Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto francuskie ze śliwkami

Czas 35 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
800 g śliwek
kilka łyżek wina wytrawnego (białe)
5 łyżek cukru
pól łyżeczki cynamonu
łyżka masła
płatki migdałowe
mąka do podsypania


Ciasto francuskie ze śliwkami - sposób wykonania:

Ciasto rozmrażamy i rozwałkowujemy (gdy się lepi podsypujemy mąką). Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki pozbawiamy pestek, na patelni rozgrzewamy masło gdy zbrązowieje dodajemy śliwki, wlewamy wino, dodajemy cukier, goździki i cynamon, wymieszać. Dusimy do momentu aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie. Następnie śliwki osaczamy an sicie i kładziemy na ciasto.Pieczemy 25 minut w 200 stopniach C.
Sos spod śliwek gotujemy aby zredukować. Na talerzyku polać szlaczek z sosu, nakładamy kawałek ciasta, dekorujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 08-10-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz