Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 75 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz - składniki:

5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
8 łyżek płatków owsianych
1 litr ciepłej wody
2 łyżeczki soli

1 kg mąki pszennej
1 garść słonecznika łuskanego
1 garść siemienia lnianego

woda lub mleko do posmarowania
słonecznik lub mak do posypania

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Przepis na pyszny domowy chleb z płatkami owsianymi i ziarnami, przepis na chleb pochodzi z programu Ewa Gotuje i jest przepyszny.

Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy.
Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [46]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-12 18:28 chleb z płatkami owsianymi
ten chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz jest pyszny. Polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-19 8:22 chlebek EW
wczoraj zrobiłam wg przepisu wyszedł zaaaakalec , mam pytanie czy ciasto przed wstawieniem do piekarnika powinno rosnąć



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-19 9:37 chleb
zwykle każdy chleb powinien rosnąć, zostawia się więc go w blaszce na jakiś czas w ciepłym miejscu, jednak tutaj pani Ewa nic chyba takiego nie mówiła



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-21 19:18 gosia
chlebek wygląda przepysznie. W jakiej keksówce zrobić ten chlebek?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-02-21 19:36 chleb
standardowa. wymiary około 38 na 8,5 cm (mniej więcej) cm w tą czy w tą, nie zrobi wielkiej różnicy u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-22 7:46 gosia
czyli do podanego wyżej przepisu potrzeba 2 keksówki o wymiarach które podałaś?



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-22 8:43 chlebek
tak, dokładnie, zawsze można zrobić na próbę z połowy porcji u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-22 9:25 gosia
dziękuje bardzo za odpowiedźu?miech pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-25 11:37 Chlebek z płatkami owsiany
Chlebek jest pyszny, pięknie wyrósł.Upiekłam go w dwóch małych tortownicach.
Dzisiaj , zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią i niestety nie wyrósł- ale zakalec też jest smaczny.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-25 12:50 chleb!
tak, chleb z samej mąki żytniej jest gliniasty. Też próbowałam robić, jeśli już mąka żytnia to pół na pół z pszenną.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-21 17:24 Tytul
keksówki dwie takie jakie macie w domu a jeśli chodzi o to czy zostawić do wyrośnięcia to NIE po włożeniu ciasta do keksówek od razu do piekarnika 180 na ok 1 godz.powietrzem!!!pozdrawiam Gosia



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-21 15:44 Tytul
witam! chcialabym zeby ktos mi napisal dokladne skladniki na jeden chlebek.
i czy chlebek piec na termoobiegu?



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-21 16:05 chleb
Proszę sobie wszystkie składniki podzielić na pół 1 kg mąki a więc pół kg mąki, to chyba nie jest wyższa matematyka!
Chleb pieczemy na "góra-dół" nie w termoobiegu.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-21 19:45 Tytul
chlebek smaczniutki i dobrze wypieczony, dalam 20 min zeby wyrosl tak bedzie lepiej,pozdr.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-22 15:00 Tytul
Witam.
Chlebek pyszny!!!! Piekłam 60 min. 180 stop.(góra-dół), 10 min. tylko dół w piekarniku w/g przepisu jw. Polecam.....



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-23 17:29 Tytul
czy można piec w piekarniku gazowym , gdzie piecze tylko dół ???????????

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-08-23 20:30 chleb
można spróbować , ja nigdy nie próbowałam więc ciężko powiedzieć



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-23 21:23 Beata
dzisiaj piekłam chlebek ale mnie też wyszedł zakalec ,jutro druga próba ,bo chleb pyszny .



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-23 22:39 Tytul
wczoraj piekłam z całej porcji wyrósł pięknie ale środek był surowy,dzisiaj była druga próba i to samo w środku wielka góra a na dole cale ciasto mokre,to co się upiekło było pyszne ale czemu tak mi się piecze robię wszystko zgodnie z przepisem



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-24 10:02 Tytul
Ja ten chlebek robiłam już kilka razy, ale zawsze piekę go dłużej. Po godzinie wyjmuję i sprawdzam, czy upieczony. Ponieważ nie jest upieczony więc wkładam jeszcze na jakieś półgodziny i na ok.15 minut włączam termoobieg z dolną grzałką. Skórka jest wtedy rewelacyjnau?miechBeWu



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-24 20:00 Beata
Wczoraj lipa zakalec był, a dziś rewelacja piekłam z połowy porcji ale na temperaturze 160 stopni bez góra dół i wyszedł super dwa chlebki lepiej piec na 180 stopni .



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-28 12:08 Tytul
Wczoraj piekłam chlebek dokładnie wdgł przepisu,wyszedł przepyszny!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-29 16:59 Tytul
piekłam i pierwszy wg przepisu był pyszny a do drugiego dodałam mąki żytniej i wyszła glina nie polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-29 21:51 Tytul
chlebuś jest pyszny polecam wszystkich zaskoczyłam takiego nie jedli przepisy ewy są super często podpatruję i próbuję



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 22:37 a mąka razowa?
czy chlebek ładnie mi wyrośnie jeśli użyje mąki pełnoziarnistej?



