Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - składniki:

5 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej


Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - sposób wykonania:

Ten przepis na ciasto drożdżowe jest świetny, zawsze się udaje a ciasto jest bardzo pulchne, rozpływa się w ustach u?miech
I - co ważne - nie wymaga praktycznie żadnych nakładów pracy i czasu - jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Wystarczy, że na kilka godzin przed pieczeniem (3-4 lub więcej a jeszcze lepiej zasypać rano a piec wieczorem lub zasypać wieczorem i piec rano) wkruszymy drożdże do miski, na nie damy szklankę cukru, i po kolei : wbijemy jajka, wlejemy mleko, potem olej, proszek do pieczenia i mąkę (zostawiamy tak, nie mieszamy). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na parę godzin. Tuż przed pieczeniem wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto i przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ciasto możemy posypać owocami np. jagodami.
Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [13]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-17 20:54 Tytul
mam pytanie do tych drzozy dodaje sie cieple mleko czy zimne

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-06-17 22:43 ciasto drożdżowe
do każdego ciasta drożdżowego najlepiej dodać mleko lekko ciepłe lecz nie gorące (temp. około 22 stopni). Pomimo, że w trakcie stanie wystygnie, jednak drożdże dobrze zdążą się namnożyć a to ważne bo decyduje o strukturze cista drożdżowego.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-24 0:30 Tytul
Jakiej wielkości formy użyć ? Prostokątnej blachy czy może klasycznej tortownicy ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-24 8:28 Drożdżówka
Należy uzyć prostokątnej blachy o stanardowych wymiarach ok. 23 x 33.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-25 22:35 niedoświadczona
Czy ciasto drożdżowe na fotografii jest wykonane według przepisu ? Co znajduje się na górze ? Czyżby kakao i kruszonka ? Jak to zrobić ?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-06-26 8:51 ciasto drożdżowe
nie to nie kruszonka, są to jagody u?miech zdjęcie słabej jakości ponieważ robione telefonem u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-26 11:04 niedoświadczona
Tak czy siak wygląda znakomicie! :D
Dzisiaj zabieram się za to ciasto.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-06-26 15:37 ciasto
a polecam bo jest przepyszne i proste do wykonania u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-21 21:56 Tytul
czy ciasto należy wstawić do lodowki?czy zostawić w kuchni, czy nie za ciepło?



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-22 12:07 Tytul
ciasto normalnie zostawiamy w temperaturze pokojowej, czyli w kuchni. Żadna lodówka, drożdże nie lubią zimna u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-25 13:16 Tytul
czy do upieczenia tego ciasta jest potrzebna duza forma?czy mogą byc np. 2 keksówki?



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-26 15:15 Tytul
lepiej jedna forma a większa - wilekość około 30x20 cm u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-20 7:28 Tytul
Ten placek drozdzowy jest super . Bardzo go polecam.Latwy we wykonaniu i smakuje pysznieu?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz