Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Czas 75 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

5 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - sposób wykonania:

Ten przepis na ciasto drożdżowe jest świetny, zawsze się udaje a ciasto jest bardzo pulchne, rozpływa się w ustach :)
I - co ważne - nie wymaga praktycznie żadnych nakładów pracy i czasu - jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Wystarczy, że na kilka godzin przed pieczeniem (3-4 lub więcej a jeszcze lepiej zasypać rano a piec wieczorem lub zasypać wieczorem i piec rano) wkruszymy drożdże do miski, na nie damy szklankę cukru, i po kolei : wbijemy jajka, wlejemy mleko, potem olej, proszek do pieczenia i mąkę (zostawiamy tak, nie mieszamy). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na parę godzin. Tuż przed pieczeniem wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto i przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ciasto możemy posypać owocami np. jagodami.
Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 04-10-10| Czytano: 87594 razy |komentarz [18]
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania komentarz



18 komentarzy

Autor
Tytul
2011-06-17 20:54

mam pytanie do tych drzozy dodaje sie cieple mleko czy zimne

Autor
ciasto drożdżowe
2011-06-17 22:43

do każdego ciasta drożdżowego najlepiej dodać mleko lekko ciepłe lecz nie gorące (temp. około 22 stopni). Pomimo, że w trakcie stanie wystygnie, jednak drożdże dobrze zdążą się namnożyć a to ważne bo decyduje o strukturze cista drożdżowego.

Autor
Tytul
2012-06-24 0:30

Jakiej wielkości formy użyć ? Prostokątnej blachy czy może klasycznej tortownicy ?

Autor
Drożdżówka
2012-06-24 8:28

Należy uzyć prostokątnej blachy o stanardowych wymiarach ok. 23 x 33.

Autor
niedoświadczona
2012-06-25 22:35

Czy ciasto drożdżowe na fotografii jest wykonane według przepisu ? Co znajduje się na górze ? Czyżby kakao i kruszonka ? Jak to zrobić ?

Autor
ciasto drożdżowe
2012-06-26 8:51

nie to nie kruszonka, są to jagody :) zdjęcie słabej jakości ponieważ robione telefonem :)

Autor
niedoświadczona
2012-06-26 11:04

Tak czy siak wygląda znakomicie! :D
Dzisiaj zabieram się za to ciasto.

Autor
ciasto
2012-06-26 15:37

a polecam bo jest przepyszne i proste do wykonania :)

Autor
Tytul
2013-02-21 21:56

czy ciasto należy wstawić do lodowki?czy zostawić w kuchni, czy nie za ciepło?

Autor
Tytul
2013-02-22 12:07

ciasto normalnie zostawiamy w temperaturze pokojowej, czyli w kuchni. Żadna lodówka, drożdże nie lubią zimna :)

Autor
Tytul
2013-09-25 13:16

czy do upieczenia tego ciasta jest potrzebna duza forma?czy mogą byc np. 2 keksówki?

Autor
Tytul
2013-09-26 15:15

lepiej jedna forma a większa - wilekość około 30x20 cm :)

Autor
Tytul
2014-03-20 7:28

Ten placek drozdzowy jest super . Bardzo go polecam.Latwy we wykonaniu i smakuje pysznie:)

Autor
Ciasto drozdzowe
2015-01-10 20:21

To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i zawsze się udaje,tylko trzeba pilnować sięw dodawaniu składników po kolei.To ważne.

Autor
Tytul
2015-01-15 13:59

a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .

Autor
Tytul
2015-01-17 21:04

W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w internecie wynika, że suche drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki i dolewamy mleka. Na opakowniu tych drożdzy musi być instrukcja obsługi. Np suche drożdże Dr.Oetkera mają instrukcję.

Autor
paulina
2016-12-02 10:02

ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika?

Autor
Oczywistość
2016-12-02 11:09

Zawsze ciasta wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Linia tła strony

Dodaj komentarz