Strona główna >>
Dania mączne >>
Pierogi Bułeczki z czosnkiem
Czas 125 minut
Porcji 16
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
40 dag mąki
2 dag drobnego cukru
4 g suchych drożdży
lub 8 g świeżych
250 ml mleka
9 dag masła
jajko
8 ząbków czosnku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sól
Bułeczki z czosnkiem - sposób wykonania:
Mąkę, drożdże, cukier oraz 1/2 łyżeczki soli miksujemy z mlekiem łyżkę odlewamy i 1/3 roztopionego masła. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5 godz w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Ciasto dzielimy na 16 części.
Farsz
Czosnek przeciskamy przez praskę mieszamy z resztą masła i pietruszką solimy. Jajko rozkłucamy z łyżką mleka i smarujemy bułeczki. Nożem nacinamy głęboką kieszonkę.
W nacięcia wkładamy nadzienie, formujemy kulki każdą spłaszczamy, nadając kształt bułeczki. Pieczemy przez ok 15 min w 180 stopniach C.
Układamy na blachę i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Prześlij przepis ~Gosc | 06-06-12 | Czytano: 5202 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Bułeczki z czosnkiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują