Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasteczka walentynkowe

Czas 45 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

150 g miękkiego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
150 g czerwonych landrynek (mogą być też inne kolory)

Ciasteczka walentynkowe - sposób wykonania:

Przepis na pyszne ciasteczka serduszka na Walentynki. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, kolejno dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem, następnie stopniowo dodajemy ją do masy maślanej, mieszając. Gdy ciasto stanie się gładkie i jednolite zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Landrynki tłuczemy np. w moździerzu na miazgę.
Następnie wałkujemy na grubość około pół centymetra.
Szklanką wycinamy koła, które układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. W środku wycinamy małą foremką serduszko, nasypujemy w to miejsce landrynki. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
Jeśli się zaopatrzymy w odpowiedniej foremki mamy serduszka w serach dużych, wystarczy wyciąć je zamiast kółek.
Przepis autorstwa p. Ewy Wachowicz.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 09-02-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz