Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 75 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka - składniki:

300 g mąki (około 2 szklanki)
kostka masła (200 g)
200 g cukru pudru
4 jajka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego
100 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Ciasto Bożonarodzeniowe Choinka - sposób wykonania:

Masło ucieramy dodając stopniowo cukier i żółtka (po jednym), czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do masy - ucieramy., następnie dodajemy cukier waniliowy oraz mleko.
Do masy przesiewamy mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Kiedy ciasto ostygnie wycinamy z niego gwiazdki różnej wielkości (jeśli nie mamy metalowych najlepiej powycinać szablony z papieru/kartonu).
Gwiazdki układamy jedna na drugiej, smarując miodem dla umocnienia konstrukcji (spoiwem może być również polewa czekoladowa). Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Wykorzystując ten pomysł choinkę możemy zrobić z dowolnego ciasta np piernikowego lub murzynka.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz