Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasteczka Piwoszki

Czas 45 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

4 szklanki mąki
500 g tłuszczu np.250 g masła i 250 g margaryny
1 szklanka piwa
marmolada lub dowolne powidła
jajko do posmarowania
cukier puder do posypania

Ciasteczka Piwoszki - sposób wykonania:

Pyszne piwoszki z programu Ewa Gotuje!
Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy piwo, mieszamy na gładkie ciasto.
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, następnie wałkujemy na grubość 4 mm.
Z ciasta wycinamy dowolny kształt np trójkąty aby zrobić rogaliki. Nakładamy marmoladę, zwijamy. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy 20-30 minut w 200 stopniach - na rumiano. Posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 26-02-11| komentarz [8]



8 komentarzy


Ewa Gotuje
2011-02-26 19:06

piwoszki to zapewne smaczne ciastka! robił ktoś może?


piwoszki
2011-03-14 12:28

ja dało sie zjesc .


Łatwiejszy przepis
2011-05-14 20:04

Proponuje uproszczoną sprawdzoną wersję.
Składniki:
1 kostka margaryny
1/2 szklanki piwa
2 szklanki mąki
Składniki wymieszać, wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować na grubość ok 3-4mm, pokroić w kwadraty, na środek położyć łyżeczkę marmolady (różana/wieloowocowa),złożyć na pół. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Ciasteczka ułożyć na blasze, piec ok 20min w piekarniku do uzyskania złocistego koloru (180st lub 150st z termoobiegiem). Polecam, bardzo szybki i niesamowicie łatwy przepis, a ciasteczka - mmm, palce lizać ;)


Tytul
2011-06-11 21:48

ja z tego przepisu robiłam paluszki.ciasto wałkujemy,kroimy radełkiem w paski o szerokości 1 cm lekko smarujemy rozmąconym jajkiem,posypujemy trochę solą i sezamem.pyszne do piwa lub do barszczyku.polecam


Tytul
2011-09-12 18:08

własnie upiekłam ;)
proste i szybkie w przygotowaniu, wysmienity smak.
Polecam.


Tytul
2011-09-18 11:30

Dziś będę je robić po raz drugi, są naprawdę smaczne zwłaszcza pierwszego dnia po upieczeniu, szybkie i smaczne


piwoszki
2012-02-25 15:02

piwoszki znam od dawna ale zawsze robię z jabłkiem świeżym polecam ela


Tytul
2012-02-25 15:07

jak jabłko to oczywiście cynamonem posypane i bedzie pyszne pozdrawiam

Dodaj komentarz