Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 75 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka - składniki:

300 g mąki (około 2 szklanki)
kostka masła (200 g)
200 g cukru pudru
4 jajka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego
100 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka - sposób wykonania:

Masło ucieramy dodając stopniowo cukier i żółtka (po jednym), czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do masy - ucieramy., następnie dodajemy cukier waniliowy oraz mleko.
Do masy przesiewamy mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Kiedy ciasto ostygnie wycinamy z niego gwiazdki różnej wielkości (jeśli nie mamy metalowych najlepiej powycinać szablony z papieru/kartonu).
Gwiazdki układamy jedna na drugiej, smarując miodem dla umocnienia konstrukcji (spoiwem może być również polewa czekoladowa). Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Wykorzystując ten pomysł choinkę możemy zrobić z dowolnego ciasta np piernikowego lub murzynka.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz