Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Desery >> Pączki

Czas 45 minut Porcji 30 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chrusty faworki - składniki:

400 g mąki
4 łyżki cukru
4 całe jajka
8 żółtek
2 łyżki masła
1 łyżka mleka
kieliszek spirytusu
tłuszcz do smażenia

Chrusty faworki - sposób wykonania:

Przepis na chrusty, inaczej faworki wg Ewy Wachowicz. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, następnie w kopczyku robimy dołek i wbijamy do niego jajka i żółtka. Nożem łączymy mąkę z jajkami, następnie ponownie robimy dołek do którego wkładamy masło i wlewamy mleko i spirytus.
Ponownie łączymy składniki nożem, a gdy się połączą, ciasto zagniatamy rękami jak najdłużej(można też uderzać ciasto wałkiem w celu wtłoczenia jak największej ilości powietrza, to sprawi, że chrusty będą cudownie kruche). Na boku stolnicy musimy mieć troszkę mąki, ponieważ będzie potrzebna do zagniecenia ciasta (do podsypania gdyby ciasto zbyt mocno się lepiło).

W momencie gdy ciasto będzie jednolite, gładkie i miękkie, przykrywamy je salaterką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie możemy pomału rozgrzewać tłuszcz w głębokim naczyniu. Pani Ewa radzi użyć smalcu bo ma najwyższą temperaturę smażenia ale to dowolna kwestia, może być więc olej.

Ciasto po upływie 20 minut cieniutko wałkujemy (gdyby się lepiło, należy podsypać mąką i mąką oprószyć tez wałek). Rozwałkowane ciasto przykrywamy ściereczką aby nie schło a odkrywamy tylko tę, którą aktualnie kroimy. Ciasto kroimy w romby za pomocą radełka, w środku każdego robimy dziurkę, przez którą przewlekamy jeden koniec chrusta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, przez chwilkę pilnując aby się nie przypaliły. Osączamy na ręczniku papierowym, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-16 1:22 Tytul
faworki przesadzone z iloscia skladnikow na pol kilo mąki tyle jajek...????


kulinarne przepisy Dodaj komentarz