Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 85 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Bawole Oczy - składniki:

Jeden jasny biszkopt z przepisu Przepis na puszysty biszkopt upieczony na prostokątnej blaszce

pół kg mąki
1 kostka margaryny
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
łyżka kakao
24 orzechy laskowe
24 wiśnie z kompotu bez pestek
dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek)

masa:
0,5 litra śmietany 30%
1 galaretka np. wiśniowa

gotowa polewa czekoladowa

Ciasto Bawole Oczy - sposób wykonania:

Nieco pracochłonne ale niezwykle smaczne i efektowne - ciasto bawole oczy. Pieczone jest w moim domu od wielu, wielu lat, ponieważ bardzo wszystkim smakuje.
Biszkopt pieczemy zgodnie z opisem, następnie studzimy. Biszkopt pieczemy w tej samej blaszce w której będziemy piec ciasto ponieważ musi mieć takie same wymiary.
Ciasto kruche: mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka , śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wałkujemy i przenosimy do blaszki, jako spód. Spód smarujemy dżemem porzeczkowym (cienką warstwą).
Do drugiej części dodajemy kakao, dzielimy na równe 24 części. Z każdej formujemy kulki do środka której wkładamy po 1 orzechu i jednej wisience. Kuleczki ładnie zlepiamy i układamy na cieście w rzędach 4x6 (foto). Wstawiamy do piekarnika pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu studzimy.
Galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści studzimy.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzona galaretkę, chwilę mieszamy aż się rozprowadzi.
Uzyskaną masę wylewamy na ciasto, przykrywamy biszkoptem. Biszkopt polewamy polewą czekoladową. Ciasto musi się przegryźć a więc najlepsze jest na drugi dzień.
Foto końcowego efektu wkrótce, tymczasem ciasto w połowie robienia u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz