ziołach - sposób wykonania:

Płat boczku musimy zabejcować dzień wcześniej przed pieczeniem, wówczas dokładnie wchłonie przyprawy i uzyska pożądany ziołowy aromat.
Marynata : zioła mieszamy ze sobą i z 4 łyżkami wody, dodajemy rozdrobnione ziarna ziela, pieprzu i liście laurowe oraz pokrojony czosnek i sól. Tak przygotowana marynatą nacieramy boczek ze wszystkich stron, obkładamy piórkami z cebuli, zawijamy w pergamin i wkładamy na całą noc do lodówki.
Zmarynowany, wychłodzony boczek przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, jeśli nie mmay rękawa do pieczenia boczek należy przed pieczeniem podlać wodą (około pół szklanki) i w trakcie pieczenia wodę tę uzupełniać a także co jakiś czas nalezy boczek przewracać. W przypadku używania specjalnego rękawa do pieczenia nie ma takiej konieczności. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C, boczek jest gotowy gdy zmięknie, czas zalezy od grubości boczku (przyjmuje się, że 1 kg mięsa piecze się około godziny). Podajemy na zimno, pokrojony w plastry, najlepiej z dodatkiem pikantnego sosu np. chrzanowego.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz