Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Bogracz - składniki:

80 dag wołowiny
2 duże cebule
2 pomidory (poza sezonem można użyć puszki)
2 papryki
1 łyżka przecieru
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
ziele angielskie, liść laurowy (po 2 sztuki)
sól, pieprz, cząber, papryka w proszku

Bogracz - sposób wykonania:

Pyszna gęsta zupa z węgierskim rodowodem u?miech.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu (najlepiej na smalcu), wyciskamy czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso.
Całość smażymy chwilkę po czym podlewamy wodą, dodajemy sól, ziele, liść, pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i dusimy do momentu aż mięsko zacznie być miękkie.
Warzywa (marchewkę, pietruszkę)obieramy, kroimy w zgrabną kostkę.
Do mięsa dodajemy warzywa i całość podlewamy taką ilością wody by powstała konsystencja gęstej zupy. Zupę gotujemy jeszcze około 25 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i ulubione przyprawy.
Bogracz można też podawać z kluseczkami lanymi. W tym celu mieszamy mąkę (szklanka lub 1,5 szklanki), dodajemy wodę i jajko, konsystencja musi być jak na ciasto makaronowe. Kroimy kluseczki, gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy. Do zupy dodajemy pod koniec jej gotowania.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz