Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Boczek pieczony w ziołach - składniki:

1 kg surowego chudego, boczku
duża cebula
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka soli
kopiasta łyżka majeranku, kopiasta łyżka ziół prowansalskich, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 4 łyżki wody
2 ząbki czosnku

Boczek pieczony w ziołach - sposób wykonania:

Płat boczku musimy zabejcować dzień wcześniej przed pieczeniem, wówczas dokładnie wchłonie przyprawy i uzyska pożądany ziołowy aromat.
Marynata : zioła mieszamy ze sobą i z 4 łyżkami wody, dodajemy rozdrobnione ziarna ziela, pieprzu i liście laurowe oraz pokrojony czosnek i sól. Tak przygotowana marynatą nacieramy boczek ze wszystkich stron, obkładamy piórkami z cebuli, zawijamy w pergamin i wkładamy na całą noc do lodówki.
Zmarynowany, wychłodzony boczek przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, jeśli nie mmay rękawa do pieczenia boczek należy przed pieczeniem podlać wodą (około pół szklanki) i w trakcie pieczenia wodę tę uzupełniać a także co jakiś czas nalezy boczek przewracać. W przypadku używania specjalnego rękawa do pieczenia nie ma takiej konieczności. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C, boczek jest gotowy gdy zmięknie, czas zalezy od grubości boczku (przyjmuje się, że 1 kg mięsa piecze się około godziny). Podajemy na zimno, pokrojony w plastry, najlepiej z dodatkiem pikantnego sosu np. chrzanowego.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz