Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka

Czas 75 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka - składniki:

300 g mąki (około 2 szklanki)
kostka masła (200 g)
200 g cukru pudru
4 jajka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego
100 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka - sposób wykonania:

Ciasto Bożonarodzeniowe ChoinkaMasło ucieramy dodając stopniowo cukier i żółtka (po jednym), czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do masy - ucieramy., następnie dodajemy cukier waniliowy oraz mleko.
Do masy przesiewamy mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Kiedy ciasto ostygnie wycinamy z niego gwiazdki różnej wielkości (jeśli nie mamy metalowych najlepiej powycinać szablony z papieru/kartonu).
Gwiazdki układamy jedna na drugiej, smarując miodem dla umocnienia konstrukcji (spoiwem może być również polewa czekoladowa). Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Wykorzystując ten pomysł choinkę możemy zrobić z dowolnego ciasta np piernikowego lub murzynka.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 07-12-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz