Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |

Prosty przepis na gofry Tytul
po co olej!!!!Przeciez bez oleju beda bardziej light?...
| 2014-04-05 22:17 |

Chorwackie ciasto z bakaliami Tytul
Od czego to chorwackie ciasto jest takie ciemne? Nie trzeba dodac kakao?...
| 2014-04-05 13:17 |

Prosty przepis na gofry Tytul
maka oczywiście pszenna, ja do wszystkiego daję tortową, jest troszkę droższa ale to się przekłada na jakość :)...
| 2014-04-01 10:26 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Boczek pieczony w ziołach - składniki:

1 kg surowego chudego, boczku
duża cebula
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka soli
kopiasta łyżka majeranku, kopiasta łyżka ziół prowansalskich, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 4 łyżki wody
2 ząbki czosnku

Boczek pieczony w ziołach - sposób wykonania:

Płat boczku musimy zabejcować dzień wcześniej przed pieczeniem, wówczas dokładnie wchłonie przyprawy i uzyska pożądany ziołowy aromat.
Marynata : zioła mieszamy ze sobą i z 4 łyżkami wody, dodajemy rozdrobnione ziarna ziela, pieprzu i liście laurowe oraz pokrojony czosnek i sól. Tak przygotowana marynatą nacieramy boczek ze wszystkich stron, obkładamy piórkami z cebuli, zawijamy w pergamin i wkładamy na całą noc do lodówki.
Zmarynowany, wychłodzony boczek przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, jeśli nie mmay rękawa do pieczenia boczek należy przed pieczeniem podlać wodą (około pół szklanki) i w trakcie pieczenia wodę tę uzupełniać a także co jakiś czas nalezy boczek przewracać. W przypadku używania specjalnego rękawa do pieczenia nie ma takiej konieczności. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C, boczek jest gotowy gdy zmięknie, czas zalezy od grubości boczku (przyjmuje się, że 1 kg mięsa piecze się około godziny). Podajemy na zimno, pokrojony w plastry, najlepiej z dodatkiem pikantnego sosu np. chrzanowego.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz