Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Bułeczki maślane

Czas 65 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
szklanka mleka
2 żółtka
70 g masła
60 dag mąki
szczypta soli
2 białka
czarnuszka

Bułeczki maślane - sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy żółtka oraz cukier waniliowy i wlewamy pół szklanki mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn ruszy dodajemy go do mąki, dodajemy też roztopione i wystudzone masło, pozostałą część mleka i sól, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na blaszce, wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką, pieczemy 25 minut w 200 stopniach C.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 05-05-12| Czytano: 13978 razy |komentarz [3]
Bułeczki maślane komentarz



3 komentarzy

Autor
iw
2015-11-22 17:06

tylko 60g mąki ?

Autor
do IW
2015-11-22 18:07

W przepisie jest wyraźnie napisane 60 dag mąki co jest równe 600 gram mąki lub jak kto woli 0,6 kg mąki.

Autor
IW
2015-12-02 6:02

Przepraszam musiałam źle przeczytać.

Linia tła strony

Dodaj komentarz