Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, śledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na ¶więta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. My¶le,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygl±da zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie t± dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pier¶ z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

P±czki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoj± metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

P±czki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz t± stron± , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie ro¶nie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 75 minut Porcji 2 Trudno¶ć łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz - składniki:

5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
8 łyżek płatków owsianych
1 litr ciepłej wody
2 łyżeczki soli

1 kg m±ki pszennej
1 gar¶ć słonecznika łuskanego
1 gar¶ć siemienia lnianego

woda lub mleko do posmarowania
słonecznik lub mak do posypania

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Przepis na pyszny domowy chleb z płatkami owsianymi i ziarnami, przepis na chleb pochodzi z programu Ewa Gotuje i jest przepyszny.

Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszcz± dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy m±kę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy.
Gdy ciasto ma jednolit± konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjd± nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułk± tart±. Wierzch chlebków smarujemy wod± lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [47]






Pyszna kuchnia : ¶niadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-12 18:28 chleb z płatkami owsianymi
ten chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz jest pyszny. Polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-19 8:22 chlebek EW
wczoraj zrobiłam wg przepisu wyszedł zaaaakalec , mam pytanie czy ciasto przed wstawieniem do piekarnika powinno rosn±ć



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-19 9:37 chleb
zwykle każdy chleb powinien rosn±ć, zostawia się więc go w blaszce na jaki¶ czas w ciepłym miejscu, jednak tutaj pani Ewa nic chyba takiego nie mówiła



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-21 19:18 gosia
chlebek wygl±da przepysznie. W jakiej keksówce zrobić ten chlebek?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-02-21 19:36 chleb
standardowa. wymiary około 38 na 8,5 cm (mniej więcej) cm w t± czy w t±, nie zrobi wielkiej różnicy u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-22 7:46 gosia
czyli do podanego wyżej przepisu potrzeba 2 keksówki o wymiarach które podała¶?



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-22 8:43 chlebek
tak, dokładnie, zawsze można zrobić na próbę z połowy porcji u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-22 9:25 gosia
dziękuje bardzo za odpowiedĽu?miech pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-25 11:37 Chlebek z płatkami owsiany
Chlebek jest pyszny, pięknie wyrósł.Upiekłam go w dwóch małych tortownicach.
Dzisiaj , zamiast m±ki pszennej dodałam m±kę żytni± i niestety nie wyrósł- ale zakalec też jest smaczny.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-25 12:50 chleb!
tak, chleb z samej m±ki żytniej jest gliniasty. Też próbowałam robić, je¶li już m±ka żytnia to pół na pół z pszenn±.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-21 17:24 Tytul
keksówki dwie takie jakie macie w domu a je¶li chodzi o to czy zostawić do wyro¶nięcia to NIE po włożeniu ciasta do keksówek od razu do piekarnika 180 na ok 1 godz.powietrzem!!!pozdrawiam Gosia



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-21 15:44 Tytul
witam! chcialabym zeby ktos mi napisal dokladne skladniki na jeden chlebek.
i czy chlebek piec na termoobiegu?



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-21 16:05 chleb
Proszę sobie wszystkie składniki podzielić na pół 1 kg m±ki a więc pół kg m±ki, to chyba nie jest wyższa matematyka!
Chleb pieczemy na "góra-dół" nie w termoobiegu.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-21 19:45 Tytul
chlebek smaczniutki i dobrze wypieczony, dalam 20 min zeby wyrosl tak bedzie lepiej,pozdr.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-22 15:00 Tytul
Witam.
Chlebek pyszny!!!! Piekłam 60 min. 180 stop.(góra-dół), 10 min. tylko dół w piekarniku w/g przepisu jw. Polecam.....



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-23 17:29 Tytul
czy można piec w piekarniku gazowym , gdzie piecze tylko dół ???????????

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-08-23 20:30 chleb
można spróbować , ja nigdy nie próbowałam więc ciężko powiedzieć



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-23 21:23 Beata
dzisiaj piekłam chlebek ale mnie też wyszedł zakalec ,jutro druga próba ,bo chleb pyszny .



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-23 22:39 Tytul
wczoraj piekłam z całej porcji wyrósł pięknie ale ¶rodek był surowy,dzisiaj była druga próba i to samo w ¶rodku wielka góra a na dole cale ciasto mokre,to co się upiekło było pyszne ale czemu tak mi się piecze robię wszystko zgodnie z przepisem



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-24 10:02 Tytul
Ja ten chlebek robiłam już kilka razy, ale zawsze piekę go dłużej. Po godzinie wyjmuję i sprawdzam, czy upieczony. Ponieważ nie jest upieczony więc wkładam jeszcze na jakie¶ półgodziny i na ok.15 minut wł±czam termoobieg z doln± grzałk±. Skórka jest wtedy rewelacyjnau?miechBeWu



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-24 20:00 Beata
Wczoraj lipa zakalec był, a dzi¶ rewelacja piekłam z połowy porcji ale na temperaturze 160 stopni bez góra dół i wyszedł super dwa chlebki lepiej piec na 180 stopni .



