Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 85 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Bawole Oczy - składniki:

Jeden jasny biszkopt z przepisu Przepis na puszysty biszkopt upieczony na prostokątnej blaszce

pół kg mąki
1 kostka margaryny
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
łyżka kakao
24 orzechy laskowe
24 wiśnie z kompotu bez pestek
dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek)

masa:
0,5 litra śmietany 30%
1 galaretka np. wiśniowa

gotowa polewa czekoladowa

Ciasto Bawole Oczy - sposób wykonania:

Nieco pracochłonne ale niezwykle smaczne i efektowne - ciasto bawole oczy. Pieczone jest w moim domu od wielu, wielu lat, ponieważ bardzo wszystkim smakuje.
Biszkopt pieczemy zgodnie z opisem, następnie studzimy. Biszkopt pieczemy w tej samej blaszce w której będziemy piec ciasto ponieważ musi mieć takie same wymiary.
Ciasto kruche: mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka , śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wałkujemy i przenosimy do blaszki, jako spód. Spód smarujemy dżemem porzeczkowym (cienką warstwą).
Do drugiej części dodajemy kakao, dzielimy na równe 24 części. Z każdej formujemy kulki do środka której wkładamy po 1 orzechu i jednej wisience. Kuleczki ładnie zlepiamy i układamy na cieście w rzędach 4x6 (foto). Wstawiamy do piekarnika pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu studzimy.
Galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści studzimy.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzona galaretkę, chwilę mieszamy aż się rozprowadzi.
Uzyskaną masę wylewamy na ciasto, przykrywamy biszkoptem. Biszkopt polewamy polewą czekoladową. Ciasto musi się przegryźć a więc najlepsze jest na drugi dzień.
Foto końcowego efektu wkrótce, tymczasem ciasto w połowie robienia u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz