Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Chlebek pita z nadzieniem

Czas 25 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chlebek pita z nadzieniem - składniki:

chlebek pita:
250 g mąki
1/4 kostki świeżych drożdży (100 gramowej)
pół łyżeczki soli
łyżka oleju
3/4 szklanki letniej wody

nadzienie:
pierś kurczaka
przyprawa do gyrosa lub kurczaka
pieprz
olej do smażenia

sałata lodowa
pomidor

sosy:
keczup pikantny
sos czosnkowy lekki (bez majonezu):
pół opakowania fety light
pół opakowania małego jogurtu
4 ząbki czosnku

Chlebek pita z nadzieniem - sposób wykonania:

Chlebek pita z nadzieniemPyszne i bardzo szybkie danie - przekąska choć jest tak syte, że można spokojnie przygotować je na ekspresowy obiad lub kolację. Jeśli chcemy mieć jeszcze szybsze danie możemy użyć gotowego chlebka pita np. z Biedronki. Trzeba go tylko przed użyciem podpiec chwilkę w piekarniku aż stanie się chrupki.
Chlebek pita: drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy letnią wodę i mieszamy następnie dodajemy mąkę - stopniowo, porcjami i mieszamy, dodajemy też olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość przenosimy je na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 6 równych kawałków (ja formuję wałek wówczas prościej podzielić na równe części). Każdą część wałkujemy na kształt koła i przenosimy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie każdy chlebek spłaszczamy wałkiem i wstawiamy na około 8 minut do piekarnika (temperatura 180 stopni).

Sos czosnkowy: jogurt mieszamy z serem feta, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pierś kurczaka kroimy w kawałki i obsypujemy (można na noc) przyprawami np. do gyrosa, smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano.
Pitę rozkrajamy do środka nakładamy sos czosnkowy, wkładamy kawałki kurczaka, pokrojony w kostkę pomidor, poszatkowaną sałatę lodową, kawałki kurczaka, polewamy keczupem, następnie kładziemy ponownie warzywa i polewamy je sosem czosnkowym. Na wierzch możemy dać kawałki kurczaka i polać je keczupem. Kolejność ułożenia jest dowolna.
Dodatkowo możemy dodać oliwki, cebulę i inne składniki wg uznania.
Przyrządzałam również to danie na grillu i muszę przyznać, ze pycha (podgrzałam na grillu chlebek - a więc pitę trzeba mieć gotową i grillowałam pierś kurczaka).

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 10-07-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz