Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto drożdżowe - wersja II

Składniki:

6 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
15 dag margaryny

Maślana "skórka" zamiast kruszonki

20 dag masła
2 torebki cukru wanilinowego
1/4 szklanka cukru

Ciasto drożdżowe - wersja II - sposób wykonania:

Drożdże rozkruszamy w misce, wsypujemy na nie łyżkę cukru, trochę podgrzanego mleka i 5 łyżek mąki (tak, żeby była konsystencja śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia, gdy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość dodajemy go do pozostałych składników - margaryna musi być miękka. Dobrze wyrabiamy ciasto.
Po dokładnym wyrobieniu rozwałkowujemy ciasto na prostokątnej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie obkładamy kawałkami masła, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym.
Piec w piekarniku 200 st C przez około 40 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 27-04-10| Czytano: 7006 razy |komentarz [0]
Ciasto drożdżowe  - wersja II komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz