Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, śledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na ¶więta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. My¶le,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygl±da zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie t± dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pier¶ z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

P±czki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoj± metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

P±czki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz t± stron± , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie ro¶nie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Desery >> P±czki

Czas 45 minut Porcji 30 Trudno¶ć ¶rednie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chrusty faworki - składniki:

400 g m±ki
4 łyżki cukru
4 całe jajka
8 żółtek
2 łyżki masła
1 łyżka mleka
kieliszek spirytusu
tłuszcz do smażenia

Chrusty faworki - sposób wykonania:

Przepis na chrusty, inaczej faworki wg Ewy Wachowicz. M±kę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, następnie w kopczyku robimy dołek i wbijamy do niego jajka i żółtka. Nożem ł±czymy m±kę z jajkami, następnie ponownie robimy dołek do którego wkładamy masło i wlewamy mleko i spirytus.
Ponownie ł±czymy składniki nożem, a gdy się poł±cz±, ciasto zagniatamy rękami jak najdłużej(można też uderzać ciasto wałkiem w celu wtłoczenia jak największej ilo¶ci powietrza, to sprawi, że chrusty będ± cudownie kruche). Na boku stolnicy musimy mieć troszkę m±ki, ponieważ będzie potrzebna do zagniecenia ciasta (do podsypania gdyby ciasto zbyt mocno się lepiło).

W momencie gdy ciasto będzie jednolite, gładkie i miękkie, przykrywamy je salaterk± i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie możemy pomału rozgrzewać tłuszcz w głębokim naczyniu. Pani Ewa radzi użyć smalcu bo ma najwyższ± temperaturę smażenia ale to dowolna kwestia, może być więc olej.

Ciasto po upływie 20 minut cieniutko wałkujemy (gdyby się lepiło, należy podsypać m±k± i m±k± oprószyć tez wałek). Rozwałkowane ciasto przykrywamy ¶ciereczk± aby nie schło a odkrywamy tylko tę, któr± aktualnie kroimy. Ciasto kroimy w romby za pomoc± radełka, w ¶rodku każdego robimy dziurkę, przez któr± przewlekamy jeden koniec chrusta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, przez chwilkę pilnuj±c aby się nie przypaliły. Os±czamy na ręczniku papierowym, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : ¶niadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-16 1:22 Tytul
faworki przesadzone z iloscia skladnikow na pol kilo m±ki tyle jajek...????


kulinarne przepisy Dodaj komentarz