Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Czas 45 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kg mąki tortowej + do podsypania
1 szklanka mleka (ciepłe lecz nie gorące)
5 łyżek cukru
żółtko
jajko
pół kostki roztopionego masła (10 dag)
cukier waniliowy
5 dag drożdży (pół kostki)
szczypta soli


umyte i odszypułkowane truskawki

kruszonka:
1/4 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki

Ciasto drożdżowe z truskawkami - sposób wykonania:

Smaczne domowe Ciasto drożdżowe z truskawkami. Drożdże wkruszamy do miski, zasypujemy cukrem, wlewamy mleko podgrzane w mikrofalówce (nie może być gorące), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż "ruszy" (na wierzchu zrobi się kożuch). Gdy tak się stanie dodajemy pozostałe składniki: jajko i żółtko (roztrzepane w miseczce), cukier waniliowy, pozostałą mąkę (gdy jest zbyt klejące można dodać nieco więcej maki) oraz masło i szczyptę soli, zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około pół godziny do wyrośnięcia - do momentu aż podwoi swoja objętość.
Po tym czasie ciasto zagniatamy i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, następnie przenosimy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na 15 minut. Ciasto im bardziej nam wyrośnie tym lepiej - będzie bardzo puszyste i niezakalcowate. Na wierzch naszego ciasta drożdżowego z truskawkami, kładziemy umyte i odszypułkowane truskawki. W niewielkiej miseczce zagniatamy składniki na kruszonkę. Posypujemy nią truskawki. Ciasto wkładamy do piekarnika na około godziny (temperatura 180 stopni).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 17-06-11| Czytano: 6033 razy |komentarz [2]
Ciasto drożdżowe z truskawkami komentarz



2 komentarzy

Autor
Tytul
2011-06-28 18:16

ciasto świetnie rosnie-postawiłam własnie blaszke na słoneczku i już prawie pełna-dylemacik mały czy truskawki w całosci czy na pół ułożyć ale zrobie w całosci no i co z białkiem może posmarowac wierzch by truskawki nie wpadały nic nie pisze w tym temacie to daruje sobie z tym białkiem .Zaraz bede piec wygląda wszystko apetycznie .Uwielbiam zapach drożdży roznoszący się po wszystkich zakamarkach

Autor
ciasto drożdżowe
2011-06-28 18:29

ciasto można przed położeniem owoców posmarować rozbełtanym jajkiem, wówczas truskawki nie opadną choć ja lubię takie lekko zatopione w cieście :-). W cieście drożdżowym tak mocno nie opadają - jest bardziej zwarte aniżeli ciasto na proszku.
A owoce - można pokroić np.większe sztuki, można nie kroić :-), dowolna kwestia.
Smacznego.

Linia tła strony

Dodaj komentarz