Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Kukułka

Czas 55 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Potrzebne będą dwa biszkopty, 1 jasny i 1 ciemny.
Polecamy biszkopty z przepisu: Przepis na puszysty biszkopt.
Biszkopt ciemny przekrajamy na 2 części. Zamiast biszkoptu jasnego możemy użyć gotowych biszkoptów (ciastek) dostępnych w sklepie - okrągłe lub tzw.języczki.

Masa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 szkl. cukru
2 czekolady (mleczna lub gorzka)
5 kieliszków wódki

Masa 2:
1 litr kremówki
1/2 szkl. cukru
5 fixów do śmietany

polewa czekoladowa
małe bezy do dekoracji

Ciasto Kukułka - sposób wykonania:

Masa 1: W 1/2 szkl. wody rozpuścić kawę. Przelać do garnka, dodać 2 czekolady i cukier oraz wódkę. Podgrzać, rozpuścić ostudzić (NIE GOTOWAĆ)

Masa 2: Ubić 1 l. kremówki z żelatyną lub 5 fixami i 1/2 szkl. cukru

Ciemny biszkopt przeciąć na pół, na jedną część wyłożyć połowę ubitej śmietany. Na śmietanę połamać drobno biały biszkopt i polać go masą nr.1 (jest rzadka więc wsiąknie). Na to włożyć resztę śmietany i przykryć ciemnym biszkoptem. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i bezikami. Smacznego :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 27-10-11| komentarz [2]



2 komentarzy


5 kieliszków wódki
2012-05-25 9:27

W tej I masie w wykonaniu nie ma mowy o 5 kieliszkach wódki. Kiedy je dodać?


ciasto
2012-05-25 12:02

nie ma znaczenia kiedy, można pod koniec mieszania tej masy.

Dodaj komentarz