Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Azja

Chińska Zupa kwaśno-pikantna

Składniki:

500g piersi z kurczaka, pokrojonej w cieniutkie paseczki
1 l bulionu chińskiego, ew. drobiowego lub wołowego
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 mała papryczka chilli, posiekana
ok. 10 pieczarek, pokrojonych w kostkę
50g g suszonych grzybów Mun

Chińska Zupa kwaśno-pikantna - sposób wykonania:

Mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną) wymieszać z 4 łyżkami wody na gładką pastę. Dodać sos sojowy, sos chilli, ocet z wina ryżowego oraz pieprz. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i odstawić.

Rozgrzać 1-2 łyżki oleju w woku, lub w garnku, i smażyć posiekaną cebulę oraz
czosnek, przez 1-2 minut. Dodać kurczaka i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, oraz odsączone z wody i pokrojone grzyby Mun. Smażyć przez 1 minutę, często mieszając. Dolać bulion i gotować
12-15 minut, do zmiękczenia kurczaka.
Dodać przygotowaną wcześniej pastę z mąki i gotowac do zagęszczenia zupy, często mieszając.
Jajko rozbełtać i stopniowo wlewać do zupy przed podaniem, mieszając przy tym tak, żeby powstały, długie, cienkie kluski. Na koniec skropić olejem sezamowym.

Zupę nakładać do miseczek i udekorowac posiekanym szczypiorkiem lub dymką.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| Czytano: 27593 razy |komentarz [0]
Chińska Zupa kwaśno-pikantna komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz