Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |






Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Czas 25 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chlebek pita z nadzieniem - składniki:

chlebek pita:
250 g mąki
1/4 kostki świeżych drożdży (100 gramowej)
pół łyżeczki soli
łyżka oleju
3/4 szklanki letniej wody

nadzienie:
pierś kurczaka
przyprawa do gyrosa lub kurczaka
pieprz
olej do smażenia

sałata lodowa
pomidor

sosy:
keczup pikantny
sos czosnkowy lekki (bez majonezu):
pół opakowania fety light
pół opakowania małego jogurtu
4 ząbki czosnku

Chlebek pita z nadzieniem - sposób wykonania:

Pyszne i bardzo szybkie danie - przekąska choć jest tak syte, że można spokojnie przygotować je na ekspresowy obiad lub kolację. Jeśli chcemy mieć jeszcze szybsze danie możemy użyć gotowego chlebka pita np. z Biedronki. Trzeba go tylko przed użyciem podpiec chwilkę w piekarniku aż stanie się chrupki.
Chlebek pita: drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy letnią wodę i mieszamy następnie dodajemy mąkę - stopniowo, porcjami i mieszamy, dodajemy też olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość przenosimy je na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 6 równych kawałków (ja formuję wałek wówczas prościej podzielić na równe części). Każdą część wałkujemy na kształt koła i przenosimy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie każdy chlebek spłaszczamy wałkiem i wstawiamy na około 8 minut do piekarnika (temperatura 180 stopni).

Sos czosnkowy: jogurt mieszamy z serem feta, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pierś kurczaka kroimy w kawałki i obsypujemy (można na noc) przyprawami np. do gyrosa, smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano.
Pitę rozkrajamy do środka nakładamy sos czosnkowy, wkładamy kawałki kurczaka, pokrojony w kostkę pomidor, poszatkowaną sałatę lodową, kawałki kurczaka, polewamy keczupem, następnie kładziemy ponownie warzywa i polewamy je sosem czosnkowym. Na wierzch możemy dać kawałki kurczaka i polać je keczupem. Kolejność ułożenia jest dowolna.
Dodatkowo możemy dodać oliwki, cebulę i inne składniki wg uznania.
Przyrządzałam również to danie na grillu i muszę przyznać, ze pycha (podgrzałam na grillu chlebek - a więc pitę trzeba mieć gotową i grillowałam pierś kurczaka).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz