Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
wspaniala to malo powiedziane.jest super....
| 2014-05-21 22:42 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Cappuccino Ewy Wachowicz - składniki:

Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru

Krem:
4 żółtka
1 jajko
szklanka cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
450 g serka homogenizowanego
kostka masła
3 i pół łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
szklanka mocnej kawy
duże opakowanie biszkoptów
1 kieliszek wódki
kakao gorzkie

Cappuccino Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Bardzo smaczne ciasto placek cappuccino, przygotowane zgodnie z programu Ewa Gotuje.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od upieczenia spodu którym będzie biszkopt.
Białka ubijamy z cukrem na pianę (mikserem), dodajemy szczyptę soli, po ubiciu na dość sztywna pianę dodajemy żółtka, jeszcze chwilę ubijamy, po czym wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mąkę łączymy z białkami za pomocą łyżki, mieszamy delikatnie aż masa będzie jednolita.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do prostokątnej blachy (około 24x34 cm), pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Biszkopt jest gotowy gdy jest lekko rumiany a jego boki odstają od blachy.

Krem:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, w niewielkiej ilości - takiej tylko aby dobrze nam się rozpuściła (3-4 łyżki), dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zaparzamy dość mocną kawę, gdy przestygnie dodajemy do niej kieliszek wódki.
W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy woda zawrze do garnka wstawiamy miskę a do miski wrzucamy cukier puder, jajko i 4 żółtka. Masę mieszamy kilka minut mikserem aż stanie się gładka i jednolita a przy okazji puszysta.
Masło ucieramy mikserem, do masła powoli wlewamy masę jajeczną, mieszamy po czym dodajemy mleko w proszku, serek a na końcu przestudzoną żelatynę. Całość mieszamy mikserem na jednolitą masę.
Połowę kremu układamy na upieczonym i przestudzonym biszkopcie. Krem posypujemy kakao (najlepiej oprószyć za pomocą sitka).
Biszkopty moczymy w kawie, układamy na kremie. Na biszkopty wędruje pozostały krem, który oprószamy kakao.
Ciasto przed pokrojeniem i podaniem najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce aby dobrze zastygło i "przeszło sobą".
Smacznego u?miech
  • Currently 4.00/5

4.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [19]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-06 19:09 Tytul
ciasto bardzo smaczne ale bez dodawania żelatyny do masy.masa jest wtedy puszysta



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-19 20:20 Tytul
Serek homogenizowany ma być słodzony?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2010-12-19 20:39 Cappuccino
nie, taki zwykły, bez smaku, bez cukru, ja brałam Pilosa 3% (LIDL) i wyszło idealne



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-19 23:10 miam miam
witam ! mam ochotę zrobic to ciasti i mam toliwosci co do mleka w proszku ?
jakie mam stosować takie naj zwyklejsze?



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-20 6:06 ciasto
mleko dajesz najzwyklejsze. Niegranulowane.



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-22 19:07 miam miam
witamu?miech
upiekłam to cudowne ciasto! i musze powiedziec ze zrobiłam kawał dobrej robotyu?miech
ciasto jest rzeczywiscie pyszne ale i pracochłonne,wyszło super...
serka i żelatyny



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-22 21:07 Tytul
jaka jest wielkość blachy aby można zrobić to ciasto?



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-23 9:28 ciasto
ja piekłam w prostokątnej,takiej standardowej (nie znam wymiarów ale taka zwykła,najzwyklejsza u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-18 16:10 Monika:)
Te ciasto jest wyśmienite



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-15 17:54 Ewa gotuje
Zrobiłam To ciasto i jest wspaniałe. Polecam Cappuccino Ewy Wachowicz.



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-18 11:19 Tytul
ciasto dobre, mi ono smakiem przypomina tiramisu, a to ciasto nie moze byc capucino bez kawy capucino?art pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-04 17:59 Tytul
ciasto pyszne dodałam 600g serka i 2 łyżeczki zelatyny ładnie ztężało i było bardzo delikatne polecm zmniejszyc ilosc zelatyny wtedy ciasto nie jest takie zbite



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-17 20:35 Tytul
pychota robiłam kilka razy ale żelatyna musi być bo tak to trochę żadkie



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-30 18:30 cappuccino
Ciasto rewelacyjne.Goście byli zachwyceni.Doskonały przepis.Będzie powtorka.Ciacho jest przepyszne
A tak na marginesie to ciekawie ten licznik liczy słowa



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-22 16:17 SUPER!!!
Robiłam to ciasto ! Nie jest pracochłonne , bardzo prosto sie robi zamiast biszkoptów na spód upekłam prawdziwy biszkopt .... REWELACJA ! Pozecam wszystkim !!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-02 22:48 KREM
Czy krem powinien wyjsc sztywny?Mi wyszedl rzadki i sie wylewal



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-03 9:14 Tytul
spokojnie, krem zastygnie jeszcze ponieważ ma żelatynę w składzie. Z początku wydaje się być za rzadki ale to sie zmieni u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-03 22:28 Biszkopt
Dziekuje za odp. A co zrobic jak biszkopt wyszedl suchy?



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-03 22:30 Tytul
nasączyć go u?miech filiżanka przegotowanej wody do tego 2 czubate łyżeczki cukru do tego aromat np. cytrynowy, arakowy lub sok z cytryny, wymieszac i obficie polac biszkopt u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz