Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |

Prosty przepis na gofry Tytul
po co olej!!!!Przeciez bez oleju beda bardziej light?...
| 2014-04-05 22:17 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 55 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Kukułka - składniki:

Potrzebne będą dwa biszkopty, 1 jasny i 1 ciemny.
Polecamy biszkopty z przepisu: Przepis na puszysty biszkopt.
Biszkopt ciemny przekrajamy na 2 części. Zamiast biszkoptu jasnego możemy użyć gotowych biszkoptów (ciastek) dostępnych w sklepie - okrągłe lub tzw.języczki.

Masa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 szkl. cukru
2 czekolady (mleczna lub gorzka)
5 kieliszków wódki

Masa 2:
1 litr kremówki
1/2 szkl. cukru
5 fixów do śmietany

polewa czekoladowa
małe bezy do dekoracji

Ciasto Kukułka - sposób wykonania:

Masa 1: W 1/2 szkl. wody rozpuścić kawę. Przelać do garnka, dodać 2 czekolady i cukier oraz wódkę. Podgrzać, rozpuścić ostudzić (NIE GOTOWAĆ)

Masa 2: Ubić 1 l. kremówki z żelatyną lub 5 fixami i 1/2 szkl. cukru

Ciemny biszkopt przeciąć na pół, na jedną część wyłożyć połowę ubitej śmietany. Na śmietanę połamać drobno biały biszkopt i polać go masą nr.1 (jest rzadka więc wsiąknie). Na to włożyć resztę śmietany i przykryć ciemnym biszkoptem. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i bezikami. Smacznego u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-25 9:27 5 kieliszków wódki
W tej I masie w wykonaniu nie ma mowy o 5 kieliszkach wódki. Kiedy je dodać?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-05-25 12:02 ciasto
nie ma znaczenia kiedy, można pod koniec mieszania tej masy.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz