Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |






Strona główna >> Desery >> Gofry

Czas 20 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chrupiące gofry - składniki:

- 250 g mąki
- 125 g masła
- 50 g cukru
- Cukier wanilinowy
- 4 jaja
- otarta skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 I śmietany lub mleka
- szczypta soli
- olej

Chrupiące gofry - sposób wykonania:

Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, ucieraj
ręcznie lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do dość gęstego ciasta dodaj utartą skórkę z cytryny oraz śmietanę lub mleko. Starannie wymieszaj. Na środek rozgrzanej gofrownicy wylej 2 łyżki wazowe
ciasta. Każdy wafel piecz około 4 minut.
  • Currently 4.00/5

4.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [17]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2008-08-04 15:49 Tytul
A CO Z ROBIC Z OLEJEM?

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2008-08-19 11:50 Gofry
Olej jako tłuszcz używasz do posmarowania gofrownicy.

Inaczej ciasto ci sie przypali. Ja np dodaje troche oleju do ciasta i wtedy nie trzeba smarowac gofrownicy.

Pozdrawiam i życzę smacznego



Przepisów
Od
Dodano 2008-11-24 20:54 Dobra rada
Z każdych gofrów zrobi się naleśnik, gdy gofrownica

będzie miała za słabą moc.



Przepisów
Od
Dodano 2009-01-14 18:15 CZEGO TAKIE ŻADKIE
Czy ta konsystencja powinna być bardzo żadka

jak zagęszczony sok????



Przepisów
Od
Dodano 2009-01-15 20:05 odp
Zagęszczony sok? nie no nie bardzo. musi być gęsta. Może nie

aż taka, że jak wsadzisz łyżkę i ona stoi. Określę to tak, że musi być gęstsza niż na ciasto na naleśniki



Przepisów
Od
Dodano 2009-06-25 12:33 pytanie
Gofry wyjdą chrupiące?



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-15 20:49 Tytul
dlaczego mi nie chca wyjsc takie chrypiace



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-16 17:54 Chrupiące gofry
Gofry będą chrupiące jedynie jak użyjesz dobrej gofrownicy o mocy minimum 1200 W.
Sam przepis nie wiele znaczy w porównaniu do mocnej gofrownicy. W kafejkach mają gofrownice o moc ok 2000 W i dlatego są pyszne chrupiące.



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-21 12:06 Magda z kwidzyna
gofry po upieczeniu układamy najlepiej na ruszcie by miały przepływ powietrza,wtedy są chrupiace.Gdy połozymy je po upieczeniu na talech ciepło nie bedzie miało gdzie wyparować i zrobią się gumowe.Wiem to z własnego doświadczenia



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-27 17:13 CHRUPIĄCE
Mam gofrownicę o mocy 2 kW i żadne przepisy z netu nie dawały chrupiących gofrów. Kupcie sobie proszek "Gofry Pomorskie" i będą takie jak nad morzem.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-06-27 20:28 a ja nie polecam
wszystkie gofry i prawie wszystkie naleśniki sprzedawane na deptakach są robione z proszku - ze względu na wymagania sanepidu ale trzeba pamiętać, że nie są niestety zbyt zdrowe jak np. zupa z proszku u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-21 18:51 ;D ulala
rewelacja yszly chrupiace tylko wiecej maki trzeba dodac!



Przepisów
Od
Dodano 2010-09-22 11:51 kaligirl
gofry najlepsze jakie w zyciu jadlam! Ja dodaje troszke wiecej maki i zamiast soli i skorki cytryny cynamon i sa wysmienite!!!
Jak komus nie wychodza chrupiace to znaczy, ze ma za slaba gofrownice lub mocniej trzeba przypiekac



Przepisów
Od
Dodano 2010-10-11 16:08 cobra
właśnie upiekłam te gofry w gofrownicy z tefalu wyszły super, zmieszałam tylko mąkę pszenną z pszenną razową.Piekłam już gofry z innego przepisu i te są lepsze polecam!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-13 20:52 Chrupiace gofry
Ten przepis na CHUPIACE GOFRY jest BEZNADZIEJNY....!!!!Nie probujcie go robic, to jest zwykla GUMA!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-28 16:57 gonia
te gofry są jak guma



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-02 18:15 Tytul
Te gofry są baaaardzo dobre!!! Mimo że moja gofrownica nie ma odpowiedniej mocy są chrupiąceu?miech PYSZNE polecam ten przepis


kulinarne przepisy Dodaj komentarz