Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Bułeczki maślane
Czas 65 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
4 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
szklanka mleka
2 żółtka
70 g masła
60 dag mąki
szczypta soli
2 białka
czarnuszka
Bułeczki maślane - sposób wykonania:
Drożdże wkruszamy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy żółtka oraz cukier waniliowy i wlewamy pół szklanki mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn ruszy dodajemy go do mąki, dodajemy też roztopione i wystudzone masło, pozostałą część mleka i sól, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na blaszce, wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką, pieczemy 25 minut w 200 stopniach C.
Prześlij przepis mewa80 | 05-05-12 | Czytano: 19561 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Bułeczki maślane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują