Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Brokuły i kalafiory pod beszamelem

Składniki:

mały kalafior
średni brokuł
20 dag rokpola
15 dag mozzarelli
szklanka mleka
5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
łyżka posiekanego tymianku, mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Brokuły i kalafiory pod beszamelem - sposób wykonania:

Kalafior i brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 6 minut, osączyć. W rondelku roztopić 2 łyżki masła, oprószyć łyżką mąki, zasmażyć na biało.
Dodać mleko, mieszając zagotować. Dodać do sosu gałkę, sól i pieprz. Sery pokroić w drobną kostkę.
Kalafior i brokuły ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym, posypać serami, tymiankiem i orzechami.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 27-05-10| Czytano: 11674 razy |komentarz [1]
Brokuły i kalafiory pod beszamelem komentarz



1 komentarzy

Autor
Tytul
2010-09-20 19:25

wyszło bardzo smaczne, tylko zrobiłam bez orzechów

Linia tła strony

Dodaj komentarz