Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci
Porady Kulinarne





Komentarze


Ryba po grecku Tytul
najlepsza ryba po grecku to usmażony filet z dorsza bez panierki(bez skórki rozpada się), dla wygody kupuję mrozona włos...
| 2014-04-24 15:22 |

Zupa gulaszowa zupa gulaszowa
Moje gratulacje, wołowina i 40 min, mięso wołowe potrzebuje czasu na przepyszny aromat, jak za duzo dodasz różnych różni...
| 2014-04-24 14:58 |

Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Goł±bki tradycyjne prawdziwe goł±bki
PRAWDZIWE GOŁˇBKI Sˇ Z KASZˇ GRYCZANˇ A NIE jakim¶ tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na nale¶niki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywi¶cie dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |






Strona główna >> Desery >> P±czki

Czas 45 minut Porcji 30 Trudno¶ć ¶rednie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chrusty faworki - składniki:

400 g m±ki
4 łyżki cukru
4 całe jajka
8 żółtek
2 łyżki masła
1 łyżka mleka
kieliszek spirytusu
tłuszcz do smażenia

Chrusty faworki - sposób wykonania:

Przepis na chrusty, inaczej faworki wg Ewy Wachowicz. M±kę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, następnie w kopczyku robimy dołek i wbijamy do niego jajka i żółtka. Nożem ł±czymy m±kę z jajkami, następnie ponownie robimy dołek do którego wkładamy masło i wlewamy mleko i spirytus.
Ponownie ł±czymy składniki nożem, a gdy się poł±cz±, ciasto zagniatamy rękami jak najdłużej(można też uderzać ciasto wałkiem w celu wtłoczenia jak największej ilo¶ci powietrza, to sprawi, że chrusty będ± cudownie kruche). Na boku stolnicy musimy mieć troszkę m±ki, ponieważ będzie potrzebna do zagniecenia ciasta (do podsypania gdyby ciasto zbyt mocno się lepiło).

W momencie gdy ciasto będzie jednolite, gładkie i miękkie, przykrywamy je salaterk± i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie możemy pomału rozgrzewać tłuszcz w głębokim naczyniu. Pani Ewa radzi użyć smalcu bo ma najwyższ± temperaturę smażenia ale to dowolna kwestia, może być więc olej.

Ciasto po upływie 20 minut cieniutko wałkujemy (gdyby się lepiło, należy podsypać m±k± i m±k± oprószyć tez wałek). Rozwałkowane ciasto przykrywamy ¶ciereczk± aby nie schło a odkrywamy tylko tę, któr± aktualnie kroimy. Ciasto kroimy w romby za pomoc± radełka, w ¶rodku każdego robimy dziurkę, przez któr± przewlekamy jeden koniec chrusta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, przez chwilkę pilnuj±c aby się nie przypaliły. Os±czamy na ręczniku papierowym, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : ¶niadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-16 1:22 Tytul
faworki przesadzone z iloscia skladnikow na pol kilo m±ki tyle jajek...????


kulinarne przepisy Dodaj komentarz