Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Boczek pieczony w ziołach - składniki:

1 kg surowego chudego, boczku
duża cebula
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka soli
kopiasta łyżka majeranku, kopiasta łyżka ziół prowansalskich, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 4 łyżki wody
2 ząbki czosnku

Boczek pieczony w ziołach - sposób wykonania:

Płat boczku musimy zabejcować dzień wcześniej przed pieczeniem, wówczas dokładnie wchłonie przyprawy i uzyska pożądany ziołowy aromat.
Marynata : zioła mieszamy ze sobą i z 4 łyżkami wody, dodajemy rozdrobnione ziarna ziela, pieprzu i liście laurowe oraz pokrojony czosnek i sól. Tak przygotowana marynatą nacieramy boczek ze wszystkich stron, obkładamy piórkami z cebuli, zawijamy w pergamin i wkładamy na całą noc do lodówki.
Zmarynowany, wychłodzony boczek przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, jeśli nie mmay rękawa do pieczenia boczek należy przed pieczeniem podlać wodą (około pół szklanki) i w trakcie pieczenia wodę tę uzupełniać a także co jakiś czas nalezy boczek przewracać. W przypadku używania specjalnego rękawa do pieczenia nie ma takiej konieczności. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C, boczek jest gotowy gdy zmięknie, czas zalezy od grubości boczku (przyjmuje się, że 1 kg mięsa piecze się około godziny). Podajemy na zimno, pokrojony w plastry, najlepiej z dodatkiem pikantnego sosu np. chrzanowego.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz