Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Chłodnik z botwinki

Czas 20 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
szklanka kwaśnej śmietany
pęczek świeżej botwinki
2 łyżki siekanego koperku
świeży ogórek
cukier, sól, kwasek cytrynowy, pieprz

Chłodnik z botwinki - sposób wykonania:

Chłodnik z botwinki: botwinkę myjemy, kroimy, zalewamy gorącą wodą z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego, gotujemy aż będzie miękka ( w niewielkiej ilości wody - tak aby ją tylko przykryć), po ugotowaniu studzimy.
Kefir ubijamy ze śmietaną dodajemy posiekany koperek, pokrojony w kostkę ogórek (bez pestek) oraz wystudzoną botwinką (wraz z wodą), doprawiamy do smaku. Można podawać z cząstka ugotowanego na twardo jajka.

Chłodnik możemy również przyrządzić na rosole - a raczej na kostce bulionowej ( absolutnie chłodniku nie gotuje się na mięsie, skrzydełkach itp. - będzie za tłusty a na wychłodzonej zupie zbiera się tłuszcz). Pokrojony pęczek botwinki gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i odrobiny kwasku, po ugotowaniu do miękkości, dodajemy pozostałe składniki : ogórek, koperek, doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną (dużo). Przed podaniem chłodzimy np. wstawiamy garnek do zimnej wody a następnie do lodówki. Podajemy z młodymi ziemniaczkami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 17-06-10| Czytano: 7091 razy |komentarz [1]
Chłodnik z botwinki komentarz



1 komentarzy

Autor
chłodnik
2010-06-16 23:02

zrobiłam - zmodyfikowałam tylko o dodanie posiekanego świeżego szczypiorku - super :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz