Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci
Porady Kulinarne





Komentarze


¦ledzie w oleju Tytul
U nas króluj± ¶ledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Goł±bki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Goł±bki bez zawijania Tytul
Szybki goł±bki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilo¶ci ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zreszt± i tak nie ma tam glutenu dlatego nie ro¶nie
mielenie otr±b to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki s± rewelacyjne! Po prostu ¶wietne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Nale¶niki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 75 minut Porcji 2 Trudno¶ć łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz - składniki:

5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
8 łyżek płatków owsianych
1 litr ciepłej wody
2 łyżeczki soli

1 kg m±ki pszennej
1 gar¶ć słonecznika łuskanego
1 gar¶ć siemienia lnianego

woda lub mleko do posmarowania
słonecznik lub mak do posypania

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Przepis na pyszny domowy chleb z płatkami owsianymi i ziarnami, przepis na chleb pochodzi z programu Ewa Gotuje i jest przepyszny.

Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszcz± dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy m±kę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy.
Gdy ciasto ma jednolit± konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjd± nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułk± tart±. Wierzch chlebków smarujemy wod± lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [46]






Pyszna kuchnia : ¶niadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-12 18:28 chleb z płatkami owsianymi
ten chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz jest pyszny. Polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-19 8:22 chlebek EW
wczoraj zrobiłam wg przepisu wyszedł zaaaakalec , mam pytanie czy ciasto przed wstawieniem do piekarnika powinno rosn±ć



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-19 9:37 chleb
zwykle każdy chleb powinien rosn±ć, zostawia się więc go w blaszce na jaki¶ czas w ciepłym miejscu, jednak tutaj pani Ewa nic chyba takiego nie mówiła



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-21 19:18 gosia
chlebek wygl±da przepysznie. W jakiej keksówce zrobić ten chlebek?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-02-21 19:36 chleb
standardowa. wymiary około 38 na 8,5 cm (mniej więcej) cm w t± czy w t±, nie zrobi wielkiej różnicy u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-22 7:46 gosia
czyli do podanego wyżej przepisu potrzeba 2 keksówki o wymiarach które podała¶?



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-22 8:43 chlebek
tak, dokładnie, zawsze można zrobić na próbę z połowy porcji u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-22 9:25 gosia
dziękuje bardzo za odpowiedĽu?miech pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-25 11:37 Chlebek z płatkami owsiany
Chlebek jest pyszny, pięknie wyrósł.Upiekłam go w dwóch małych tortownicach.
Dzisiaj , zamiast m±ki pszennej dodałam m±kę żytni± i niestety nie wyrósł- ale zakalec też jest smaczny.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-25 12:50 chleb!
tak, chleb z samej m±ki żytniej jest gliniasty. Też próbowałam robić, je¶li już m±ka żytnia to pół na pół z pszenn±.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-21 17:24 Tytul
keksówki dwie takie jakie macie w domu a je¶li chodzi o to czy zostawić do wyro¶nięcia to NIE po włożeniu ciasta do keksówek od razu do piekarnika 180 na ok 1 godz.powietrzem!!!pozdrawiam Gosia



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-21 15:44 Tytul
witam! chcialabym zeby ktos mi napisal dokladne skladniki na jeden chlebek.
i czy chlebek piec na termoobiegu?



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-21 16:05 chleb
Proszę sobie wszystkie składniki podzielić na pół 1 kg m±ki a więc pół kg m±ki, to chyba nie jest wyższa matematyka!
Chleb pieczemy na "góra-dół" nie w termoobiegu.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-21 19:45 Tytul
chlebek smaczniutki i dobrze wypieczony, dalam 20 min zeby wyrosl tak bedzie lepiej,pozdr.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-22 15:00 Tytul
Witam.
Chlebek pyszny!!!! Piekłam 60 min. 180 stop.(góra-dół), 10 min. tylko dół w piekarniku w/g przepisu jw. Polecam.....



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-23 17:29 Tytul
czy można piec w piekarniku gazowym , gdzie piecze tylko dół ???????????

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-08-23 20:30 chleb
można spróbować , ja nigdy nie próbowałam więc ciężko powiedzieć



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-23 21:23 Beata
dzisiaj piekłam chlebek ale mnie też wyszedł zakalec ,jutro druga próba ,bo chleb pyszny .



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-23 22:39 Tytul
wczoraj piekłam z całej porcji wyrósł pięknie ale ¶rodek był surowy,dzisiaj była druga próba i to samo w ¶rodku wielka góra a na dole cale ciasto mokre,to co się upiekło było pyszne ale czemu tak mi się piecze robię wszystko zgodnie z przepisem



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-24 10:02 Tytul
Ja ten chlebek robiłam już kilka razy, ale zawsze piekę go dłużej. Po godzinie wyjmuję i sprawdzam, czy upieczony. Ponieważ nie jest upieczony więc wkładam jeszcze na jakie¶ półgodziny i na ok.15 minut wł±czam termoobieg z doln± grzałk±. Skórka jest wtedy rewelacyjnau?miechBeWu



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-24 20:00 Beata
Wczoraj lipa zakalec był, a dzi¶ rewelacja piekłam z połowy porcji ale na temperaturze 160 stopni bez góra dół i wyszedł super dwa chlebki lepiej piec na 180 stopni .



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-28 12:08 Tytul
Wczoraj piekłam chlebek dokładnie wdgł przepisu,wyszedł przepyszny!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-29 16:59 Tytul
piekłam i pierwszy wg przepisu był pyszny a do drugiego dodałam m±ki żytniej i wyszła glina nie polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-29 21:51 Tytul
chlebu¶ jest pyszny polecam wszystkich zaskoczyłam takiego nie jedli przepisy ewy s± super często podpatruję i próbuję



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 22:37 a m±ka razowa?
czy chlebek ładnie mi wyro¶nie je¶li użyje m±ki pełnoziarnistej?



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 22:42 chleb
kto¶ tu pisał w komentarzach, że mu nie wyszedł ale ja również mam chęć spróbować z m±k± żytni±. Wkrótce zaryzykuję i dam znać u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 23:02 Tytul
ale mnie chodzi o m±kę pszenn± razow±, a nie żytni±. u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 23:39 chleb
no tak u?miech, nie doczytałam. Co nie zmienia faktu, że nie wiem, proszę spróbować ?art i podzielić się do¶wiadczeniem u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-22 20:50 Tytul
Piekę ten chlebek już od jakiego¶ czasu i polecam go wszystkim



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-01 18:08 Chleb Ewy Wachowicz
żaden chlebek z przepisów internetowych mi się tak nie udał, jak chlebek z płatkami wg przepisu Pani Ewy Wachowicz.Chlebek naprawdę bardzo smaczny.Poleca przepis.Troszkę ulepszyłam -zamiast wody dodałam mleko.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-02 19:33 Tytul
Dzisiaj robiłam ten chlebek.Dodałam jeszcze ziarna dyni.Chleb jest pyszny,nawet moje dzieci się zajadały.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 12:58 Tytul
Witamu?miechten chlebek pieke co weekend i wychodzi pyszny polecamu?miechnigdy zakalec mi nie wyszedlu?miechpozdrowienia dla pani Ewy



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-10 14:34 chleb ewy wachowicz
chleb jest swietny pieklam wyszedl super polecam bede go piekla ania



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 19:41 Tytul
ewuniu chleb jest pysznny pieke go czesto wszystkim smakuje pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 19:44 Tytul
chlebek jest pyszny zawsze mi sie udaje smakuje wszystkim pozdrawiam stenia



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-14 21:35 Tytul
chleb bardzo smaczny ja od siebie dodałam 1z±bek czosnku .



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-11 12:42 Tytul
Upiekłam!!! i to jest pierwszy przepis , z którego pięknie wyrósł i ładnie się upiekł chleb. Przez pomyłkę zamiast płatków owsianych dałam 8 łyżek otrębów żytnich i NIC sie nie stało. Skórka trochę jest( była) za twarda mimo posmarowania chlebka wod±, następnym razem spróbuję posmarować oliw± z oliwek. Chlebus pyszny -polecam Marta



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 0:16 Tytul
ja płatki zalewam wrz±c± wod± a gdy ostygnie wkładam resztę i mieszam - musi wyrosn±ć- potem do foremek- i znów musi rosn±ć- i do nagrzanego pieca -jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec, zawsze sie udaje.
można odsypać np. pół szkl maki pszennej i w to miejsce dać pół szkl m±ki żytniej



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-27 14:39 Tytul
Czy ciasto trzeba wyrabiać, czy tylko mieszamy łyżk±? Czy chodzi o małe, czy duże keksówki?



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 12:55 Tytul
Czy kto¶ mi odpowie, czy ciasto trzeba wyrabiać? Bardzo proszęu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 20:45 Tytul
Mieszamy bardzo dokładnie do momentu aż wszystkie składniki się poł±cz±. Wymiar keksówki np 20x10, je¶li keksówka będzie za duża to chleb będzie niższy, a je¶li dasz za mał± to chleb będzie wyższy.



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 20:57 Tytul
Dziękuję bardzo za odpowiedĽ. Ciekawe, że nie wyrabia się ciastau?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-01 12:48 Tytul
Czy można dodać otrębów owsianych?



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-17 18:29 chleb
pierwszy raz upiekłam ¶ci¶le wg przepisu ,był bardzo smaczny ,zjedli¶my do ostatniej kromki ,nawet na trzeci dzień był smaczny i ¶wieży .Dzisiaj co¶ mnie podkusiło i upiekłam z żytniej .Nie polecam -jeden wielki zakalec nie nadaj±cy się do jedzenia oprócz skórki. Jutro następny wypiek z maki pszennej.



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-25 11:36 chlebek super
Przepis super ,chlebek smaczny i zawsze udaje się wg tego przepisu ,Ja dodaję pół na pół płatków owsianych i żytnich i zamieniam 2 łyżki m±ki pszennej na 2 łyżki z pełnego przemiału ,jest nie tak bardzo pszenny .Co ważne zostawiam w blaszkach do wyro¶nięcia i dopiero wstawiam do piekarnika .
Pani Ewo pozdrawiam serdecznie -Asia



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-10 19:25 Tytul
kilka razy juz pieklam i wychodzi piękny,i smaczny,ostatnio dodalam jeszcze żurawinę.Teraz zamierzam dodac suszone daktyle.Zawsze się udaje,ja wyrabiam w robocie.Pozdrowienia dla pani Ewy,Basia


kulinarne przepisy Dodaj komentarz