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-28 12:08 Tytul
Wczoraj piekłam chlebek dokładnie wdgł przepisu,wyszedł przepyszny!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-29 16:59 Tytul
piekłam i pierwszy wg przepisu był pyszny a do drugiego dodałam m±ki żytniej i wyszła glina nie polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-29 21:51 Tytul
chlebu¶ jest pyszny polecam wszystkich zaskoczyłam takiego nie jedli przepisy ewy s± super często podpatruję i próbuję



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 22:37 a m±ka razowa?
czy chlebek ładnie mi wyro¶nie je¶li użyje m±ki pełnoziarnistej?



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 22:42 chleb
kto¶ tu pisał w komentarzach, że mu nie wyszedł ale ja również mam chęć spróbować z m±k± żytni±. Wkrótce zaryzykuję i dam znać u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 23:02 Tytul
ale mnie chodzi o m±kę pszenn± razow±, a nie żytni±. u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-10 23:39 chleb
no tak u?miech, nie doczytałam. Co nie zmienia faktu, że nie wiem, proszę spróbować ?art i podzielić się do¶wiadczeniem u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-22 20:50 Tytul
Piekę ten chlebek już od jakiego¶ czasu i polecam go wszystkim



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-01 18:08 Chleb Ewy Wachowicz
żaden chlebek z przepisów internetowych mi się tak nie udał, jak chlebek z płatkami wg przepisu Pani Ewy Wachowicz.Chlebek naprawdę bardzo smaczny.Poleca przepis.Troszkę ulepszyłam -zamiast wody dodałam mleko.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-02 19:33 Tytul
Dzisiaj robiłam ten chlebek.Dodałam jeszcze ziarna dyni.Chleb jest pyszny,nawet moje dzieci się zajadały.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 12:58 Tytul
Witamu?miechten chlebek pieke co weekend i wychodzi pyszny polecamu?miechnigdy zakalec mi nie wyszedlu?miechpozdrowienia dla pani Ewy



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-10 14:34 chleb ewy wachowicz
chleb jest swietny pieklam wyszedl super polecam bede go piekla ania



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 19:41 Tytul
ewuniu chleb jest pysznny pieke go czesto wszystkim smakuje pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-25 19:44 Tytul
chlebek jest pyszny zawsze mi sie udaje smakuje wszystkim pozdrawiam stenia



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-14 21:35 Tytul
chleb bardzo smaczny ja od siebie dodałam 1z±bek czosnku .



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-11 12:42 Tytul
Upiekłam!!! i to jest pierwszy przepis , z którego pięknie wyrósł i ładnie się upiekł chleb. Przez pomyłkę zamiast płatków owsianych dałam 8 łyżek otrębów żytnich i NIC sie nie stało. Skórka trochę jest( była) za twarda mimo posmarowania chlebka wod±, następnym razem spróbuję posmarować oliw± z oliwek. Chlebus pyszny -polecam Marta



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-09 0:16 Tytul
ja płatki zalewam wrz±c± wod± a gdy ostygnie wkładam resztę i mieszam - musi wyrosn±ć- potem do foremek- i znów musi rosn±ć- i do nagrzanego pieca -jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec, zawsze sie udaje.
można odsypać np. pół szkl maki pszennej i w to miejsce dać pół szkl m±ki żytniej



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-27 14:39 Tytul
Czy ciasto trzeba wyrabiać, czy tylko mieszamy łyżk±? Czy chodzi o małe, czy duże keksówki?



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 12:55 Tytul
Czy kto¶ mi odpowie, czy ciasto trzeba wyrabiać? Bardzo proszęu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 20:45 Tytul
Mieszamy bardzo dokładnie do momentu aż wszystkie składniki się poł±cz±. Wymiar keksówki np 20x10, je¶li keksówka będzie za duża to chleb będzie niższy, a je¶li dasz za mał± to chleb będzie wyższy.



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-30 20:57 Tytul
Dziękuję bardzo za odpowiedĽ. Ciekawe, że nie wyrabia się ciastau?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-01 12:48 Tytul
Czy można dodać otrębów owsianych?



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-17 18:29 chleb
pierwszy raz upiekłam ¶ci¶le wg przepisu ,był bardzo smaczny ,zjedli¶my do ostatniej kromki ,nawet na trzeci dzień był smaczny i ¶wieży .Dzisiaj co¶ mnie podkusiło i upiekłam z żytniej .Nie polecam -jeden wielki zakalec nie nadaj±cy się do jedzenia oprócz skórki. Jutro następny wypiek z maki pszennej.



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-25 11:36 chlebek super
Przepis super ,chlebek smaczny i zawsze udaje się wg tego przepisu ,Ja dodaję pół na pół płatków owsianych i żytnich i zamieniam 2 łyżki m±ki pszennej na 2 łyżki z pełnego przemiału ,jest nie tak bardzo pszenny .Co ważne zostawiam w blaszkach do wyro¶nięcia i dopiero wstawiam do piekarnika .
Pani Ewo pozdrawiam serdecznie -Asia



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-10 19:25 Tytul
kilka razy juz pieklam i wychodzi piękny,i smaczny,ostatnio dodalam jeszcze żurawinę.Teraz zamierzam dodac suszone daktyle.Zawsze się udaje,ja wyrabiam w robocie.Pozdrowienia dla pani Ewy,Basia



Przepisów
Od
Dodano 2014-12-02 13:14 onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie ro¶nie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dobre.



kulinarne przepisy Dodaj komentarz