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 22:42 chleb
ktoś tu pisał w komentarzach, że mu nie wyszedł ale ja również mam chęć spróbować z mąką żytnią. Wkrótce zaryzykuję i dam znać u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 23:02 Tytul
ale mnie chodzi o mąkę pszenną razową, a nie żytnią. u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 23:39 chleb
no tak u?miech, nie doczytałam. Co nie zmienia faktu, że nie wiem, proszę spróbować ?art i podzielić się doświadczeniem u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-22 20:50 Tytul
Piekę ten chlebek już od jakiegoś czasu i polecam go wszystkim



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-01 18:08 Chleb Ewy Wachowicz
żaden chlebek z przepisów internetowych mi się tak nie udał, jak chlebek z płatkami wg przepisu Pani Ewy Wachowicz.Chlebek naprawdę bardzo smaczny.Poleca przepis.Troszkę ulepszyłam -zamiast wody dodałam mleko.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-02 19:33 Tytul
Dzisiaj robiłam ten chlebek.Dodałam jeszcze ziarna dyni.Chleb jest pyszny,nawet moje dzieci się zajadały.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 12:58 Tytul
Witamu?miechten chlebek pieke co weekend i wychodzi pyszny polecamu?miechnigdy zakalec mi nie wyszedlu?miechpozdrowienia dla pani Ewy



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-10 14:34 chleb ewy wachowicz
chleb jest swietny pieklam wyszedl super polecam bede go piekla ania



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 19:41 Tytul
ewuniu chleb jest pysznny pieke go czesto wszystkim smakuje pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 19:44 Tytul
chlebek jest pyszny zawsze mi sie udaje smakuje wszystkim pozdrawiam stenia



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-14 21:35 Tytul
chleb bardzo smaczny ja od siebie dodałam 1ząbek czosnku .



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-11 12:42 Tytul
Upiekłam!!! i to jest pierwszy przepis , z którego pięknie wyrósł i ładnie się upiekł chleb. Przez pomyłkę zamiast płatków owsianych dałam 8 łyżek otrębów żytnich i NIC sie nie stało. Skórka trochę jest( była) za twarda mimo posmarowania chlebka wodą, następnym razem spróbuję posmarować oliwą z oliwek. Chlebus pyszny -polecam Marta



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 0:16 Tytul
ja płatki zalewam wrzącą wodą a gdy ostygnie wkładam resztę i mieszam - musi wyrosnąć- potem do foremek- i znów musi rosnąć- i do nagrzanego pieca -jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec, zawsze sie udaje.
można odsypać np. pół szkl maki pszennej i w to miejsce dać pół szkl mąki żytniej



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-27 14:39 Tytul
Czy ciasto trzeba wyrabiać, czy tylko mieszamy łyżką? Czy chodzi o małe, czy duże keksówki?



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 12:55 Tytul
Czy ktoś mi odpowie, czy ciasto trzeba wyrabiać? Bardzo proszęu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 20:45 Tytul
Mieszamy bardzo dokładnie do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Wymiar keksówki np 20x10, jeśli keksówka będzie za duża to chleb będzie niższy, a jeśli dasz za małą to chleb będzie wyższy.



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 20:57 Tytul
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ciekawe, że nie wyrabia się ciastau?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-01 12:48 Tytul
Czy można dodać otrębów owsianych?



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-17 18:29 chleb
pierwszy raz upiekłam ściśle wg przepisu ,był bardzo smaczny ,zjedliśmy do ostatniej kromki ,nawet na trzeci dzień był smaczny i świeży .Dzisiaj coś mnie podkusiło i upiekłam z żytniej .Nie polecam -jeden wielki zakalec nie nadający się do jedzenia oprócz skórki. Jutro następny wypiek z maki pszennej.



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-25 11:36 chlebek super
Przepis super ,chlebek smaczny i zawsze udaje się wg tego przepisu ,Ja dodaję pół na pół płatków owsianych i żytnich i zamieniam 2 łyżki mąki pszennej na 2 łyżki z pełnego przemiału ,jest nie tak bardzo pszenny .Co ważne zostawiam w blaszkach do wyrośnięcia i dopiero wstawiam do piekarnika .
Pani Ewo pozdrawiam serdecznie -Asia



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-10 19:25 Tytul
kilka razy juz pieklam i wychodzi piękny,i smaczny,ostatnio dodalam jeszcze żurawinę.Teraz zamierzam dodac suszone daktyle.Zawsze się udaje,ja wyrabiam w robocie.Pozdrowienia dla pani Ewy,Basia


kulinarne przepisy Dodaj komentarz