Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas 45 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kg mąki
pół kostki drożdży
1 łyżka cukru
szklanka ciepłego mleka
100 g masła
1 jajko

Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
szklanka mąki
opakowanie cukru waniliowego

Masa śliwkowa:
1,2 kg śliwek węgierek
4 łyżki mielonych migdałów
100 g cukru
100 g masła

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - sposób wykonania:

Z drożdży, kilku łyżek mąki, kilku łyżek mleka i cukru zrobić rozczyn. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (masło musi być miękkie) i zmiksować za pomocą miksera, odstawić przykryte ściereczką na 45 minut w ciepłe miejsce.

Robimy kruszonkę : mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopione i przestudzone masło, zagniatamy kruszonkę.

Owoce: myjemy, przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę (każdy owoc nacinamy)

Ciasto jeszcze raz wyrabiamy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy nasmarowanej tłuszczem. Placek posypujemy migdałami, wykładamy śliwki, posypujemy je cukrem i kruszonką, następnie obłożyć schłodzonymi wiórkami masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 40 minut.
Podany czas nie obejmuje czasu pieczenia.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 14-06-10| Czytano: 9632 razy |komentarz [0]
Ciasto drożdżowe ze śliwkami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz