Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Z czosnkiem i przyprawami lepiej nie przesadzać. Nie każdy z domowników lubi za dużo czosnku. Ja np na kanapkę z kiełbas...
| 2015-03-26 15:28 |

ikonka Komentarz Tytul
Do kiełbasy lepiej dodac wiecej czosnku a nie 1 głowka na 7 kg miesa....
| 2015-03-26 9:54 |

ikonka Komentarz Temperatura pokojowa
Emilko, też się stosuję do tej zasady. Temperatura pokojowa zalecana jest także dla drzewa do palenia w kominku. Takie m...
| 2015-03-20 22:43 |

ikonka Komentarz Emilka
Kiedys gdzieś przeczytałam, że aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy uzywać produktów o temperaturze ...
| 2015-03-20 17:30 |

ikonka Komentarz Tytul
Tak już jest z przepisami w diecie Dukana. Zamienia się codzienne produkty na zastępcze i w efekcie nie są tak łądne jak...
| 2015-03-18 11:10 |

ikonka Komentarz Tytul
ciasteczka przepyszne,lecz mi wyszly za rzadkie.
Ciasto rozlalo sie na cala blache,tak ze musialam kroic na male ...
| 2015-03-16 17:54 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja zrobiłam naleśniki z tego przepisu i wyszły mi super...
| 2015-03-15 10:54 |

ikonka Komentarz Tytul
przepisy na tym blogu są rewelacja!!!!!
...
| 2015-03-10 13:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasteczka "Pieguski"

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasteczka "Pieguski" - składniki:

1 kostka miękkiego masła,
1 szklanka cukru,
1 jajko,
2,5 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody,
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 szklanka orzechów włoskich.

Ciasteczka "Pieguski" - sposób wykonania:

Ciasteczka Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Czekoladę kroimy w kostkę, a orzechy dość grubo siekamy. Masło ucieramy z cukrem,
dodajemy jajko - mieszamy - a następnie dodajemy mąkę, sodę, sól i znowu dokładnie mieszamy (można zmiksować). Do masy wrzucamy orzechy i czekoladę.
W zależności od upodobań można oczywiście
skorzystać z innych dodatków - rodzynek, różnych rodzajów orzechów, bakalii, wiórków kokosowych.
Z powstałej masy robimy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układamy je na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Pieczemy 15-20 minut.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 05-07-10 | komentarz [10]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2009-09-05 14:19 amazonka;)
świetne!!!!!!!!!!!1



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-11 17:57 gosc
ja dodaje zawsze więcej mąki i je formuje więc mam gwarancje że mi się nie rozjadąu?miech pychotaa!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-14 20:53 Tytul
Ciastka wyszły przepyszne! Cała rodzinka zachwalała. Super przekąska, najlepiej smakują, gdy ostygną ?art



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-19 11:45 pieguski
ciastka wyszły pyszne. Polecam przepis, łatwy i szybki.!! Świetnie smakują do kawy. a najlepiej jak są zimne



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-20 14:47 Tytul
ile sztuk tych ciastek wychodzi z tej ilości składników?



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-25 14:37 Tytul
jakiej mąki najlepiej użyć?



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-25 15:47 ciasteczka
jeśli w przepisie nie jest sprecyzowane jakiej mąki należy użyć, zawsze bierzemy mąkę pszenna najlepiej tortową



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-18 18:16 ekopiekarz
ciasteczka przepyszne . Smakowały całej rodzinie a ja jak upiekłam to sie zdziwili



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-21 17:05 Tytul
Dzisiaj postanowiłam zrobić córce coś na osłodę, bo jest chora i muszę powiedzieć, że zasmakowały nie tylko jej ale całej rodzinie. POLECAM SĄ PRZEPYSZNE!!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-09 10:13 Moge
Moge zamiast masla margaryne?


komentarze Dodaj komentarz