Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Bułeczki maślane

Czas 65 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka cukru waniliowego
szklanka mleka
2 żółtka
70 g masła
60 dag mąki
szczypta soli
2 białka
czarnuszka

Bułeczki maślane - sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy żółtka oraz cukier waniliowy i wlewamy pół szklanki mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn ruszy dodajemy go do mąki, dodajemy też roztopione i wystudzone masło, pozostałą część mleka i sól, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na blaszce, wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką, pieczemy 25 minut w 200 stopniach C.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 05-05-12| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz