Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Czas 25 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chlebek pita z nadzieniem - składniki:

chlebek pita:
250 g mąki
1/4 kostki świeżych drożdży (100 gramowej)
pół łyżeczki soli
łyżka oleju
3/4 szklanki letniej wody

nadzienie:
pierś kurczaka
przyprawa do gyrosa lub kurczaka
pieprz
olej do smażenia

sałata lodowa
pomidor

sosy:
keczup pikantny
sos czosnkowy lekki (bez majonezu):
pół opakowania fety light
pół opakowania małego jogurtu
4 ząbki czosnku

Chlebek pita z nadzieniem - sposób wykonania:

Pyszne i bardzo szybkie danie - przekąska choć jest tak syte, że można spokojnie przygotować je na ekspresowy obiad lub kolację. Jeśli chcemy mieć jeszcze szybsze danie możemy użyć gotowego chlebka pita np. z Biedronki. Trzeba go tylko przed użyciem podpiec chwilkę w piekarniku aż stanie się chrupki.
Chlebek pita: drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy letnią wodę i mieszamy następnie dodajemy mąkę - stopniowo, porcjami i mieszamy, dodajemy też olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość przenosimy je na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 6 równych kawałków (ja formuję wałek wówczas prościej podzielić na równe części). Każdą część wałkujemy na kształt koła i przenosimy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie każdy chlebek spłaszczamy wałkiem i wstawiamy na około 8 minut do piekarnika (temperatura 180 stopni).

Sos czosnkowy: jogurt mieszamy z serem feta, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pierś kurczaka kroimy w kawałki i obsypujemy (można na noc) przyprawami np. do gyrosa, smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano.
Pitę rozkrajamy do środka nakładamy sos czosnkowy, wkładamy kawałki kurczaka, pokrojony w kostkę pomidor, poszatkowaną sałatę lodową, kawałki kurczaka, polewamy keczupem, następnie kładziemy ponownie warzywa i polewamy je sosem czosnkowym. Na wierzch możemy dać kawałki kurczaka i polać je keczupem. Kolejność ułożenia jest dowolna.
Dodatkowo możemy dodać oliwki, cebulę i inne składniki wg uznania.
Przyrządzałam również to danie na grillu i muszę przyznać, ze pycha (podgrzałam na grillu chlebek - a więc pitę trzeba mieć gotową i grillowałam pierś kurczaka).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz