Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Ciasteczka bożonarodzeniowe

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1/8 łyżeczki soli
1/2 kostki miękkiego masła
1 łyżka tłustej śmietany
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
25 lekko pokruszonych landrynek w różnych kolorach

Ciasteczka bożonarodzeniowe - sposób wykonania:

Utrzeć cukier puder, mąkę, sól, masło, śmietanę i esencję waniliową. Powinniśmy otrzymać miękkie ciasto. Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.
Rozwałkować ciasto na lekko poprószonym mąką blacie na grubość 3 mm.
Wykroić ciasteczka bożonarodzeniowymi foremkami (gwiazdki, bałwanki, dzwonki, choinki, aniołki itp.). Zebrać okrawki ciasta, rozwałkować i wykroić kolejne ciasteczka (powtarzać, aż do zużycia całego ciasta). Przenieść je łopatką na blachy, układać w odstępach 3 cm.
Ostrym nożem wyciąć otworek w każdym ciasteczku. Włożyć w otworki kawałki cukierków.
Piec 5-7 minut, aż ciasteczka lekko się przyrumienią, a cukierki roztopią. Ostudzić na blasze.


Prześlij przepis

~Gosc | 19-12-09 | Czytano: 26088 razy | komentarzy [0]
Ciasteczka bożonarodzeniowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasteczka bożonarodzeniowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasteczka bożonarodzeniowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje