Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - składniki:

5 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej


Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - sposób wykonania:

Ten przepis na ciasto drożdżowe jest świetny, zawsze się udaje a ciasto jest bardzo pulchne, rozpływa się w ustach u?miech
I - co ważne - nie wymaga praktycznie żadnych nakładów pracy i czasu - jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Wystarczy, że na kilka godzin przed pieczeniem (3-4 lub więcej a jeszcze lepiej zasypać rano a piec wieczorem lub zasypać wieczorem i piec rano) wkruszymy drożdże do miski, na nie damy szklankę cukru, i po kolei : wbijemy jajka, wlejemy mleko, potem olej, proszek do pieczenia i mąkę (zostawiamy tak, nie mieszamy). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na parę godzin. Tuż przed pieczeniem wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto i przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ciasto możemy posypać owocami np. jagodami.
Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [13]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-17 20:54 Tytul
mam pytanie do tych drzozy dodaje sie cieple mleko czy zimne

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-06-17 22:43 ciasto drożdżowe
do każdego ciasta drożdżowego najlepiej dodać mleko lekko ciepłe lecz nie gorące (temp. około 22 stopni). Pomimo, że w trakcie stanie wystygnie, jednak drożdże dobrze zdążą się namnożyć a to ważne bo decyduje o strukturze cista drożdżowego.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-24 0:30 Tytul
Jakiej wielkości formy użyć ? Prostokątnej blachy czy może klasycznej tortownicy ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-24 8:28 Drożdżówka
Należy uzyć prostokątnej blachy o stanardowych wymiarach ok. 23 x 33.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-25 22:35 niedoświadczona
Czy ciasto drożdżowe na fotografii jest wykonane według przepisu ? Co znajduje się na górze ? Czyżby kakao i kruszonka ? Jak to zrobić ?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-06-26 8:51 ciasto drożdżowe
nie to nie kruszonka, są to jagody u?miech zdjęcie słabej jakości ponieważ robione telefonem u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-26 11:04 niedoświadczona
Tak czy siak wygląda znakomicie! :D
Dzisiaj zabieram się za to ciasto.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-06-26 15:37 ciasto
a polecam bo jest przepyszne i proste do wykonania u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-21 21:56 Tytul
czy ciasto należy wstawić do lodowki?czy zostawić w kuchni, czy nie za ciepło?



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-22 12:07 Tytul
ciasto normalnie zostawiamy w temperaturze pokojowej, czyli w kuchni. Żadna lodówka, drożdże nie lubią zimna u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-25 13:16 Tytul
czy do upieczenia tego ciasta jest potrzebna duza forma?czy mogą byc np. 2 keksówki?



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-26 15:15 Tytul
lepiej jedna forma a większa - wilekość około 30x20 cm u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-20 7:28 Tytul
Ten placek drozdzowy jest super . Bardzo go polecam.Latwy we wykonaniu i smakuje pysznieu?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz