Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
wspaniala to malo powiedziane.jest super....
| 2014-05-21 22:42 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - składniki:

30 g drożdży
50 g cukru
0,5 kg mąki
1 szklanka ciepłego mleka
40 g roztopionego masła
1 jajko
skórka otarta z cytryny

kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru
80 g masła
łyżka cukru waniliowego

1,5 kg śliwek
50 g płatków migdałowych

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - sposób wykonania:

Przepis na placek ze śliwkami pani Ewy Wachowicz z programu Ewa Gotuje.
Zaczyn: drożdże i cukier mieszamy ze sobą, gdy się drożdże rozpuszczą dodajemy łyżkę mąki i szklankę letniego mleka. Umieszczamy nad garnkiem z ciepłą wodą.
Mąkę przesiewamy do miski, gdy zaczyn urośnie dodajemy go do mąki, mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ponownie ciasto umieszczamy nad garnkiem z ciepłą wodą, przykrywamy ściereczką.
Kruszonka : składniki kruszonki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto, wkładamy do zamrażarki.
Do ciasta drożdżowego gdy podrośnie dodajemy stopione masło oraz i jajko oraz skórkę, ponownie umieszczamy nad garnkiem. Ciasto musi wręcz podwoić swoją objętość. Ciasto wałkujemy nad podsypanej stolnicy, po czym przenosimy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Układamy śliwki (wypestkowane) jedna obok drugiej, posypujemy migdałami, na migdały tarkujemy kruszonkę, można też ją kruszyć na ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika - na 15 minut w 50 stopni a następnie temperaturę podnosimy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz