Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto cytrynowe

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto cytrynowe - składniki:

Biszkopt :
6 jajek
1 szkl. cukru,
3 duże budynie śmietankowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM :śmietana 30% - 0,5 litra
1/2 szkl. cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki cytrynowe

wierzch:
dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe

Ciasto cytrynowe - sposób wykonania:

Ciasto cytrynoweBardzo smaczne i proste ciasto, przepis sprawdzony wielokrotnie a ciasto robi furorę u?miech. Polecam!
Biszkopt :6 białek ubić na pianę z 1 szkl. cukru, dodać żółtka , 3 duże budynie śmietankowe i 2 łyżeczki proszku do pieczenia (budynie i proszek przed dodaniem połączyć a po dodaniu wymieszać delikatnie łyżką by piana nie opadła). Biszkopt wylewamy do foremki prostokątnej wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C (w termoobiegu).
KREM :śmietanę 30% ubić na pianę z 1/2 szkl. cukru pudru dodać 2 serki homogenizowane waniliowe. Na koniec do kremu dodać 2 gęstniejące galaretki cytrynowe rozpuszczone uprzednio w 1 szkl. wrzącej wody. Biszkopt przekroić na pół, w środek krem.
Na wierzchu rozsmarować dżem brzoskwiniowy i posypać wiórkami kokosowymi.

Uwaga: biszkopt można nasączyć wodą z cytryną i kilkoma kroplami ulubionego aromatu do ciast!

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 27-01-12 | komentarz [6]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-24 19:35 ciasto
Witam.Czy ciasto te można zrobic w tortownicy czy mozna tez na blasze?
Ile to jest 1/2 szklanki cukru pudru?
Połowa szklanki?



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-24 19:40 ciasto cytrynowe
nie robiłam na blaszce więc ciężko mi powiedzieć czy nie będzie za płaskie. 1/2 szklanki to dokładnie "połowa szklanki"



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-24 21:29 Ciasto
Dzięki za info.Własnie robie biszkopt.Jak zrobie ciasto to napisze jak wyszło ale to jutro badz w sobote.Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-26 0:05 Ciasto OK
Biszkopt wyszedł pulchniutki ze az.....

Środek przepyszny.Boki posmarowałęm dzemem,poniewaz został mi.I sypłem je starta czekolada.Dzięki za przepis!



Przepisów
Od
Dodano 2014-04-14 22:19 Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka.



Przepisów
Od
Dodano 2014-04-16 20:47 Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!


komentarze Dodaj komentarz