Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Bułeczki z pesto

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
1 żółtko
50 g masła
100 ml gęstej śmietany 18%
Do posmarowania bułeczek: 1 łyżka mleka i 1 żółtko


Farsz
pół natki pietruszki
kilka listków bazylii
ząbek czosnku
4 łyżki startego sera typu parmezan
łyżka pokruszonej bułki pszennej
łyżka mielonych migdałów
oliwa
sól i pieprz

Bułeczki z pesto - sposób wykonania:

Pyszne, przekąskowe bułeczki z pesto. Aromatyczne, dekorujące stół, zachwycą każdego. Niezbyt pracochłonne, idealne na Sylwestra. Świetnie smakują na ciepło, jako dodatek do zupy czy przystawka na imprezę.

Blenderem miksujemy na pastę opłukane zioła, 2 łyżki oliwy, ser, migdały, miąższ bułki, obrany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie dodajemy odrobinę oliwy i miksujemy. Otrzymamy gęstą pastę.

Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne.
W misce przesiewamy mąkę z solą i rozcieramy z chłodnym masłem. Dodajemy śmietanę, drożdże, żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach 35 na 10 cm. Oba prostokąty smarujemy ziołową pastą i zwijamy w ruloniki. Następnie ruloniki tniemy co 3 cm i wkładamy pionowo do wysmarowanych tłuszczem foremek od babeczek. Mleko i żółtko rozbełtujemy i smarujemy wierzch bułeczek.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C i pieczemy przez 15-20 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 30-12-16| Czytano: 231 razy |komentarz [0]
Bułeczki z pesto komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz