Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Ciasto kremowo jogurtowe
Czas 60 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Spód:
300 g herbatników pełno ziarnowych
100 g masła
szczypta cynamonu
Masa kremowo-jogurtowa:
2,5 szklanki jogurtu naturalnego
250 g naturalnego serka kremowego
pół szklanki śmietany 30%
3 łyżki cukru
8 łyżeczek żelatyny instant
cukier waniliowy
łyżeczka skórki otartej z cytryny
Wierzch ciasta:
1 zielona galaretki
2 zielone jabłka (holenderskie)
2 szklanki soku z jabłek
Ciasto kremowo jogurtowe - sposób wykonania:
To ciasto wygląda ślicznie, jest dość lekkie a przy okazji niezwykle smaczne :)
Herbatniki mielimy, łączymy z masłem i cynamonem. Mieszamy, wykładamy na blaszkę gładząc powierzchnię i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, studzić, w między czasie cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Jogurt połączyć z żelatyną i cukrami, dodać skórkę i serek. Ze śmietany obić kremówkę dodać ją do masy jogurtowej. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ja na spód. Wstawiamy do lodówki.
Sok jabłkowy gotujemy, rozpuszczamy w nim galaretkę , do ostudzonej dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto, ponownie wstawiamy do lodówki.
Gotowe :-)
Uwagi od autora:)
- w sprzedaży dostępna jest galaretka jabłkowa z kiwi - wówczas nie trzeba soku jabłkowego
- ponieważ dodałam żelatynę do zbyt zimnego jogurtu - zważyła mi się - pomogła kąpiel wodna (wsadzenie miski do garnka z gotującą się wodą i energiczne mieszanie mikserem)
- spód zrobiłam z "lekką" modyfikacją - herbatniki połączyłam z nutellką - małe opakowanie plus łyżeczka masła
Prześlij przepis mewa80 | 09-09-10 | Czytano: 22379 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto kremowo jogurtowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują