Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Dieta proteinowa Dukana

Chleb Dukana z otrębami owsianymi

Czas 30 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- łyżka do zupy otrąb zbożowych
- płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia
- 2 łyżki do zupy otrąb owsianych
- łyżka do zupy serka homogenizowanego 0%
- całe jajko
- kilka kropli dowolnego aromatu

Chleb Dukana z otrębami owsianymi - sposób wykonania:

Otręby miksujemy przez jedną minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypujemy do pojemnika i dorzucamy pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto, które nie musi stać do wyrośnięcia. Wkładamy ciasto foremki i pieczemy w mikrofalówce przez 4 minuty.
Po wyjęciu zostawiamy chleb by ostygł.
Aby chlebek był bardziej chrupki, kroimy go w kromki i wkładamy do tostera. Nie ma potrzeby solenia chlebka. Jest to proporcje na 1 osobę. Smacznego
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Dieta | 02-08-10| Czytano: 229290 razy |komentarz [32]
Chleb Dukana z otrębami owsianymi komentarz



32 komentarzy

Autor
Chleb Dukana
2010-10-09 18:33

wie ktos moze jak mozna upiec ten chlebek w piekarniku? jaki czas i temp?

Autor
chleb Dukana
2010-10-09 19:26

Ja piekę tak około 30-35 minut najpierw w temperaturze 220 (przez 10 minut) a potem dopiekam w 180 stopniach C.
Polecam też wersję drugą chleba Dukana.

Autor
A bez serka?
2011-01-29 14:18

A gdyby odrzucić serek z przepisu wyszłoby zjadliwe? Przejadł mi się już nabiał.

Autor
chlebek
2011-01-29 18:59

najlepiej spróbować! obawiam się jednak, że konsystencja będzie nie tak ścisła i chlebek może się rozpadać. Chyba, że dać na to miejsce więcej jajek (np.2-3) ale to tylko takie spekulacje.

Autor
Tytul
2011-02-01 20:36

a od kiedy czyli w jakiej fazie można jeść chlebek?

Autor
chleb dukana
2011-02-01 20:50

w I pierwszej fazie można już jeść chlebek Dukana

Autor
Tytul
2011-02-09 6:31

upieke ten chlebek ale dodam suczona cebulke lub czosnek mysle ze bedzie wysmienity,polecam

Autor
...
2011-03-05 14:24

czy łyżka do zupy to tak zwana łżka wazowa ta duża?

Autor
Tytul
2011-03-05 14:35

pisząc łyżka do zupy zapewne chodziło o łyżkę którą jemy zupę, nie nalewamy

Autor
Tytul
2011-03-21 9:06

nie uzywam slodzikow cukru zadnego wiec do chlebka dodaje suszone zurawiny<<<chlebek jest pyszy<<

Autor
Tytul
2011-03-30 11:33

mikrofala musi mieć funkcję piekarnika? czy normalnie na 4 minuty pyknąć? sorry za pytanie ale nie znam sie :)

Autor
chleb Dukana
2011-03-30 12:01

tak,w mikrofalówce ale najlepiej użyć najwyższej mocy :-). Brzmi dziwnie ale jest jadalne ;-). Jeśli jednak mamy opory można użyć piekarnika.

Autor
Mniam
2011-04-04 11:42

Jejciu uwielbaim dietę dukana :) Można jeść ile się chce i człowiek i tak chudnie :) Ja osobiście połączyłem ta dietę z dietą herbacianą o której przeczytałem na blogu klubu miłośników dobrej herbaty dilmah :) rezultat jest taki że straciłem 35 kg w pół roku :)

Autor
Tytul
2011-04-04 13:31

a w czym zmielic te otręby ? :/ bo ja nie mam zadnego młynak do kawy ani nic

Autor
Chlebek Dukana
2011-04-04 13:35

skoro nie posiadamy żadnego młynka można zrobić bez mielenia otrąb.

Autor
lol
2011-05-18 13:55

myslicie ze bedzie dobre jesli zrobie go i zjem z nutellą dukana ?

Autor
Dieta dukana
2011-05-18 14:19

Ciężko spróbować zamiast zawracać głowę takimi pytaniami? Dziecko z przedszkola wie że chleb + powidła jest OK.

