Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Bogracz

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

80 dag wołowiny
2 duże cebule
2 pomidory (poza sezonem można użyć puszki)
2 papryki
1 łyżka przecieru
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
ziele angielskie, liść laurowy (po 2 sztuki)
sól, pieprz, cząber, papryka w proszku

Bogracz - sposób wykonania:

Pyszna gęsta zupa z węgierskim rodowodem :).
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu (najlepiej na smalcu), wyciskamy czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso.
Całość smażymy chwilkę po czym podlewamy wodą, dodajemy sól, ziele, liść, pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i dusimy do momentu aż mięsko zacznie być miękkie.
Warzywa (marchewkę, pietruszkę)obieramy, kroimy w zgrabną kostkę.
Do mięsa dodajemy warzywa i całość podlewamy taką ilością wody by powstała konsystencja gęstej zupy. Zupę gotujemy jeszcze około 25 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i ulubione przyprawy.
Bogracz można też podawać z kluseczkami lanymi. W tym celu mieszamy mąkę (szklanka lub 1,5 szklanki), dodajemy wodę i jajko, konsystencja musi być jak na ciasto makaronowe. Kroimy kluseczki, gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy. Do zupy dodajemy pod koniec jej gotowania.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 07-11-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz