Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz keyword1
Thanks, I have recently been seeking for facts about this topic for ages and yours is the best I have found so far....
| 2015-01-26 10:03 |

ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - składniki:

30 g drożdży
50 g cukru
0,5 kg mąki
1 szklanka ciepłego mleka
40 g roztopionego masła
1 jajko
skórka otarta z cytryny

kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru
80 g masła
łyżka cukru waniliowego

1,5 kg śliwek
50 g płatków migdałowych

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - sposób wykonania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkamiPrzepis na placek ze śliwkami pani Ewy Wachowicz z programu Ewa Gotuje.
Zaczyn: drożdże i cukier mieszamy ze sobą, gdy się drożdże rozpuszczą dodajemy łyżkę mąki i szklankę letniego mleka. Umieszczamy nad garnkiem z ciepłą wodą.
Mąkę przesiewamy do miski, gdy zaczyn urośnie dodajemy go do mąki, mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ponownie ciasto umieszczamy nad garnkiem z ciepłą wodą, przykrywamy ściereczką.
Kruszonka : składniki kruszonki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto, wkładamy do zamrażarki.
Do ciasta drożdżowego gdy podrośnie dodajemy stopione masło oraz i jajko oraz skórkę, ponownie umieszczamy nad garnkiem. Ciasto musi wręcz podwoić swoją objętość. Ciasto wałkujemy nad podsypanej stolnicy, po czym przenosimy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Układamy śliwki (wypestkowane) jedna obok drugiej, posypujemy migdałami, na migdały tarkujemy kruszonkę, można też ją kruszyć na ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika - na 15 minut w 50 stopni a następnie temperaturę podnosimy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 05-02-11 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz