Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Wła¶nie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarcz± :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic m±ki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cie¶cie na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łoso¶ ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacz±co na jako¶ć i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łoso¶ ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiaj±ć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Desery >> P±czki

Czas 45 minut Porcji 30 Trudno¶ć ¶rednie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chrusty faworki - składniki:

400 g m±ki
4 łyżki cukru
4 całe jajka
8 żółtek
2 łyżki masła
1 łyżka mleka
kieliszek spirytusu
tłuszcz do smażenia

Chrusty faworki - sposób wykonania:

Przepis na chrusty, inaczej faworki wg Ewy Wachowicz. M±kę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, następnie w kopczyku robimy dołek i wbijamy do niego jajka i żółtka. Nożem ł±czymy m±kę z jajkami, następnie ponownie robimy dołek do którego wkładamy masło i wlewamy mleko i spirytus.
Ponownie ł±czymy składniki nożem, a gdy się poł±cz±, ciasto zagniatamy rękami jak najdłużej(można też uderzać ciasto wałkiem w celu wtłoczenia jak największej ilo¶ci powietrza, to sprawi, że chrusty będ± cudownie kruche). Na boku stolnicy musimy mieć troszkę m±ki, ponieważ będzie potrzebna do zagniecenia ciasta (do podsypania gdyby ciasto zbyt mocno się lepiło).

W momencie gdy ciasto będzie jednolite, gładkie i miękkie, przykrywamy je salaterk± i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie możemy pomału rozgrzewać tłuszcz w głębokim naczyniu. Pani Ewa radzi użyć smalcu bo ma najwyższ± temperaturę smażenia ale to dowolna kwestia, może być więc olej.

Ciasto po upływie 20 minut cieniutko wałkujemy (gdyby się lepiło, należy podsypać m±k± i m±k± oprószyć tez wałek). Rozwałkowane ciasto przykrywamy ¶ciereczk± aby nie schło a odkrywamy tylko tę, któr± aktualnie kroimy. Ciasto kroimy w romby za pomoc± radełka, w ¶rodku każdego robimy dziurkę, przez któr± przewlekamy jeden koniec chrusta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, przez chwilkę pilnuj±c aby się nie przypaliły. Os±czamy na ręczniku papierowym, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : ¶niadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-16 1:22 Tytul
faworki przesadzone z iloscia skladnikow na pol kilo m±ki tyle jajek...????


kulinarne przepisy Dodaj komentarz