Autor
ju
2011-06-14 21:45

czy można użyć mąki orkiszowej ?

Autor
chleb Dukana
2011-06-15 7:06

jeśli chodzi o dietę Dukana żadna mąka nie jest dozwolona - pszenna, żytnia a więc orkiszowa też nie. Mąka to same węglowodany. Stosujemy zatem tylko i wyłącznie otręby.
Aczkolwiek osobom nie będącym na diecie mąkę orkiszowa polecam - ma pozytywny wpływ na organizm.

Autor
Tytul
2011-06-17 19:07

Czym można zastąpić skrobię kukurydzianą - nie mogę jej jeść

Autor
chleb Dukana
2011-06-17 19:26

zamiast skrobi daję otręby

Autor
Tytul
2011-08-01 20:26

Czy zamiast serka homogenizowanego w chlebie można dodać jogurt naturalny gęsty?

Autor
chleb Dukana
2011-08-02 8:13

zawsze można zamienić na jogurt naturalny, byleby miał małą zawartość tłuszczu :-)

Autor
Pyszny chlebek
2011-09-02 22:39

pyszny ten chlebus z piekarnika- ja dodalam czosnku i kminku i jeszcze lepszy i taki szybki:) polecam

Autor
alutka
2011-09-08 9:52

wszedł mi pyszny mam pytanie jak często można go jeść

Autor
chleb Dukana
2011-09-08 10:36

codziennie - pilnujemy jedynie porcji otrąb, dziennie nie może być ich więcej niż 3 łyżki

Autor
Tytul
2011-09-12 18:59

może ktoś wie czy stosując tą dietę można jeść płatki kukurydziane

Autor
dieta Dukana
2011-09-12 19:20

niestety ale obawiam się, że nie można ponieważ jest to bomba węglowodanowa.

Autor
Tytul
2011-12-13 14:06

Czy mogę dodać tylko otręby owiane?! Nie mam pojęcia gdzie i jakie to są zbożowe?! A mieszkam w Niemczech

Autor
chleb Dukana
2011-12-13 14:16

otręby zbożowe to przykładowo pszenne ale w tm przepisie śmiało możemy użyć jedynie owsianych, zwłaszcza, że owsianych dziennie możemy zjeść dwie łyżki a pszennych tylko 1.

Autor
Proszek do pieczenia
2012-02-06 20:43

Zrobiłam ten chlebek no i wyszedł ale ilość proszku do pieczenia tj. 1 łyżeczka na 3 łyżki otrąb 1 jajo i łyżkę serka to masakra. Rozbolał mnie od tego proszku brzuch - taką ilość proszku to w ciastach na 2 szklanki mąki używam a nie 3 łyżki otrąb. Przy takim chlebku wrzodów się można nabawić - spróbuję jutro z 1/4 łyżeczki proszku bo inaczej się rozchoruję.

Autor
Otręby
2012-03-20 12:11

Z tymi otrębami to nie tak do końca jest... Jak ktoś chce, albo potrzebuje, to może ich spokojnie jeść więcej. Taki komunikat został podany na płatnej angielskiej stronie Dra Dukana. Chodzi o to żeby nie spowodować nagłego wzrostu (ani spadku) dziennej ilości spożywanego błonnika. Ja przed rozpoczęciem dukana jadłem mnóstwo orzechów, które są świetnym źródłem błonnika. Teraz jem tyle otrębów żeby dziennie spożywać 35~40g błonnika, czyli ilośc zalecaną dla mojej grupy wiekowej. I nie ma to żadnego negatywnego wpływu na moje odchudzanie. Schudłem 5kg w 3 tygodnie. Wynik świetny, biorąc pod uwagę, że praktycznie cały czas coś jem. Po prostu nie można dać się zwariować i należy do odchudzania się podchodzić z głową.
Dodatkowo błonnik (szczególnie nierozpuszczalny- to ten z otrębów pszennych) wiąże soki żółciowe w dwunastnicy i nie pozwala im przedostać się do krwi w jelitach, tym samym znacznie obniżając LDL ("zły" cholesterol). A ta dieta ma niestety tendencję do bardzo znaczącego podwyższania cholesterolu.

Linia tła strony

Dodaj komentarz