Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Bogracz - składniki:

80 dag wołowiny
2 duże cebule
2 pomidory (poza sezonem można użyć puszki)
2 papryki
1 łyżka przecieru
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
ziele angielskie, liść laurowy (po 2 sztuki)
sól, pieprz, cząber, papryka w proszku

Bogracz - sposób wykonania:

Pyszna gęsta zupa z węgierskim rodowodem u?miech.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu (najlepiej na smalcu), wyciskamy czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso.
Całość smażymy chwilkę po czym podlewamy wodą, dodajemy sól, ziele, liść, pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i dusimy do momentu aż mięsko zacznie być miękkie.
Warzywa (marchewkę, pietruszkę)obieramy, kroimy w zgrabną kostkę.
Do mięsa dodajemy warzywa i całość podlewamy taką ilością wody by powstała konsystencja gęstej zupy. Zupę gotujemy jeszcze około 25 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i ulubione przyprawy.
Bogracz można też podawać z kluseczkami lanymi. W tym celu mieszamy mąkę (szklanka lub 1,5 szklanki), dodajemy wodę i jajko, konsystencja musi być jak na ciasto makaronowe. Kroimy kluseczki, gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy. Do zupy dodajemy pod koniec jej gotowania.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz