Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 55 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Kukułka - składniki:

Potrzebne będą dwa biszkopty, 1 jasny i 1 ciemny.
Polecamy biszkopty z przepisu: Przepis na puszysty biszkopt.
Biszkopt ciemny przekrajamy na 2 części. Zamiast biszkoptu jasnego możemy użyć gotowych biszkoptów (ciastek) dostępnych w sklepie - okrągłe lub tzw.języczki.

Masa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 szkl. cukru
2 czekolady (mleczna lub gorzka)
5 kieliszków wódki

Masa 2:
1 litr kremówki
1/2 szkl. cukru
5 fixów do śmietany

polewa czekoladowa
małe bezy do dekoracji

Ciasto Kukułka - sposób wykonania:

Masa 1: W 1/2 szkl. wody rozpuścić kawę. Przelać do garnka, dodać 2 czekolady i cukier oraz wódkę. Podgrzać, rozpuścić ostudzić (NIE GOTOWAĆ)

Masa 2: Ubić 1 l. kremówki z żelatyną lub 5 fixami i 1/2 szkl. cukru

Ciemny biszkopt przeciąć na pół, na jedną część wyłożyć połowę ubitej śmietany. Na śmietanę połamać drobno biały biszkopt i polać go masą nr.1 (jest rzadka więc wsiąknie). Na to włożyć resztę śmietany i przykryć ciemnym biszkoptem. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i bezikami. Smacznego u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-25 9:27 5 kieliszków wódki
W tej I masie w wykonaniu nie ma mowy o 5 kieliszkach wódki. Kiedy je dodać?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-05-25 12:02 ciasto
nie ma znaczenia kiedy, można pod koniec mieszania tej masy.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz