Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Cappuccino Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Cappuccino Ewy Wachowicz - składniki:

Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru

Krem:
4 żółtka
1 jajko
szklanka cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
450 g serka homogenizowanego
kostka masła
3 i pół łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
szklanka mocnej kawy
duże opakowanie biszkoptów
1 kieliszek wódki
kakao gorzkie

Cappuccino Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Cappuccino Ewy WachowiczBardzo smaczne ciasto placek cappuccino, przygotowane zgodnie z programu Ewa Gotuje.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od upieczenia spodu którym będzie biszkopt.
Białka ubijamy z cukrem na pianę (mikserem), dodajemy szczyptę soli, po ubiciu na dość sztywna pianę dodajemy żółtka, jeszcze chwilę ubijamy, po czym wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mąkę łączymy z białkami za pomocą łyżki, mieszamy delikatnie aż masa będzie jednolita.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do prostokątnej blachy (około 24x34 cm), pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Biszkopt jest gotowy gdy jest lekko rumiany a jego boki odstają od blachy.

Krem:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, w niewielkiej ilości - takiej tylko aby dobrze nam się rozpuściła (3-4 łyżki), dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zaparzamy dość mocną kawę, gdy przestygnie dodajemy do niej kieliszek wódki.
W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy woda zawrze do garnka wstawiamy miskę a do miski wrzucamy cukier puder, jajko i 4 żółtka. Masę mieszamy kilka minut mikserem aż stanie się gładka i jednolita a przy okazji puszysta.
Masło ucieramy mikserem, do masła powoli wlewamy masę jajeczną, mieszamy po czym dodajemy mleko w proszku, serek a na końcu przestudzoną żelatynę. Całość mieszamy mikserem na jednolitą masę.
Połowę kremu układamy na upieczonym i przestudzonym biszkopcie. Krem posypujemy kakao (najlepiej oprószyć za pomocą sitka).
Biszkopty moczymy w kawie, układamy na kremie. Na biszkopty wędruje pozostały krem, który oprószamy kakao.
Ciasto przed pokrojeniem i podaniem najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce aby dobrze zastygło i "przeszło sobą".
Smacznego u?miech

  • Currently 4.00/5

4.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 12-11-10 | komentarz [19]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-06 19:09 Tytul
ciasto bardzo smaczne ale bez dodawania żelatyny do masy.masa jest wtedy puszysta



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-19 20:20 Tytul
Serek homogenizowany ma być słodzony?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2010-12-19 20:39 Cappuccino
nie, taki zwykły, bez smaku, bez cukru, ja brałam Pilosa 3% (LIDL) i wyszło idealne



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-19 23:10 miam miam
witam ! mam ochotę zrobic to ciasti i mam toliwosci co do mleka w proszku ?
jakie mam stosować takie naj zwyklejsze?



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-20 6:06 ciasto
mleko dajesz najzwyklejsze. Niegranulowane.



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-22 19:07 miam miam
witamu?miech
upiekłam to cudowne ciasto! i musze powiedziec ze zrobiłam kawał dobrej robotyu?miech
ciasto jest rzeczywiscie pyszne ale i pracochłonne,wyszło super...
serka i żelatyny



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-22 21:07 Tytul
jaka jest wielkość blachy aby można zrobić to ciasto?



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-23 9:28 ciasto
ja piekłam w prostokątnej,takiej standardowej (nie znam wymiarów ale taka zwykła,najzwyklejsza u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-18 16:10 Monika:)
Te ciasto jest wyśmienite



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-15 17:54 Ewa gotuje
Zrobiłam To ciasto i jest wspaniałe. Polecam Cappuccino Ewy Wachowicz.



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-18 11:19 Tytul
ciasto dobre, mi ono smakiem przypomina tiramisu, a to ciasto nie moze byc capucino bez kawy capucino?art pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-04 17:59 Tytul
ciasto pyszne dodałam 600g serka i 2 łyżeczki zelatyny ładnie ztężało i było bardzo delikatne polecm zmniejszyc ilosc zelatyny wtedy ciasto nie jest takie zbite



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-17 20:35 Tytul
pychota robiłam kilka razy ale żelatyna musi być bo tak to trochę żadkie



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-30 18:30 cappuccino
Ciasto rewelacyjne.Goście byli zachwyceni.Doskonały przepis.Będzie powtorka.Ciacho jest przepyszne
A tak na marginesie to ciekawie ten licznik liczy słowa



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-22 16:17 SUPER!!!
Robiłam to ciasto ! Nie jest pracochłonne , bardzo prosto sie robi zamiast biszkoptów na spód upekłam prawdziwy biszkopt .... REWELACJA ! Pozecam wszystkim !!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-02 22:48 KREM
Czy krem powinien wyjsc sztywny?Mi wyszedl rzadki i sie wylewal



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-03 9:14 Tytul
spokojnie, krem zastygnie jeszcze ponieważ ma żelatynę w składzie. Z początku wydaje się być za rzadki ale to sie zmieni u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-03 22:28 Biszkopt
Dziekuje za odp. A co zrobic jak biszkopt wyszedl suchy?



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-03 22:30 Tytul
nasączyć go u?miech filiżanka przegotowanej wody do tego 2 czubate łyżeczki cukru do tego aromat np. cytrynowy, arakowy lub sok z cytryny, wymieszac i obficie polac biszkopt u?miech


komentarze Dodaj komentarz