Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasteczka "Pieguski"

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasteczka "Pieguski" - składniki:

1 kostka miękkiego masła,
1 szklanka cukru,
1 jajko,
2,5 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody,
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 szklanka orzechów włoskich.

Ciasteczka "Pieguski" - sposób wykonania:

Ciasteczka Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Czekoladę kroimy w kostkę, a orzechy dość grubo siekamy. Masło ucieramy z cukrem,
dodajemy jajko - mieszamy - a następnie dodajemy mąkę, sodę, sól i znowu dokładnie mieszamy (można zmiksować). Do masy wrzucamy orzechy i czekoladę.
W zależności od upodobań można oczywiście
skorzystać z innych dodatków - rodzynek, różnych rodzajów orzechów, bakalii, wiórków kokosowych.
Z powstałej masy robimy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układamy je na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Pieczemy 15-20 minut.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 05-07-10 | komentarz [10]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2009-09-05 14:19 amazonka;)
świetne!!!!!!!!!!!1



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-11 17:57 gosc
ja dodaje zawsze więcej mąki i je formuje więc mam gwarancje że mi się nie rozjadąu?miech pychotaa!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-14 20:53 Tytul
Ciastka wyszły przepyszne! Cała rodzinka zachwalała. Super przekąska, najlepiej smakują, gdy ostygną ?art



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-19 11:45 pieguski
ciastka wyszły pyszne. Polecam przepis, łatwy i szybki.!! Świetnie smakują do kawy. a najlepiej jak są zimne



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-20 14:47 Tytul
ile sztuk tych ciastek wychodzi z tej ilości składników?



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-25 14:37 Tytul
jakiej mąki najlepiej użyć?



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-25 15:47 ciasteczka
jeśli w przepisie nie jest sprecyzowane jakiej mąki należy użyć, zawsze bierzemy mąkę pszenna najlepiej tortową



Przepisów
Od
Dodano 2012-07-18 18:16 ekopiekarz
ciasteczka przepyszne . Smakowały całej rodzinie a ja jak upiekłam to sie zdziwili



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-21 17:05 Tytul
Dzisiaj postanowiłam zrobić córce coś na osłodę, bo jest chora i muszę powiedzieć, że zasmakowały nie tylko jej ale całej rodzinie. POLECAM SĄ PRZEPYSZNE!!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-09 10:13 Moge
Moge zamiast masla margaryne?


komentarze Dodaj komentarz