Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Gofry

Chrupiące gofry

Czas 20 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chrupiące gofry - składniki:

- 250 g mąki
- 125 g masła
- 50 g cukru
- Cukier wanilinowy
- 4 jaja
- otarta skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 I śmietany lub mleka
- szczypta soli
- olej

Chrupiące gofry - sposób wykonania:

Chrupiące gofryMasło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, ucieraj
ręcznie lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do dość gęstego ciasta dodaj utartą skórkę z cytryny oraz śmietanę lub mleko. Starannie wymieszaj. Na środek rozgrzanej gofrownicy wylej 2 łyżki wazowe
ciasta. Każdy wafel piecz około 4 minut.

  • Currently 4.00/5

4.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 14-05-08 | komentarz [17]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2008-08-04 15:49 Tytul
A CO Z ROBIC Z OLEJEM?

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2008-08-19 11:50 Gofry
Olej jako tłuszcz używasz do posmarowania gofrownicy.

Inaczej ciasto ci sie przypali. Ja np dodaje troche oleju do ciasta i wtedy nie trzeba smarowac gofrownicy.

Pozdrawiam i życzę smacznego



Przepisów
Od
Dodano 2008-11-24 20:54 Dobra rada
Z każdych gofrów zrobi się naleśnik, gdy gofrownica

będzie miała za słabą moc.



Przepisów
Od
Dodano 2009-01-14 18:15 CZEGO TAKIE ŻADKIE
Czy ta konsystencja powinna być bardzo żadka

jak zagęszczony sok????



Przepisów
Od
Dodano 2009-01-15 20:05 odp
Zagęszczony sok? nie no nie bardzo. musi być gęsta. Może nie

aż taka, że jak wsadzisz łyżkę i ona stoi. Określę to tak, że musi być gęstsza niż na ciasto na naleśniki



Przepisów
Od
Dodano 2009-06-25 12:33 pytanie
Gofry wyjdą chrupiące?



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-15 20:49 Tytul
dlaczego mi nie chca wyjsc takie chrypiace



Przepisów
Od
Dodano 2009-11-16 17:54 Chrupiące gofry
Gofry będą chrupiące jedynie jak użyjesz dobrej gofrownicy o mocy minimum 1200 W.
Sam przepis nie wiele znaczy w porównaniu do mocnej gofrownicy. W kafejkach mają gofrownice o moc ok 2000 W i dlatego są pyszne chrupiące.



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-21 12:06 Magda z kwidzyna
gofry po upieczeniu układamy najlepiej na ruszcie by miały przepływ powietrza,wtedy są chrupiace.Gdy połozymy je po upieczeniu na talech ciepło nie bedzie miało gdzie wyparować i zrobią się gumowe.Wiem to z własnego doświadczenia



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-27 17:13 CHRUPIĄCE
Mam gofrownicę o mocy 2 kW i żadne przepisy z netu nie dawały chrupiących gofrów. Kupcie sobie proszek "Gofry Pomorskie" i będą takie jak nad morzem.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-06-27 20:28 a ja nie polecam
wszystkie gofry i prawie wszystkie naleśniki sprzedawane na deptakach są robione z proszku - ze względu na wymagania sanepidu ale trzeba pamiętać, że nie są niestety zbyt zdrowe jak np. zupa z proszku u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-21 18:51 ;D ulala
rewelacja yszly chrupiace tylko wiecej maki trzeba dodac!



Przepisów
Od
Dodano 2010-09-22 11:51 kaligirl
gofry najlepsze jakie w zyciu jadlam! Ja dodaje troszke wiecej maki i zamiast soli i skorki cytryny cynamon i sa wysmienite!!!
Jak komus nie wychodza chrupiace to znaczy, ze ma za slaba gofrownice lub mocniej trzeba przypiekac



Przepisów
Od
Dodano 2010-10-11 16:08 cobra
właśnie upiekłam te gofry w gofrownicy z tefalu wyszły super, zmieszałam tylko mąkę pszenną z pszenną razową.Piekłam już gofry z innego przepisu i te są lepsze polecam!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-13 20:52 Chrupiace gofry
Ten przepis na CHUPIACE GOFRY jest BEZNADZIEJNY....!!!!Nie probujcie go robic, to jest zwykla GUMA!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-28 16:57 gonia
te gofry są jak guma



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-02 18:15 Tytul
Te gofry są baaaardzo dobre!!! Mimo że moja gofrownica nie ma odpowiedniej mocy są chrupiąceu?miech PYSZNE polecam ten przepis


komentarze Dodaj komentarz