Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Boczek pieczony w ziołach

Składniki:

1 kg surowego chudego, boczku
duża cebula
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka soli
kopiasta łyżka majeranku, kopiasta łyżka ziół prowansalskich, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 4 łyżki wody
2 ząbki czosnku

Boczek pieczony w ziołach - sposób wykonania:

Płat boczku musimy zabejcować dzień wcześniej przed pieczeniem, wówczas dokładnie wchłonie przyprawy i uzyska pożądany ziołowy aromat.
Marynata : zioła mieszamy ze sobą i z 4 łyżkami wody, dodajemy rozdrobnione ziarna ziela, pieprzu i liście laurowe oraz pokrojony czosnek i sól. Tak przygotowana marynatą nacieramy boczek ze wszystkich stron, obkładamy piórkami z cebuli, zawijamy w pergamin i wkładamy na całą noc do lodówki.
Zmarynowany, wychłodzony boczek przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, jeśli nie mmay rękawa do pieczenia boczek należy przed pieczeniem podlać wodą (około pół szklanki) i w trakcie pieczenia wodę tę uzupełniać a także co jakiś czas nalezy boczek przewracać. W przypadku używania specjalnego rękawa do pieczenia nie ma takiej konieczności. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C, boczek jest gotowy gdy zmięknie, czas zalezy od grubości boczku (przyjmuje się, że 1 kg mięsa piecze się około godziny). Podajemy na zimno, pokrojony w plastry, najlepiej z dodatkiem pikantnego sosu np. chrzanowego.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 20-05-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz