Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto czekoladowo rumowe
Czas 50 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Ciasto:
26 dag. mąki
4 dag. kakao
30 dag cukru
30dag.margaryny
8 jaj
kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 1/2 paczki margaryny
szklanka cukru pudru
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
cukier wanilinowy
2 łyżki rumu lub trochę aromatu rumowego
opakowanie budyniu śmietankowego
0/5 l.mleka
2xprince polo(duże)
garść posiekanych rodzynek
2 łyżki zmielonych orzechów
5-6 kostek mlecznej czekolady
łyżka mleka
polewa:
tabliczka mlecznej czekolady
Ciasto czekoladowo rumowe - sposób wykonania:
Przepis na wykwintne ciasto czekoladowo rumowe. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę po czym dodać cukier i żółtka. Margarynę rozetrzeć na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek d.p. razem wymieszać i połączyć z roztartą margaryną oraz pianą mikserem na wolnych obrotach. Podzielić ciasto na pół i upiec 2 placki w temp. 200 stopni C. ok. 15-20 minut.
krem:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch.W szklance mleka rozpuścić budyń ( budyń z dodatkiem cukru), jajko, 2łyżki mąki, rum - zmiksować wszystko razem. Resztę mleka zagotować. Zmiksowane składniki wlać na gotujące się mleko, zagotować po czym zdjąć z ognia,zmiksować i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Zimny budyń połączyć z utartą na puch margaryną. Ucierać mikserem do uzyskania jednolitej puszystej masy po czym dodać roztopioną z 1 łyżką mleka czekoladę - zmiksować. Na koniec dodać do kremu pokruszone prince polo, posiekane rodzynki i zmielone orzeszki.
Posmarować jedną część ciasta kremem i przykryć drugą. Po wierzchu polać czekoladą.
SMACZNEGO Naprawdę warte zachodu.
Prześlij przepis ~Gosc | 27-03-11 | Czytano: 18512 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto czekoladowo rumowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują