Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Chlebek pita z nadzieniem

Czas 25 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

chlebek pita:
250 g mąki
1/4 kostki świeżych drożdży (100 gramowej)
pół łyżeczki soli
łyżka oleju
3/4 szklanki letniej wody

nadzienie:
pierś kurczaka
przyprawa do gyrosa lub kurczaka
pieprz
olej do smażenia

sałata lodowa
pomidor

sosy:
keczup pikantny
sos czosnkowy lekki (bez majonezu):
pół opakowania fety light
pół opakowania małego jogurtu
4 ząbki czosnku

Chlebek pita z nadzieniem - sposób wykonania:

Pyszne i bardzo szybkie danie - przekąska choć jest tak syte, że można spokojnie przygotować je na ekspresowy obiad lub kolację. Jeśli chcemy mieć jeszcze szybsze danie możemy użyć gotowego chlebka pita np. z Biedronki. Trzeba go tylko przed użyciem podpiec chwilkę w piekarniku aż stanie się chrupki.
Chlebek pita: drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy letnią wodę i mieszamy następnie dodajemy mąkę - stopniowo, porcjami i mieszamy, dodajemy też olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość przenosimy je na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 6 równych kawałków (ja formuję wałek wówczas prościej podzielić na równe części). Każdą część wałkujemy na kształt koła i przenosimy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie każdy chlebek spłaszczamy wałkiem i wstawiamy na około 8 minut do piekarnika (temperatura 180 stopni).

Sos czosnkowy: jogurt mieszamy z serem feta, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pierś kurczaka kroimy w kawałki i obsypujemy (można na noc) przyprawami np. do gyrosa, smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano.
Pitę rozkrajamy do środka nakładamy sos czosnkowy, wkładamy kawałki kurczaka, pokrojony w kostkę pomidor, poszatkowaną sałatę lodową, kawałki kurczaka, polewamy keczupem, następnie kładziemy ponownie warzywa i polewamy je sosem czosnkowym. Na wierzch możemy dać kawałki kurczaka i polać je keczupem. Kolejność ułożenia jest dowolna.
Dodatkowo możemy dodać oliwki, cebulę i inne składniki wg uznania.
Przyrządzałam również to danie na grillu i muszę przyznać, ze pycha (podgrzałam na grillu chlebek - a więc pitę trzeba mieć gotową i grillowałam pierś kurczaka).


Prześlij przepis

asieńka | 10-07-11 | Czytano: 18710 razy | komentarzy [0]
Chlebek pita z nadzieniem komentarz



Opinie i komentarze na temat Chlebek pita z nadzieniem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Chlebek pita z nadzieniem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje