Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Bawole Oczy

Czas 85 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Bawole Oczy - składniki:

Jeden jasny biszkopt z przepisu Przepis na puszysty biszkopt upieczony na prostokątnej blaszce

pół kg mąki
1 kostka margaryny
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
łyżka kakao
24 orzechy laskowe
24 wiśnie z kompotu bez pestek
dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek)

masa:
0,5 litra śmietany 30%
1 galaretka np. wiśniowa

gotowa polewa czekoladowa

Ciasto Bawole Oczy - sposób wykonania:

Ciasto Bawole OczyNieco pracochłonne ale niezwykle smaczne i efektowne - ciasto bawole oczy. Pieczone jest w moim domu od wielu, wielu lat, ponieważ bardzo wszystkim smakuje.
Biszkopt pieczemy zgodnie z opisem, następnie studzimy. Biszkopt pieczemy w tej samej blaszce w której będziemy piec ciasto ponieważ musi mieć takie same wymiary.
Ciasto kruche: mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka , śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wałkujemy i przenosimy do blaszki, jako spód. Spód smarujemy dżemem porzeczkowym (cienką warstwą).
Do drugiej części dodajemy kakao, dzielimy na równe 24 części. Z każdej formujemy kulki do środka której wkładamy po 1 orzechu i jednej wisience. Kuleczki ładnie zlepiamy i układamy na cieście w rzędach 4x6 (foto). Wstawiamy do piekarnika pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu studzimy.
Galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści studzimy.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzona galaretkę, chwilę mieszamy aż się rozprowadzi.
Uzyskaną masę wylewamy na ciasto, przykrywamy biszkoptem. Biszkopt polewamy polewą czekoladową. Ciasto musi się przegryźć a więc najlepsze jest na drugi dzień.
Foto końcowego efektu wkrótce, tymczasem ciasto w połowie robienia u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 22-04-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz