Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 75 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - składniki:

5 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki mąki pszennej


Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - sposób wykonania:

Ten przepis na ciasto drożdżowe jest świetny, zawsze się udaje a ciasto jest bardzo pulchne, rozpływa się w ustach u?miech
I - co ważne - nie wymaga praktycznie żadnych nakładów pracy i czasu - jest to przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Wystarczy, że na kilka godzin przed pieczeniem (3-4 lub więcej a jeszcze lepiej zasypać rano a piec wieczorem lub zasypać wieczorem i piec rano) wkruszymy drożdże do miski, na nie damy szklankę cukru, i po kolei : wbijemy jajka, wlejemy mleko, potem olej, proszek do pieczenia i mąkę (zostawiamy tak, nie mieszamy). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na parę godzin. Tuż przed pieczeniem wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto i przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ciasto możemy posypać owocami np. jagodami.
Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [13]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-17 20:54 Tytul
mam pytanie do tych drzozy dodaje sie cieple mleko czy zimne

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-06-17 22:43 ciasto drożdżowe
do każdego ciasta drożdżowego najlepiej dodać mleko lekko ciepłe lecz nie gorące (temp. około 22 stopni). Pomimo, że w trakcie stanie wystygnie, jednak drożdże dobrze zdążą się namnożyć a to ważne bo decyduje o strukturze cista drożdżowego.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-24 0:30 Tytul
Jakiej wielkości formy użyć ? Prostokątnej blachy czy może klasycznej tortownicy ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-24 8:28 Drożdżówka
Należy uzyć prostokątnej blachy o stanardowych wymiarach ok. 23 x 33.



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-25 22:35 niedoświadczona
Czy ciasto drożdżowe na fotografii jest wykonane według przepisu ? Co znajduje się na górze ? Czyżby kakao i kruszonka ? Jak to zrobić ?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-06-26 8:51 ciasto drożdżowe
nie to nie kruszonka, są to jagody u?miech zdjęcie słabej jakości ponieważ robione telefonem u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-06-26 11:04 niedoświadczona
Tak czy siak wygląda znakomicie! :D
Dzisiaj zabieram się za to ciasto.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-06-26 15:37 ciasto
a polecam bo jest przepyszne i proste do wykonania u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-21 21:56 Tytul
czy ciasto należy wstawić do lodowki?czy zostawić w kuchni, czy nie za ciepło?



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-22 12:07 Tytul
ciasto normalnie zostawiamy w temperaturze pokojowej, czyli w kuchni. Żadna lodówka, drożdże nie lubią zimna u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-25 13:16 Tytul
czy do upieczenia tego ciasta jest potrzebna duza forma?czy mogą byc np. 2 keksówki?



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-26 15:15 Tytul
lepiej jedna forma a większa - wilekość około 30x20 cm u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-20 7:28 Tytul
Ten placek drozdzowy jest super . Bardzo go polecam.Latwy we wykonaniu i smakuje pysznieu?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz