Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Kompot z truskawek na zimę tytul
1...
| 2014-07-22 20:39 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto cytrynowe - składniki:

Biszkopt :
6 jajek
1 szkl. cukru,
3 duże budynie śmietankowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM :śmietana 30% - 0,5 litra
1/2 szkl. cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki cytrynowe

wierzch:
dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe

Ciasto cytrynowe - sposób wykonania:

Bardzo smaczne i proste ciasto, przepis sprawdzony wielokrotnie a ciasto robi furorę u?miech. Polecam!
Biszkopt :6 białek ubić na pianę z 1 szkl. cukru, dodać żółtka , 3 duże budynie śmietankowe i 2 łyżeczki proszku do pieczenia (budynie i proszek przed dodaniem połączyć a po dodaniu wymieszać delikatnie łyżką by piana nie opadła). Biszkopt wylewamy do foremki prostokątnej wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C (w termoobiegu).
KREM :śmietanę 30% ubić na pianę z 1/2 szkl. cukru pudru dodać 2 serki homogenizowane waniliowe. Na koniec do kremu dodać 2 gęstniejące galaretki cytrynowe rozpuszczone uprzednio w 1 szkl. wrzącej wody. Biszkopt przekroić na pół, w środek krem.
Na wierzchu rozsmarować dżem brzoskwiniowy i posypać wiórkami kokosowymi.

Uwaga: biszkopt można nasączyć wodą z cytryną i kilkoma kroplami ulubionego aromatu do ciast!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [6]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-24 19:35 ciasto
Witam.Czy ciasto te można zrobic w tortownicy czy mozna tez na blasze?
Ile to jest 1/2 szklanki cukru pudru?
Połowa szklanki?



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-24 19:40 ciasto cytrynowe
nie robiłam na blaszce więc ciężko mi powiedzieć czy nie będzie za płaskie. 1/2 szklanki to dokładnie "połowa szklanki"



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-24 21:29 Ciasto
Dzięki za info.Własnie robie biszkopt.Jak zrobie ciasto to napisze jak wyszło ale to jutro badz w sobote.Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-26 0:05 Ciasto OK
Biszkopt wyszedł pulchniutki ze az.....

Środek przepyszny.Boki posmarowałęm dzemem,poniewaz został mi.I sypłem je starta czekolada.Dzięki za przepis!



Przepisów
Od
Dodano 2014-04-14 22:19 Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka.



Przepisów
Od
Dodano 2014-04-16 20:47 Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz