Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Czas 75 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - składniki:

5 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej


Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - sposób wykonania:

Ciasto drożdżowe bez wyrabianiaTen przepis na ciasto drożdżowe jest świetny, zawsze się udaje a ciasto jest bardzo pulchne, rozpływa się w ustach u?miech
I - co ważne - nie wymaga praktycznie żadnych nakładów pracy i czasu - jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Wystarczy, że na kilka godzin przed pieczeniem (3-4 lub więcej a jeszcze lepiej zasypać rano a piec wieczorem lub zasypać wieczorem i piec rano) wkruszymy drożdże do miski, na nie damy szklankę cukru, i po kolei : wbijemy jajka, wlejemy mleko, potem olej, proszek do pieczenia i mąkę (zostawiamy tak, nie mieszamy). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na parę godzin. Tuż przed pieczeniem wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto i przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ciasto możemy posypać owocami np. jagodami.
Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 04-10-10 | komentarz [16]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-17 20:54 Tytul
mam pytanie do tych drzozy dodaje sie cieple mleko czy zimne

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-06-17 22:43 ciasto drożdżowe
do każdego ciasta drożdżowego najlepiej dodać mleko lekko ciepłe lecz nie gorące (temp. około 22 stopni). Pomimo, że w trakcie stanie wystygnie, jednak drożdże dobrze zdążą się namnożyć a to ważne bo decyduje o strukturze cista drożdżowego.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-24 0:30 Tytul
Jakiej wielkości formy użyć ? Prostokątnej blachy czy może klasycznej tortownicy ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-24 8:28 Drożdżówka
Należy uzyć prostokątnej blachy o stanardowych wymiarach ok. 23 x 33.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-25 22:35 niedoświadczona
Czy ciasto drożdżowe na fotografii jest wykonane według przepisu ? Co znajduje się na górze ? Czyżby kakao i kruszonka ? Jak to zrobić ?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-06-26 8:51 ciasto drożdżowe
nie to nie kruszonka, są to jagody u?miech zdjęcie słabej jakości ponieważ robione telefonem u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-26 11:04 niedoświadczona
Tak czy siak wygląda znakomicie! :D
Dzisiaj zabieram się za to ciasto.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-06-26 15:37 ciasto
a polecam bo jest przepyszne i proste do wykonania u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-21 21:56 Tytul
czy ciasto należy wstawić do lodowki?czy zostawić w kuchni, czy nie za ciepło?



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-22 12:07 Tytul
ciasto normalnie zostawiamy w temperaturze pokojowej, czyli w kuchni. Żadna lodówka, drożdże nie lubią zimna u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-25 13:16 Tytul
czy do upieczenia tego ciasta jest potrzebna duza forma?czy mogą byc np. 2 keksówki?



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-26 15:15 Tytul
lepiej jedna forma a większa - wilekość około 30x20 cm u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-20 7:28 Tytul
Ten placek drozdzowy jest super . Bardzo go polecam.Latwy we wykonaniu i smakuje pysznieu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2015-01-10 20:21 Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i zawsze się udaje,tylko trzeba pilnować sięw dodawaniu składników po kolei.To ważne.



Przepisów
Od
Dodano 2015-01-15 13:59 Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .



Przepisów
Od
Dodano 2015-01-17 21:04 Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w internecie wynika, że suche drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki i dolewamy mleka. Na opakowniu tych drożdzy musi być instrukcja obsługi. Np suche drożdże Dr.Oetkera mają instrukcję.


komentarze Dodaj komentarz