Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Dieta proteinowa Dukana

Bułki kukurydziane Dukana

Czas 25 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1 łyżka otrąb
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- całe jajko
- pół serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- słodzik
- aromat lub zioła

Bułki kukurydziane Dukana - sposób wykonania:

Z przepisu wychodzą cztery kukurydziane bułki Dukana - Faza II diety.
Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na pięć minut. Serka homogenizowanego czy też jogurtu naturalnego dajemy tyle by wyrobić ciasto do odpowiedniej konsystencji.
Z wyrobionego ciasta formujemy bułeczki. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - aż się zarumienią.
Bułeczki można także przyrządzić w mikrofali - nastawiamy je na 5 minut. Polecam jednak pieczenie w piekarniku.
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana


Prześlij przepis

Dieta | 03-08-10 | Czytano: 66631 razy | komentarzy [15]
Bułki kukurydziane Dukana komentarz



Opinie i komentarze na temat Bułki kukurydziane Dukana kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

15 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Bułki kukurydziane Dukana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
swietne!
2011-01-13 22:21

wyszly naprawde pycha!!! dodalam wszystkie wymienione skladniki+prazona cebulke dla smaku i slodka papryke...polecam goraco!juz nie moge sie ich doczekac na sniadanie!

Autor
buleczka
2011-01-24 20:50

a serka ile, bo sa różne po 150gr.i 400gr i pól.kilogramowe ? dziekuje czekam na odp
ile gr, serka lub jaki jogut duży czy maly ?

Autor
bułeczki
2011-01-24 21:46

tyle aby konsystencja była dość gęsta i nie lejąca. Ja daję 5 łyżek, chociaż ilość zwykle zależy od jakości jogurtu/serka - bardzo gęstego można dać mniej, zwracajmy uwagę na konsystencje :-)

Autor
bułeczki Dukana
2011-01-26 17:36

Uwazam ze w przepisie jest za duzo proszku do pieczemia.Piekłam nawet wg tego przepisu i nie były zbyt dober własnie przez proszek,czuc było jego smak.Uwazam ze trzeba zmniejszyc co najmniej o połowe

pozdrawiam

Autor
Tytul
2011-01-28 17:06

Witam , jak robimy placuszki ,czy buleczki lub inne potrawy to do wszystkiego muszą byc zmielone ? czy takie jak sa w torebce ,i jak sa przepisy to, ile mozna zjesc buleczek na dzien?i chlebka Dukanskiego ?

Autor
Tytul
2011-01-28 17:16

i nie tylko buleczek, ale wogole potraw ,bo w przepisach nie sa pojedyncze porcje tylko ze 2 lub 3 to ile mozna zjesc? dziekuję i proszę o rade ..

Autor
bułeczki i chleb
2011-01-28 22:19

zgodnie z zasadami Dukana, można zjeść 3 łyżki otrąb, jeśli w przepisie jest np. 9 - oznacza to, że produkt musi nam starczyć na 3 dni, podobnie ze skrobią. Niestety - takie reguły :-)

Autor
chlebek i buleczki Dukana
2011-02-01 19:09

Może ktos wie ,dlaczego mi nie wychodza bułeczki i chlebek zawsze jest tak jakby upadniety jeszcze nigdy mi nie wyrosl ,czy otremby musza byc mielone ?

Autor
chlebek
2011-02-01 19:14

ja piekę zawsze ze zmielonych na puch otrąb - jednak mają konsystencję bliższą mąki ale tez zdarza się, ze wychodzi zakalec no w końcu nie jest to "normalne" ciasto więc ciężko uzyskać idealną strukturę. Warto z białka jajka ubić pianę i wmieszać ją w składniki na końcu (delikatnie) oraz zostawić ciasto w wyłączonym i uchylonym piekarniku aż do jego wystygnięcia. Ciasto będzie lżejsze i mniejsza będzie szansa na znienawidzony zakalec :-). Powodzenia!

Autor
chlebek
2011-02-01 21:12

Dziekuję za rade ,mam nadzieję ze kiedys wyjdzie mi tak jak powinien być ,ale i tak jest smaczny

Autor
mroziq
2011-04-30 20:16

Dałam chyba trochę za dużo serka homo,bo ciasto wyszło mi dosyć rzadkie... Na blache wyłożyłam łyżką :D Tak jak w przepisie na 4 bułeczki,ale dosyć małe są... i płaskie ;) :D Nie wiem czy urosną? Dopiero wsadziłam do piekarnika...Zobaczymy,co z tego wyjdzie :D

Autor
placki
2011-05-30 22:19

Są płaskie jak placki ziemniaczane, a jak upiekłam w foremkach to są wyższe, ale całkiem mokre w środku. Chyba wole jeść je jako cienkie placki.

Autor
Tytul
2011-06-23 18:09

ile dodać słodziku bo ja nigdy nie używałam
i nie znam proporcji

Autor
bułeczki Dukana
2011-06-23 19:41

około 5 tabletek o ile oczywiście przygotowujemy bułeczki na słodko, możemy je zrobić także na słono.
Należy pamiętać, że ze względu na obecność skrobi są dozwolone w fazie II

Autor
bułeczki
2013-06-16 20:01

Dziękuję wyszły wspaniale Ja dodałam kuminu rzymskiego i curry Polecam :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje