Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto cytrynowe

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt :
6 jajek
1 szkl. cukru,
3 duże budynie śmietankowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM :śmietana 30% - 0,5 litra
1/2 szkl. cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki cytrynowe

wierzch:
dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe

Ciasto cytrynowe - sposób wykonania:

Bardzo smaczne i proste ciasto, przepis sprawdzony wielokrotnie a ciasto robi furorę :-). Polecam!
Biszkopt :6 białek ubić na pianę z 1 szkl. cukru, dodać żółtka , 3 duże budynie śmietankowe i 2 łyżeczki proszku do pieczenia (budynie i proszek przed dodaniem połączyć a po dodaniu wymieszać delikatnie łyżką by piana nie opadła). Biszkopt wylewamy do foremki prostokątnej wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C (w termoobiegu).
KREM :śmietanę 30% ubić na pianę z 1/2 szkl. cukru pudru dodać 2 serki homogenizowane waniliowe. Na koniec do kremu dodać 2 gęstniejące galaretki cytrynowe rozpuszczone uprzednio w 1 szkl. wrzącej wody. Biszkopt przekroić na pół, w środek krem.
Na wierzchu rozsmarować dżem brzoskwiniowy i posypać wiórkami kokosowymi.

Uwaga: biszkopt można nasączyć wodą z cytryną i kilkoma kroplami ulubionego aromatu do ciast!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 27-01-12| komentarz [6]



6 komentarzy


ciasto
2012-05-24 19:35

Witam.Czy ciasto te można zrobic w tortownicy czy mozna tez na blasze?
Ile to jest 1/2 szklanki cukru pudru?
Połowa szklanki?


ciasto cytrynowe
2012-05-24 19:40

nie robiłam na blaszce więc ciężko mi powiedzieć czy nie będzie za płaskie. 1/2 szklanki to dokładnie "połowa szklanki"


Ciasto
2012-05-24 21:29

Dzięki za info.Własnie robie biszkopt.Jak zrobie ciasto to napisze jak wyszło ale to jutro badz w sobote.Pozdrawiam


Ciasto OK
2012-05-26 0:05

Biszkopt wyszedł pulchniutki ze az.....

Środek przepyszny.Boki posmarowałęm dzemem,poniewaz został mi.I sypłem je starta czekolada.Dzięki za przepis!


Tytul
2014-04-14 22:19

Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka.


Tytul
2014-04-16 20:47

nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!

Dodaj komentarz