Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Bogracz - składniki:

80 dag wołowiny
2 duże cebule
2 pomidory (poza sezonem można użyć puszki)
2 papryki
1 łyżka przecieru
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
ziele angielskie, liść laurowy (po 2 sztuki)
sól, pieprz, cząber, papryka w proszku

Bogracz - sposób wykonania:

Pyszna gęsta zupa z węgierskim rodowodem u?miech.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu (najlepiej na smalcu), wyciskamy czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso.
Całość smażymy chwilkę po czym podlewamy wodą, dodajemy sól, ziele, liść, pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i dusimy do momentu aż mięsko zacznie być miękkie.
Warzywa (marchewkę, pietruszkę)obieramy, kroimy w zgrabną kostkę.
Do mięsa dodajemy warzywa i całość podlewamy taką ilością wody by powstała konsystencja gęstej zupy. Zupę gotujemy jeszcze około 25 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i ulubione przyprawy.
Bogracz można też podawać z kluseczkami lanymi. W tym celu mieszamy mąkę (szklanka lub 1,5 szklanki), dodajemy wodę i jajko, konsystencja musi być jak na ciasto makaronowe. Kroimy kluseczki, gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy. Do zupy dodajemy pod koniec jej gotowania.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz