Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Chłodnik tradycyjny

Czas 30 minut Porcji 5 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1,5 litra zsiadłego mleka lub kefiru
3 młode buraczki z botwinką
2 średniej wielkości ogórki
pęczek koperku
szczypiorek
3 jajka
sól

Chłodnik tradycyjny - sposób wykonania:

Buraczki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę lub słupki, liście botwiny myjemy i siekamy, wrzucamy do garnka, przykrywamy woda i gotujemy 10 minut.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartkę. Koper i szczypiorek siekamy drobno, ogórki obieramy i kroimy.
Zsiadłe mleko lub kefir dodajemy do ugotowanych buraków, mieszamy. Dodajemy ogórki, koper i szczypiorek, przyprawiamy sola i mieszamy.
Na talerz kładziemy porcję ćwiartek jajka, zalewamy chłodnikiem. Dekorujemy posiekanym koperkiem, listkami selera. Można podawać z podsmażonymi ziemniaczkami /najlepiej młodymi/ :)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 12-05-10| Czytano: 7328 razy |komentarz [0]
Chłodnik tradycyjny komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz